Väritä Lahti. Väritä yhdyntä. Väritä kukkia, eläimiä, ruokaa ja taloja. Aikuisten värityskirjat ovat hittejä, joihin hurahti myös Lahden kaupunginteatterin lippukassa.

"Olin nähnyt värityskirjoja ensimmäisen kerran netissä, ja kun olin viime kesänä auttamassa kaveria korumyynnissä messuilla Turussa, minulle tuli halu saada oma värityskirja. Turun Sokokselta valitsin sellaisen, missä on kukkia ja eläimiä, ja lisäksi ostin puuvärit.

Heti ensimmäistä kuvaa värittäessäni huomasin, että aivoni vaimenivat. Kun väritän, ajattelen sillä hetkellä vain kuvaa. Mietin, mitkä värit sointuvat yhteen ja minkä värin valitsen seuraavaksi, mitään muuta ei mielessäni pyöri sillä hetkellä. Olin vähän yllättynyt siitä, miten rentouttavaa värittäminen on.

Olen töissä Lahden kaupunginteatterin lippukassalla, ja myyn lippuja ja otan vastaan varauksia niin puhelimessa kuin jonosta asiakaspalvelussa. Päivällä on jatkuvaa hälyä, ja iltaisin esitystä odottava katsojajoukko saa aikaan melkoiset desibelit. Kun menen kotiin, minulla on tarve olla hiljaisuudessa. Silloin värityskirjaan uppoutuminen tuntuu hyvältä. Ajatukset vaimenevat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Olen myös innokas sukankutoja, ja neulominenkin on rentouttavaa, mutta se ei hiljennä päätä samalla tavalla."

Käytän paljon mustaa ja harmaata pukeutumisessa, sen sijaan kirjan kuvia väritän vain kirkkailla väreillä. Lempivärejäni ovat limenvihreä, keltainen, oranssi ja turkoosi. Seuraavaksi haluaisin värityskirjan, jossa on intialaisvaikutteisia, paljon pieniä yksityiskohtia sisältäviä kuvia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksi vanhinta lapsenlastanikin innostuivat, kun näkivät värityskirjan minun kotonani. He halusivat värittää minun kirjaani, mutta ostin heille lisäksi omat. Olen myös antanut värityskirjan ja värit syntymäpäivälahjaksi monille ystävilleni.”

Väritätkö sinä? Ota kuva luomuksestasi ja lähetä se meille! Voit liittää kuvan alla olevaan lomakkeeseen.

Kommentti

Näennäisesti hyödytöntä

Kun väritämme, huomio keskittyy mekaaniseen tekemiseen, ja silloin kielellisiä ja luovia voimavaroja vapautuu tyhjäkäyntiin. Aivot ratkovat vaikeita ongelmia alitajunnassa kuin itsestään. Rentoudumme, kun teemme jotain fyysistä. Vaikkei värittäminen olekaan liikuntaa, se on silti liikkumista. Jonkin näennäisesti hyödyttömän mutta mukavan asian tekeminen katkaisee tehokkuusajatte luamme. Aina ei tarvitse olla hyödyksi.

Mutta: Värittäminen ei sovi kaikille. Jos se ei tunnu kivalta, siitä ei ole hyötyä.

Aivotutkija Minna Huotilainen, Turun yliopisto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla