Vietitpä sitten joulua tai et, nyt on syytä panostaa näihin kymmeneen hyvän olon vinkkiin. Niiden avulla nautit tästä ajasta enemmän.

  1. Tänä jouluna en haaskaa aikaa surkuttelemiseen enkä vähättelemiseen.
  2. En syytä muita ihmisiä tai olosuhteita kiireestä tai muistakaan epämiellyttävistä kokemuksista.
  3. Saan viettää jouluni tavallani tai olla viettämättä sitä – ilman muiden arvostelua tai huonosta omasta tunnosta kärsimistä.
  4. En huolehdi muiden miellyttämisestä. Teen asioita, jotka tuntuvat hyviltä minusta itsestäni.
  5. Jouluna saan levätä ja tehdä asioita omassa tahdissa.
  6. En edes ryhdy tekemään asioita, jotka ovat epämiellyttäviä. On turhaa tuhlata aikaa asioihin, jotka eivät tunnu omilta. Tai joille ei voi tehdä mitään.
  7. Valitsen seurani itse.
  8. Jos vietän joulua yksin, viihdyn omassa seurassani ja olen ylpeä siitä.
  9. Syön ja teen juuri niitä ruokia, joista pidän. 
  10. Nautin jokaisesta suupalasta, enkä soimaa itseäni tai ketään muutakaan herkuttelustani. Joulu on sentään vain kerran vuodessa eikä nytkään määrä korvaa laatua.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: