Maksasairaudet lisääntyvät. Syy on yksinkertainen: huonot elintavat. Myös luontaistuotteilla on yllättävä vaikutus.

Tapamme elää jättää merkkejä kaikkialle kehoomme. Myös maksaan. Sitä ei piinaa pelkästään alkoholi, vaan myös huonot elintavat ja ylipaino.

– Viime vuosien suuntaus on ollut aika huolestuttava. Elintavoista johtuvat maksasairaudet kun yleistyvät jatkuvasti, toteaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Ota nämä oireet vakavasti – voivat johtua maksasta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasvoittuvat maksat

Suomalaisten yleisin maksasairaus on rasvamaksa. Sitä aiheuttaa erityisesti ylipaino ja alkoholi. Siksi sen syntymiseen voi vaikuttaa juuri omilla elintavoillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Säännöllinen ruokavalio, liikunta, tupakattomuus ja alkoholin kohtuukäyttö vähentävät selkeästi sairastumisriskiä, Högström kertoo.

Myös esimerkiksi stressi käy maksan päälle, mutta se ei yksistään kuitenkaan aiheuta rasvamaksaa.

– Stressin on kuitenkin todettu lisäävän sairastumisriskiä, jos muita riskejä on olemassa.

Katso, mitä suuhusi laitat

Säännöllinen ruokavalio ja ylipainoisilla maltillinen painonpudotus hidastavat rasvamaksan etenemistä. Ruokavalion ei tarvitse olla ihmedieetti, vaan järkevä ja monipuolinen. Oikeastaan rajuja laihdutuskuureja pitäisi karttaa, sillä joidenkin tutkimusten mukaan nopea painonpudotus ei tehoa rasvamaksaan.

Entä onko joitain muita vaaroja, jotka uhkaavat maksojamme?

– Lisääntynyt särkylääkkeiden, erityisesti parasetamolin, käyttö voi lisätä sairastumisriskiä, jos maksa-arvot entuudestaan ovat jo koholla, Högström kertoo.

Hän myös suosittelee noudattamaan varovaisuutta ulkomailta ostettujen luontaistuotteiden suhteen.

– Suomessa myytäviä luontaistuotteita valvoo ja testaa Lääkelaitos, mutta ulkomailla markkinat ovat villimpiä, Högström toteaa.

Mikä rasvamaksa on?

Rasvamaksassa maksaan kertyy runsaasti rasvasoluja, erityisesti suuripisaraista rasvaa.

Ravinnosta saatu ylimääräinen energia varastoituu elimistöön rasvana. Suurin osa tästä rasvasta kertyy ihon alle, mutta myös maksaan, muihin sisäelimiin ja vatsaonteloon. Normaalipainoisilla rasvamaksa esiintyy kahdella henkilöllä kymmenestä, mutta ylipainoisilla rasvamaksa löytyy jopa 7–8:lla kymmenestä.

 

Tiedän. Elintapoja en aio muuttaa. Johonkin meistä jokainen kuitenkin joskus kuolee. Rasvamaksa, sydänkohtaus, syöpä...rattijuopon yliajamana... listaa voi jatkaa loputtomiin. Aina löytyy sitä sun tätä. Eihän tässä voi enää normaalisti elää jos kaikkea alkaa noudattamaan ja kuolemaa pelkäämään. Kuolema on yhtä luonnollista kuin syntymä. Eikö vaan voida iloita tästä päivästä ja ehkä huomisesta?

Enpä osannut aavistaakaan, että stressi ja huonot elämäntavat vaikuttavat maksaan. 

Kotisohvalla ei myöskään juolahtanut mieleen, että säännöllinen ruokavalio, liikunta, tupakattomuus ja alkoholin kohtuukäyttö vähentävät selkeästi sairastumisriskiä.

Sari Högström ei maininnut erikseen, mutta uskon, että psyykkisillä tekijöillä on myös vaikutusta riskiin, että maksa sanoo "poks".

Kiitos informatiivisesta artikkelista! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla