Kiusaako polvi? Keräsimme viisi syytä, jotka voivat olla kivun takana.

 • Polven nivelrikko

  Rappeutumistauti, joka oirelee yleensä kuormituksesta. Hoitona ovat kipulääkeet, -geelit ja -pistokset sekä kylmä. Painonpudotus auttaa.
  Kymmenen kysymystä polven nivelrikosta

 • Bakerin kysta

  Polvinivelkalvon pullistuma. Tuntuu polvitaipeeessa ”täyteläisyytenä”. Aikuisella kysta on nivelside- tai nivelkierukkavamman, nivelrikon, reuman tai nesteilyä aiheuttavan sairauden seuraus.

 • Polvilumpion kondromalasia

  Rustoisen nivelpinnan vaiva. Pihtipolvisuus tai reisiluun nivelpintojen erikorkuisuus altistavat. Oireina kipua polven etuosassa, lukkoutumista tai napsumista.

 • Limapussin tulehdus

  Limapussit vähentävät lihasten, jänteiden tai luiden välistä hankausta ja tasaavat rasitusta. Rasitus, tulehdukset, iskut tai revähdykset voivat saada limapussit ärtymään.

 • Polven nesteily

  Polvi turpoaa ja kipeytyy, kun nivelonteloon kertyy nivelnestettä. Voi johtua myös vammasta tai reumatulehduksesta. Neste aiheuttaa polveen kiristystä ja polvi tuntuu jäykältä.

Lähteet: etlehti.fi ja Duodecim/Terveyskirjasto

Polvivaivojen takana voi olla muutkin syyt; kivuliasta polvea kannattaa aina näyttää lääkärille.

Tiesitkö?

 • Polvinivel on ihmisen suurin nivel. Siinä niveltyvät reisiluu, sääriluu ja polvilumpio.
 • Suurin osa polven tähystysleikkauksista tehdään turhaan, sillä asiantuntijoiden mukaan polvivaivoja olisi järkevämpi hoitaa jumpalla ja fysioterapialla.

  Lue myös:  "40 000 euron nainen”: Näin valmistauduin polvileikkaukseen

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: