Tiesitkö tämän, kokkaaja?

Mahtava pakkaus makua ja mahdollisuuksia – saostaa, hyydyttää, kuohkeuttaa ja antaa lempeän täyteläistä makua. Mutta millainen muna käy mihinkin ruoanvalmistukseen ja mitä merkinnät ja nimet tarkoittavat?

Häkissä tai orrella

Kananmunan kuoren leiman ensimmäinen numero paljastaa tuotantotavan: 0 tarkoittaa luomu-, 2 lattia- ja 3 häkkimunia.

Luomu- ja lattiakanaloissa kanat ovat vapaina eli kuopivat, munivat pesiin, nukkuvat orsilla, jopa ulkoilevat. Luomurehulla ruokittujen tipusten munat
tunnistaa Luomu – valvottua tuotantoa -aurinkomerkistä tai Leppäkerttu-merkistä.

Ei luomulla -ruokittujen kanojen munissa on virallisia merkintöjä, kuten lattiakanojen munia ja lattiakanalasta, tai kauppanimiä, kuten vapaan kanan munia ja onnellisen kanan munia. Perinteiset häkkikanalat muuttuvat lähivuosina virikehäkeiksi. Niissä on pesä, orsi ja pehkua.
Kauppanimiä ovat muun muassa orsikanalan munia tai virkku.

Lue myös: "Keltuaisen väri johtuu porkkanoista" ja 5 muuta yllättävää tietoa luomumunista

Paranneltuja munia

Ekstra-tuoreet ovat myynnissä 7 päivää pakkauksesta, 9 päivää muninnasta.

Leivonta- ja ruoanlaitto­munien rasvakoostumusta on kohennettu erikoisrehulla. Se lisää vaahtoutuvuutta ja sen pysyvyyttä sekä parantaa kel­tuaisen väriä. Omega- ja Camelina-munissa on runsaasti terveellisiä omega-3-rasvahappoja ja E-vitamiinia. Omega-kanojen rehuseoksessa on pellavaöljyä tai -rouhetta, Camelina-kanojen kitupellavaöljyä.

Suosittelemme: Makua munaan – esimerkiksi kanelia

Muna ja kolesteroli

Ruoan kova rasva kohottaa veren kolesteroli­arvoja enemmän kuin keltuaisen sisältämä kolesteroli. Terveelle ihmiselle kananmunat sopivat osaksi monipuolista ruokavaliota. Niiden, joilla on kohonnut kolesteroli, valtimotauti tai diabetes, on syytä edelleen syödä vain 3–4 keltuaista viikossa sydäntautiriskin vuoksi.

Kolesterolia saadaan ruoastakin, mutta elimistö valmistaa suurimman osan itse. Kun haluaa alentaa kolesteroliarvojaan, on lisättävä pehmeiden ja vähennettävä kovien rasvojen ja kolesterolipitoisten ruoka-aineiden käyttöä.

Koska kananmunassa on runsaasti proteiineja, se pitää pitkään kylläisenä, mistä on etua laihduttajille ja painonhallintaan. Vaikutus verenrasvoihin näyttäisi olevan neutraali, jos laihdutus onnistuu.

Lisätietoja: www.ruokatieto.fi/kananmuna

Katso reseptit pääsiäispöytään tästä.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander