Bakteerit vaanivat kotikokkien hyppysissä. Erityisesti lihaa pitää käsitellä keittiössä varovaisesti.

Multiresistentit eli useille antibiooteille vastustuskykyiset taudinaiheuttajat ovat tuttu kauhukuva sairaaloista. Vaara vaanii kuitenkin myös kotona, erityisesti keittiössä.

Ihmisten ja eläinten suolistossa on vastustuskykyisiä enterobakteereja, jotka tuottavat laajakirjoista beetalaktamaasientsyymiä (ESBL). Ihmiskehoon ne päätyvät pääasiassa raa’an tai huonosti kypsennetyn lihan mukana.

ESBL-entsyymiä tuottavat bakteerit eivät sinällään ehkä sairastuta, mutta ne voivat siirtää vastustuskykynsä muille bakteereille, joiden aiheuttamiin sairauksiin antibiootit purevat heikosti.

Lihan käsittelyssä onkin aina hyvä kiinnittää huomiota hygieniaan.

Lihaa tulee käsitellä muista elintarvikkeista erillään, käyttää sille omaa leikkuulautaa ja pestä kädet ja työvälineet huolellisesti heti lihan käsittelyn jälkeen.