ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa, miksi vilu piinaa niin usein.

Pitääköhän minun kärsiä loppuikäni ainaisesta palelemisesta? Etenkin jalat ovat kesälläkin niin kylmät, että niitä särkee.

Joskus kylmä nousee pakaroihin asti.

Kädetkin ovat kylmät, mutta siihen olen tottunut. Kilpirauhaseni toimii laiskasti, mutta korvaushoito tyroksiinilla hoitaa sen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintasyövän jälkeen olen käyttänyt Tamofenia, ja glukosamiinia menee nivelrikkoon. Muita lääkkeitä ei ole. Olen 70-vuotias.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

Nimimerkki Apua

Ainoa mitä sinulle ja lukuisille kohtalo­tovereillesi voi varmaksi sanoa on, että syy on ihoverisuonten supistumisessa. Kun näin tapahtuu, kehon ydinlämmin veri ei pääse ihon pintaan asti. Kylmä iho aiheuttaa sitten kylmäaistimuksen, kivun tunteenkin, ja lihakset alkavat väristä lämpöä tuottaakseen.

Sinulle käy siis jo huoneenlämmössä samalla tavalla kuin muille vasta kylmemmässä ilmanalassa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta, tietyt valtimoita ahtauttavat sairaudet, hauraus-raihnaisuus-oireyhtymä, alipaino, pitkäaikainen stressi tai anemia voivat olla raajakylmyyden syitä. Samoin vahva betasalpaajalääkitys tai hyvin alhainen verenpaine.

Valtaosa palelijoista saa terveen paperit ja neuvon pysytellä lämpimänä ja harrastaa liikuntaa. Ontoltahan nuo vinkit saattavat kuulostaa. Jos verenpaine ei ole liian matala, voidaan kokeilla valtimoita laajentavia verenpainelääkkeitä.

 

Mitä haluat tietää terveydestä?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

oireina myös väsymys ja aivosumu

Lääkärit eräänä vajaatoiminnan tutkimuksen osana koettelevat potilaan käsiä. Sairaus on pohjimmiltaan aineenvaihdunnan "alikierroksia" ja lähtökohtaisesti hormonia annetaan annos, joka palauttaa ne normaaleiksi. Jos kroppa ei kestä tällaista tyroksiiniannosta, otetaan mukaan T3-lääke. Kaikkein hankalimmissa tapauksissa eläinperäinen lääke:  http://bit.ly/1mKHqvP

numeroita oireekuvaukseen

Thyroxin-lääkityskin jää joiltakin saamatta epämääräisten oirekuvausten vuoksi.

Kunpa potilaat viitsisivät edes mitata heräämisruumiinlämpöjä pari viikkoa. Kuumemittari suuhun heti herättyä, peiton alla pysyen ja mahdollisimman vähän liikkuen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla