Omalääkärillemme Risto Laitilalle tehtiin ikänäköleikkaus. Nyt hän näkee hyvin, mutta viikko sitten toipumiseen tuli jännä käänne.

– Pystyn nyt lukemaan ilman laseja, mutta kyllä sinä menee jonkin aikaa ennen kuin ihan  täysin tottuu ”uusiin silmiin”. Uusi linssi taittaa valoa eri tavalla kuin vanha linssi. Olen positiivisella mielellä, vaikka jännäähän tämä on ollut, Risto Laitila sanoo.

Hän nauttii siitä, että pystyy taas näkemään tekstin tietokoneelta ja pystyy lukemaan lehdet ilman silmälaseja. Lähityöskentely sujuu erinomaisesti, mutta nyt hänen pitää mennä vähän lähemmäksi tietokonetta kuin silloin, kun käytti kaksiteholaseja.

Tarkannäön alue siirtyi siis lähemmäksi. Kaukonäkö on pysynyt yhtä hyvänä kuin ennen leikkausta.

Viikko sitten näkö sumeni

– Silmät ovat edelleen vähän häikäisyherkät. Mutta hämmästyttävän nopeasti tottuu siihen, ettei tarvitse laseja.

Risto kävi torstaina jälkitarkastuksessa ja kaikki on hyvin, paitsi:

– Oikeassa silmässä on hiukan turvotusta, joka todennäköisesti kyllä häviää viikkojen myötä. Silmätippoja pitää nyt laittaa vähän useammin. Keskeisessä näkökentässä on vähän sumuisuutta. Vasen silmä on tosi hyvä, ja se kompensoi oikean silmän lievän sumuisuuden.

Turvotus herätti huolen

Risto myöntää, että hän huolestui turvotuksesta, kun viikko sitten näkö ei ollutkaan ihan yhtä kirkas kuin aikaisemmin.

– Se turvotus toi uuden sivujuonen tähän juttuun. Onhan tämä jännä käänne.

 Leikkauksessa silmä puhkaistaan, ja siihen liittyy aina tämä turvotus- ja infektiovaara. Tosin se on pieni, mutta on kuitenkin olemassa.

 – Voi mennä puolikin vuotta, että saa leikkauksesta täyden hyödyn.

Nuoruutta ei saa takaisin

Risto on kiitollinen siitä, että silmäkirurgi selvitti kaikki riskit etukäteen.

– Hän painotti, että leikkauksessa päädytään aina kompromissiin. Kirurgi miettii tarkkaan, minkälainen linssi kenellekin laitetaan. Se on hyvä tiedostaa, jos päätyy leikkaukseen.

Riston näkökyky ei ole leikkauksen jälkeenkään samanlainen kuin silloin, kun hän oli vaikkapa teini-ikäinen.

– Näen nyt lukea, mutta en ihan yhtä läheltä kuin nuorena. Kauas näen hyvin. Kävellessä varpaatkin näkyvät tosi tarkasti.

Leikkauspäätös vaati aikaa

Risto tunnustaa, että näön korjaaminen leikkauksella on aina iso muutos.

– Sen vuoksi leikkausta kannattaa pohtia tosi tarkasti.

"Kypsyttelin ajatusta kolme-neljä vuotta, eli siitä hetkestä, kun sain ensimmäiset kaksiteholasit."

Lasit olivat aina hukassa, eikä niitä voinut pitää joka paikassa. Viimeinen pisara oli se, kun minun monitehoni tarttuivat erehdyksessä jonkun potilaan matkaan vastaanotolta.

Leikkaus oli Ristonkin mielestä hurja.

– Toimenpide ei kestänyt kuin vartin per silmä. Mutta koko ajan piti olla liikkumatta. Oli vähän sellainen fiilis kuin olisi ollut keskellä Avaruusseikkailu  2001 -elokuvan loppukohtausta. Onneksi sain vähän rauhoittavaa esilääkitykseksi.

Korvaako Kela?

Risto oli leikkauksen jälkeen tarkkailussa puolisen tuntia, sitten Anne-puoliso vei miehensä kotiin toipumaan. Alkuun tämän piti käyttää tummia laseja, joissa oli UV-suoja.

– Pari päivää oli aika sumuista. Kolmantena päivänä kirkastui. Silloin pystyin jo ajamaan autoa. Viikon kuluttua olin työkykyinen.

Risto varoittaa, ettei oli itsestään selvää, että saa Kela myöntää oikopäätä sairauspäivärahaa, jos on ollut ikänäköleikkauksessa.

– Eihän se tietenkään ole sairauden hoitoa, että sikäli Kelan kannan voi ymmärtää.

Lääkäri kertoo riskit

Riston mielestä jokaisen, joka aikoo linssileikkaukseen kannattaisi miettiä sitä etukäteen ja tarpeeksi pitkään.

– Ikänäöstä täytyy olla todellista haittaa. Vasta sitten kannattaa leikkausta harkita. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä sitä ei kannata tehdä. Kun on tehnyt päätöksensä, kannattaa leikkaavaa kirurgia kuunnella tarkasti. Hän kyllä kertoo riskit ja sen, että leikkauksessa ei voida korjata kaikkea.

Vierailija

Risto Laitila: Silmäleikkaus on aina hurja

Teetin silmiin ikänäkö moniteholasi leikkauksen Oulun Terveystalolla ekä ole ollut mitään ongelmia. Kannattaa valita hoitopaikaksi paljon leikkauksia tekevä yksikkö eikä tuijjottaa pelkkää hintaa. Leikkauksen hinnan saa takaisin kun ei enää tarvii uusia silmälaseja. Leikkauksella saatua näkökykyä ei voida verrata silmälaseilla saatavaan tunne on sama kuin olis vaihtanut ladan mersuun kun leikkauksen jälkeen värien erottelukyky ja muut näköön olennaiset asiat palautuu ennalleen. Laseilla ei...
Lue kommentti
tyytyväinen

Risto Laitila: Silmäleikkaus on aina hurja

Edellä kirjoittaja penää oikeuksiaan jälkikäteen. Käsi sydämelle: Mikäli hänelle olisi etukäteen kerrottu, että mahdollisesti silmän ulkonurkkaan tulee pieni musta varjo niin olisiko jättänyt ikänäköleikkaukseen menemättä? Minulta leikattiin harmaakaihi muutama kuukausi sitten. Leikkaava lääkäri painotti, että olen riskipotilas koska minulla on perinöllisesti ohut sarveiskalvo eli keinomykiötä ei välttämättä saada hyvin asetetuksi ja että vaarana on myös verkkokalvon irtautuminen. Mahdollisesta...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.