Sisältääkö broileri antibioottijäämiä? Onko kotimainen ruoka varmasti turvallista? Ravitsemuksen erikoistutkija ottaa asiaan kantaa.

Muun muassa broilerin sisältämistä antibiooteista puhutaan ajoittain. Uskaltaako kanaa syödä? Entä muut ruuan sisältämät epäpuhtaudet, kertyykö elimistöön ravinnon mukana turhaa, ehkä jopa jotakin vaarallista?

– Ruoan tuotannossa käytetään erilaisia kasvua suojelevia, tauteja parantavia ai säilyvyyttä lisääviä aineita ja ruoka kuljettaa monia ympäristön ja tuotantoprosessien riskejä, sitä ei voi kiistää, THL:n ravitsemustieteilijä Marja-Leena Ovaskainen sanoo.

– Eläinten sairauksia hoidetaan usein antibiooteilla, joiden jäämiä kulkeutuu lihaksiin, muniin tai maitoon. Broilerinkasvatuksessa antibioottiannos jakautuu usein koko kasvattamoon, taustoittaa.

Ovaskaisen mukaan suomalainen broilerin tuotanto on toistaiseksi selvinnyt muuta Eurooppaa pienemmällä antibiootin käytöllä.

– Mutta kautta maailman tuotannossa on kehittynyt myös antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja, eikä Suomen ruokaketju ole täysin turvassa, Ovaskainen lisää.

Epäpuhtauksia riistassa ja villikaloissakin

Ovaskainen muistuttaa, että lähes kaikki ruokaketjun tuotteet altistuvat vierasaineille.

– Kasvinviljelyssä käytetään taudinaiheuttajilta suojaavia aineita, joiden määrää kuluttaja pystyy pienentämään pesemällä kasvikset hyvin. Villikalat ja -riista ja luonnontuotteet puolestaan altistuvat ympäristön haitta-aineille.

Suojautumiskeinoksi ravitsemustieteilijä suosittelee monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.

– Hyvä ruokavalio on tarkoitettu pienentämään esimerkiksi yhden riskitekijän kuten lääkeaineen liiallista kertymistä ihmisen elimistöön. Tällainen ruokavalio on monipuolinen, sisältää runsaasti ja vaihtelevasti kasvikunnan tuotteita kuten viljaa, juureksia ja marjoja, ja kohtuullisesti eläinkunnan tuotteita kuten lihaa, kalaa ja maitovalmisteita. Lihaksi kannattaa valita vaihdellen kanaa, possua, lammasta, hirveä tai nautaa.

Älä ahmi lihaa

Ovaskaisen mukaan  hyvässä ruokavaliossa tarvittava lihamäärä on varsin pieni, kansantautien ehkäisemiseksi suositellaan korkeintaan 70 grammaa punaista lihaa päivässä. Kananliha on valkoista, ja sen käyttöä suositellaan sekä terveys- että ympäristösyistä.

– Meillä on mahdollisuus pienentää lihankulutuksemme noin puoleen, ja se silti täydentää sopivasti hyvällä proteiini-, vitamiini- ja kivennäisainekoostumuksella kasvikunnan tuotteita ja kalaa sisältävää ruokavaliota. Kanan valkoinen liha on terveyden kannalta hyvä valinta muun muassa siksi, että se sisältää pehmeämpää rasvaa kuin naudanliha.

Näin suojaudut salmonellalta

 • Kanan turvallisuus varmistetaan kypsentämällä se läpi kypsäksi, koska broilerissa on tavallisia mikrobiologisia riskejä kuten salmonella.
 • Hyvä keittiövälineiden pesu on tärkeää raa’an kanan käsittelyn jälkeen.
 • Samalla veitsellä ei pidä käsitellä kanaa ja tuoreina syötäviä kasviksia.
 • Luomubroileri on kokeilemisen arvoinen uutuus. Marja-Leena Ovaskaisen mukaan suomalainen broileri on tällä hetkellä turvallinen tuote oikein käsiteltynä.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.