Tukkoinen nenä hankaloittaa arkea ja etenkin nukkumista. Nenän säännöllinen puhdistus ja kosteuttavat omahoitovalmisteet voivat auttaa.

1. Heinänuha 

Oireet: Nenä vuotaa vesimäistä eritettä, sitä kutittaa ja nenän limakalvot tuntuvat turpeilta. Aivastuttaa. Oireet johtuvat siitä, että nenä reagoi allergisesti jollekin kukkivalle kasville, kuten koivulle tai pujolle.

Hoito: Kortikosteroidia sisältävät nenäsumutteet, joita saa apteekista ilman reseptiä, vähentävät allergeenin aiheuttamaa tulehdusta nenän limakalvolla. Suihkeiden lisäksi kannattaa ottaa antihistamiinitabletteja.

2. Nenäpolyypit 

Oireet: Nenän molemminpuolinen tukkoisuus, kirkas eritevuoto ja hajuaistin heikentyminen. Joskus päänsärky, flunssien pitkittyminen, poskiontelotulehdukset ja vaikeus hengittää nenän kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito: Polyypit löytyvät lääkärissä, joka määrää perushoidoksi kortisonitipan tai -suihkeen hidastamaan polyyppien kasvua. Nenän puhdistus suolavesikannulla helpottaa oloa. Suuret polyypit täytyy leikata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Vasomotorinen nuha 

Oireet: Ympäri vuoden kestävää tukkoisuutta, niistämisen tarvetta ja nenän kirvelyä. Oireet elävät lämpötilan vaihteluiden mukaan ja nenä reagoi herkästi erilaisille ärsykkeille, kuten tupakansavulle.

Hoito: Parhaiten oireisiin tehoaa nenään annosteltava reseptilääke, ipratropiumi. Lievemmissä tapauksissa apteekin reseptittä saatavista kortikosteroidisuihkeista voi olla apua.

4. Nenän kuivat limakalvot 

Oireet: Nenä tuntuu tukkoiselta ja nenän limakalvojen seinämät karstaisilta ja aristavilta. Nenästä voi tulla verta. Kuiva huoneilma, pakkanen ja tupakointi kuivattavat nenän limakalvoja entisestään.

Hoito: Nenän säännöllinen kosteuttaminen reseptittä apteekista saatavilla valmisteilla. Niitä ovat suoloja sisältävät nenäsuihkeet ja -tipat, öljysuihkeet ja dekspantenolia tai A-vitamiinia sisältävät tuotteet.

...vai terveesti tukossa?

Nenä suodattaa hengitysilmasta pienhiukkasia. Se myös säätää hengitysilman kosteutta siten, että nenän limakalvojen turpeus vasemmassa ja oikeassa nenäkäytävässä vaihtelevat olosuhteiden mukaan.

Tästä nenäsykliksi kutsutusta ilmiöstä johtuu se, että vuoron perään toinen sierain saattaa tuntua tukkoiselta, kun toinen tuntuu olevan auki. Nenän tukkoisuuden tunne on usein siis normaalia.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 4/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla