Kevyt, ohi mennen tehty hipaisu vaikka niskasta voi saada aikaan yllättäviä tunteita. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kevyt, ohi mennen tehty hipaisu vaikka niskasta voi saada aikaan yllättäviä tunteita. Kuva: Shutterstock

Miten suhteeseen voi lisätä hellyyttä? Ja miksi se kannattaa – sen kertoo nyt seksuaaliterapeutti Sari Mäki.

ET-lehden keskustelupalstalla nimimerkki Vanhamies avautuu halipulastaan.

– Olen varttunut mies. Kaipaisin hellyyttä, mutta tulen aina torjutuksi puolisoltani. Koskaan ei ole sopiva aika. Ei saa koskea, ei halailla. Onko kellään muulla tällaista?

”Olen varttunut mies. Kaipaisin hellyyttä, mutta tulen aina torjutuksi puolisoltani.”

Vanhamiehen pulma on saanut monet ihmiset vastaamaan ja kertomaan omista kokemuksistaan, puolin ja toisin. Joillakin on kymmenien vuosien halipula, toiset taas ovat löytäneet keinonsa, joilla voi karkottaa läheisyyden kaipuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pyysimme asiantuntijalta, erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäeltä vinkkejä aiheeseen. Hänen mielestään on erittäin hienoa, että mies nostaa esiin näin tärkeän aiheen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Usein ajatellaan niin, että naiset kaipaavat suhteeseen enemmän hellyyttä ja miehet suoraa toimintaa. Vaikka miehen seksuaalivietti onkin usein naista korkeampi testosteronin vuoksi, niin miehet kuin naiset kaipaavat parisuhteeseen myös enemmän hellyyttä.

Nämä faktat nousivat esiin myös ET lehden ja RFSU:n kyselyssä vuonna 2014. Yli 50-vuotiasta vastaajista 66 prosenttia oli sitä mieltä, että riittävä läheisyys ja hellyys suhteessa tekevät seksielämästä hyvän, ja yli 38 prosenttia toivoi sitä suhteeseensa lisää.

”Läheisyydellä ja hyväilyillä voidaan lisätä myös seksuaalista halua.”

– Parisuhteen tärkeimpiä taitoja ovat hyvä kommunikointi, tunteiden osoittaminen sekä läheisyys ja hellyys. Näitä pidetään usein seksiä tärkeämpinä ja joskus taas ajatellaan läheisyyden aina johtavan seksiin. Läheisyyden ja hellyyden kautta tankataan suhteen rakkautta.

Mäen mielestä parisuhdeongelmat yleensä vähentävät hellyyttä, ja toisaalta hellyyden puute voi aiheuttaa parisuhdeongelmia. Lähes kaikki meistä haluaa läheisyyttä ja hellyyttä suhteessa, vaikka toki sen tarve vaihtelee eri ihmisten välillä. Hellyyttä ei kannata unohtaa kokonaan, sillä hellyys ja läheisyys voivat nostaa suhteen uuteen kukoistukseen, Mäki sanoo.

Lukijat kertovat: Mitä hellyys on?

– Läheisyyteen ja hellyyteen kannattaa panostaa, sillä se lisää tyytyväisyyttä parisuhteessa ja lisää oksitosiini hormonin erittymistä. Oksitosiini on tärkeä hormoni seksuaalisen kiihottumisen näkökulmasta, eli läheisyydellä ja hyväilyillä voidaan lisätä myös seksuaalista halua. Oksitosiini vahvistaa myös ihmisten välistä kiintymystä toisiinsa, eli tärkeistä asioista on kyse.

Seksuaaliterapeutin viisi toimivaa vinkkiä

  1. Pienikin ele voi kertoa enemmän kuin 100 sanaa. Osa kaipaa julkisia hellyydenosoituksia, ja se voi tarkoittaa ihan vaikka pikaista hipaisua kassajonossa, hellää suukkoa ihmisvilinässä. Kokeile, mikä vaikutus niillä on kumppaniisi.

  2. Tarjoa kumppanillesi ikimuistoinen hieronta. Tunnelmaa voit luoda tuoksuvilla kynttilöillä ja rauhoittavalla musiikilla. Käytä hieronnassa apuna hierontaöljyä tai muuta vastaavaa, sillä se tekee kosketuksesta miellyttävämpää. Kuuntele miten kumppanisi reagoi kosketukseen ja etene sen mukaan. Toivottavasti kumppanisi antaa myöhemmin hieronnan sinulle!

  3. Sytytä kynttilät tai takka, ja ota oma kulta kainaloon. Aina ei tarvita sanoja, vaan enemmänkin tekoja eli helli kumppaniasi kainalossa.

  4. Kosketa kumppaniasi aina, kun voit. Kevyt, ohi mennen tehty hipaisu vaikka niskasta voi saada aikaan kylmät väreet ja kertoa hänelle, että huomaat hänet juuri tässä hetkessä.

  5. Halaa ja suutele aina lähtiessä tai kotiin palatessa. Näytä kumppanillesi, että olet kaivannut häntä.

Lähde: erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki, RFSU

Kysely

Kärsitkö halipulasta?

Kyllä
Kyllä
67.6%
En
En
32.3%
Ääniä yhteensä: 68
Vierailija

Viitaten edelliseen: suhde on kestänyt jo 26 vuotta. Eli taidatte alapeukuttajat olla vain kateellisia oman elämän ja sen ilojen puutteesta. Aiheetta enempään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla