Pirkko Mattila, 68, kiertää avantouintikisoja Suomessa ja ulkomailla, ja nauttii täysillä niiden karnevaalitunnelmasta. Ensi viikonloppuna hän ottaa maistiaiset vuoden 2018 MM-kisoista.

Talviuinnin vuoden 2018 MM-kilpailujen esikisat polskitaan ensi viikonloppuna Tallinnassa. Menossa mukana on Pirkko Mattila.

– Jäin koukkuun avantouintiin 20 vuotta sitten. Talviuintikisoihin lähdin ensimmäistä kertaa 2006 Kuusijärven Jääkarhujen kanssa. Innostuin mukaan, koska kisat olivat silloin lapsuuden kotikaupungissani Lappeenrannassa. Siitä pitäen olen rampannut pienet ja isot  kisat, ja ulkomaillakin, Pirkko kertoo.

Siperiassa viime vuonna järjestetyt MM-kisat Pirkko jätti väliin, mutta aiemmin hän on osallistunut kansainvälisiin mittelöihin muun muassa Lontoossa, Sloveniassa, Riikassa ja Jurmalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Avantouintikisapäivä alkaa käynnillä kisakansliassa. Sieltä saa kisapassin kaulaansa ja lähtötiedot, jotka ovat minuuttipeliä. Pukuhuoneessa klo 10.12, radalla klo 10.18, tätä tyyliä!
Avantouintikisapäivä alkaa käynnillä kisakansliassa. Sieltä saa kisapassin kaulaansa ja lähtötiedot, jotka ovat minuuttipeliä. Pukuhuoneessa klo 10.12, radalla klo 10.18, tätä tyyliä!

– Lontoon kisat olivat maauimalassa, jonka vesi oli 4-asteista. Oli keväistä ja aurinko paistoi, Pirkko muistelee.

Talviuinti on Englannissa harvinainen harrastus. Eräs naisosallsituja kertoi Pirkolle harjoittelevansa kontissa, jossa on jääpalasia

– Venäjä, Latvia, Saksa, ja Suomi ovat innokkaimpia kisaajia. Jostain syystä Ruotsista ja Norjasta on vain vähän osallistujia, vaikka heillä on taatusti hyviä talviuintipaikkoja.

Sekuntipeliä Savonlinnassa

Tämänvuotisiin talviuinnin SM-kisoihin Savolinnassa lähti Pirkon seurasta Kuusijärven Jääkarhuista bussilastillinen uimareita.

Lähdöt ovat minuuttipeliä. Ensin kuulutetaan: Riisukaa vaatteet! Seuraava kuulutus on: Veteen! Kaikkien täytyy olla olkapäitä myöten vedessä ja pitää kaiteesta kiinni, kun lähtölaukaus pamahtaa.

Jokaisella oma rata ja paikka. Uimari jättää lähtöpaikan viereen koriin kylpytakkinsa. Nuoret juoksuttavat toiselle puolelle, että uimarit saavat ne päälleen heti vedestä noustuaan. 

Pipo on pakollinen, mutta hanskoja ja tossuja ei kisoissa saa olla. Päätä ei saa laittaa veteen. Jos laittaa, niin aikaan tulee 5 sekuntia lisää. Rintauinti on kilpasarja. Ikäsarjat on viiden vuoden välein, pienissä kisoissa 10 vuoden välein.

Savonlinnassa Pirkko ui 25 metrin rintauinnin. Ajallaan 29,6 sekuntia hän oli seitsemäs sarjassaan, jossa oli 38 uimaria.

– Parhaat ikäryhmässäni pääsevät 25 sekuntiin. Osallistuin myös viestiin, hän kertoo.

– Alle 30 sekuntia on minulle hyvä aika, yleensä se on 30 ja risat. Nuoret miesuimarit voivat uida matkan alle 20 sekunnin. Minun ikäryhmässäni 23–24 sekuntia on hyvä suoritus.

Jälkipelit käytiin lämpimässä kylpytynnyrissä. Siinä pohdittiin, mitä kaikkia talviuintikisoja onkaan. Ainakin Kaupin kuohut Tampereella, Salossa Kokkilan kisat ja Kevätuinti Kangasalla.

Kisoissa on hauska tunnelma, karnevaalimeininkiä, ja kaikilla on hassuja hattuja. Monet tulevat kisoihin vain hulvattoman tunnelman takia. Kuutti-sarjassa uimari vain kastautuu. Norppa-sarjassa taas uidaan 25 metriä ilman ajanottoa.

Seuraavaksi Pirkko kisaa MM-esikisoissa Tallinnassa satamassa 3.–4.3. Radat ovat siellä samat, kuin ensi vuonna MM-kisoissa.

– Olen kisannut monesti Piritalla. Kerran virolaiset järjestäjät halusivat, että meidät porukkamme tuli laivasta uimapuvut päällä ja siellä oli tv-kamerat paikalla. Näin tehtiin! Oli hauska tunnelma. Lauloimme kaikki joukolla jäätä särkemään, Pirkko muistelee.

Pirkolle on ehtinyt kertyä mittava palkintokokoelma.
Pirkolle on ehtinyt kertyä mittava palkintokokoelma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla