Miksi punainen liha on pannassa, ihmettelee yli 60-vuotias mies, joka kärsii vyötärölihavuudesta.

Olen 64-vuotias mies ja minulla on todettu metabolinen oireyhtymä. Lääkäriltä olen saanut epämääräisiä ohjeita ravitsemuksesta, ja haluaisin tietää ravitsemusasiantuntijan näkökulman.

Toinen sanoo, että viljat ja sokeri pitäisi jättää pois.

Sisätautilääkärinä työskentelevä tuttavani taas sanoi, että punaista lihaa on hyvä vähentää. Mitä mieltä olet? Eikö punaisessa lihassa ole tarvittavia proteiineja ja vähän rasvaa?

Nimimerkki Ymmällään

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa useantekijän häiriötä aineenvaihdunnassa. Sen oireita ovat korkea verenpaine, veren rasva-arvojen häiriöt ja taipumus verensokerin kohoamiseen. Keskeinen merkki on suuri vyötärönympärys, joka tarkoittaa rasvan kertymistä sisäelinten ympärille. Tämä lienee kysyjänkin tilanne. Hoidossa on tärkeää saada rasvavarasto paremmin käyttöön energiaksi eli laihtua.

Painon pudottaminen on ikääntymisen myötä entistä vaikeampaa, koska liikunnan lisäämiseen voi olla esteitä. Yhtä konstia ei ole, mutta arkiliikunnan lisääminen on turvallisin tapa. Jo viiden kilon painonpudotus on hyvä saavutus. Tarvitaan kävelyä ostoksille, harrastuksiin ja kavereita tapaamaan. On hyvä kohdistaa mielenkiinto ja aika muuhun kuin jääkaapilla käymiseen.

Pienennä aterioita, täytä lautanen kasviksilla, juureksilla ja salaatilla ja karsi välipaloja sekä juomia. Hyvä ateriarytmi voisi olla seuraavanlainen: puuro on paras päivän aloitus, yksi kunnon ateria päivässä (lihaa tai kalaa ja kasviksia) ja iltapala, jolloin nautitaan leipää, kasvirasvalevitettä, lihaa tai juustoa, kasviksia ja maitotuotteita. Lisäksi voit ottaa yhden välipalan.

Ikääntyessä tarvitaan proteiineja, mutta niitä saadaan monesta ruuasta kuten lihasta, kalasta, maitotuotteista, viljasta ja palkokasveista. Monipuolisen pääaterian saa helpoiten ruokapalveluja käyttämällä, ja samalla saa ruokaseuraa.

Punaisen lihan käyttöä kannattaa hieman vähentää ja suosia kanaa ja kalaa. Leipänä on hyvä purra kuituista ruisleipää. Sokeri on turhaa energiaa.
Sitä runsaasti sisältäviä elintarvikkeita kannattaisi välttää ja käyttää sokeria vain marjaruokien mausteena.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla