Punkkeja havaitaan nykyään jopa Kemijärven korkeudella. Puutiaiset ovat levinneet pohjoiseen ilmaston lämpenemisen myötä ja hirvieläinten kuljettamina.

Puutiaisista tehdään säännöllisiä havaintoja tätä nykyä jo Kemijärvi-Rovaniemi-Ylitornio -akselilla, kun vielä 1960-luvulla raja kulki Kokkolan kohdalla ja vain muutamia havaintoja oli Pohjois-Pohjanmaalta. Puutiaishavainnot keskittyvät kuitenkin edelleen merenrantojen ja vesistöjen äärelle.

Turun yliopisto on kerännyt tänä kesänä puutiaishavaintoja suomalaisilta. Kansalaiset ovat voineet ilmoittaa havainnoistaan yliopiston puutiaistutkimuksen sivustolla www.puutiaiset.fi. Ilmoituksia on tullut lähes 3500.

– Esimerkiksi Simosta on runsaasti havaintoja. Puutiaiset ovat levittäytyneet pohjoisemmaksi ilmastonmuutoksen myötä ja niiden isäntäeläinten, lähinnä hirvieläinten kuljettamina. Helsingin seudulla on todettu cityjäniksissä runsaasti puutiaisia. Koirat myös levittävät punkkeja, mutta yleensä koiranomistajat tarkistavat hyvin lemmikkinsä maastoretken jälkeen, Turun yliopiston eläinmuseon amanuenssi, tutkimusta johtava Ritva Penttinen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Punkit viihtyvät Järvi-Suomessa

Ilmoituksia on tullut runsaimmin Järvi-Suomesta. Tämä johtuu paitsi siitä, että punkit viihtyvät kosteilla alueilla, mutta myös siitä, että ihmiset viettävät kesäisin aikaa mökeillään ja järvien rannoilla. Myös Pohjanmaan rannikolla punkkeja on havaittu runsaasti, mutta itse Pohjanmaalla taas paljon vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimmissa havainnoissa kerrottiin punkista, joka on ollut lemmikkieläimessä.  
– Vaarallista taigan puutiaista ei Varsinais-Suomesta ole vielä löytynyt, Penttinen sanoo.

Tutkijat toivovat puutiaisen nähneitä kertomaan tiedoistaan www.puutiaiset.fi -sivustolta löytyvään kyselyyn. Vastata voi vuoden loppuun saakka.

Lisätietoja: Turun yliopiston eläinmuseon amanuenssi Ritva Penttinen, p. 02-333 5448, puutiaisten levinneisyyskartta löytyy sivustolta www.puutiaiset.fi

Lähde: www.utu.fi

Vierailija

Puutiaisia esiintyi täällä etelässä jo huhtikuussa. Kissoilta löytyi joka iltaisessa "syynissä" niitä jo silloin hyvin usein. Kesäkuussa, kylmien ja sateisten päivien aikana yhä enemmän. Nyt en ole löytänyt yli kuukauteen yhtään punkkia kotieläimistämme.

Hirvikärpäset, toiset mokomat ilmestyivät jo kesäkuussa. Tuttavani tunsi jonkun ötökän poskellaan ja hirvikärpänenhän se siinä vikelsi. Kuluvan kuun alkupäivinä niitä löytyi monta hänen hiuksistaan. Kas, Venäjältähän ne levisivät Suomeen ja niitä mokomia esiintyy jo Oulun korkeudella, jopa pohjoisemmassakin.

Sairastin itse borrelioosin viime kesänä. "Hevoskuuri" antibiootteja vei voimat, mutta myös tauti häipyi. Koin uhkakuvana hoitavan lääkärin kertomuksen, miten hän joutui borrelioosin takia vuodeksi pyörätuoliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla