Bakteerit vaanivat kotikokkien hyppysissä. Erityisesti lihaa pitää käsitellä keittiössä varovaisesti.

Multiresistentit eli useille antibiooteille vastustuskykyiset taudinaiheuttajat ovat tuttu kauhukuva sairaaloista. Vaara vaanii kuitenkin myös kotona, erityisesti keittiössä.

Ihmisten ja eläinten suolistossa on vastustuskykyisiä enterobakteereja, jotka tuottavat laajakirjoista beetalaktamaasientsyymiä (ESBL). Ihmiskehoon ne päätyvät pääasiassa raa’an tai huonosti kypsennetyn lihan mukana.

ESBL-entsyymiä tuottavat bakteerit eivät sinällään ehkä sairastuta, mutta ne voivat siirtää vastustuskykynsä muille bakteereille, joiden aiheuttamiin sairauksiin antibiootit purevat heikosti.

Lihan käsittelyssä onkin aina hyvä kiinnittää huomiota hygieniaan.

Lihaa tulee käsitellä muista elintarvikkeista erillään, käyttää sille omaa leikkuulautaa ja pestä kädet ja työvälineet huolellisesti heti lihan käsittelyn jälkeen.  

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: