Ientulehdus on salakavala sairaus. Eivätkä ongelmat ulotu vain suun alueelle. Mutta ikeniäkin voi nykyään ”paikata”.

Yhä useampi suomalainen vanhenee omat hampaat suussa. Hyvä! Ientulehdus on kuitenkin petollisen yleinen vaiva. Siitä kärsii puolet naisista ja peräti kaksi kolmasosaa miehistä. Tulehduksen ensimmäinen merkki on verenvuoto ikenistä hampaita harjatessa. Mutta toisin kuin hampaan tai paikan lohkeaminen, ikenien vuoto ei saa meitä hakeutumaan hoitoon yhtä vilkkaasti, vaikka pitäisi.

Pitkään vaivihkaan edennyt tulehdus saa hampaan löystymään, jopa irtoamaan.
Suun kunnolla on myös suora vaikutus yleiskuntoomme. Erityisen tärkeää se on mihin tahansa leikkaukseen valmistautuessa. Infektiopesäke suussa voi moninkertaistaa komplikaation riskin.

Perittyä ja itse aiheutettua

Ientulehduksille altistavia tekijöitä ovat huono suuhygienia ja tupakointi. Myös monet yleissairaudet, kuten diabetes, lisäävät riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ikä tuo tulessaan monelle terveellekin rakenteellisia muutoksia, ikenien vetäytymistä. Paljastunutta kaularankaa ei suojaa edes kiille, joten se on erityisen altis bakteerien hyökkäyksille ja vihlonnalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös hampaan tukikudoksen tulehdus voi aiheuttaa ienvetäytymiä. Joillakin ihmisillä ienkudos on myös luontaisesti hyvin ohutta ja venymille altista. Syynä voivat olla myös hampaan virheasennot tai kiristävät jänteet. Jopa se, että pitää tapanaan harjata hampaita liian kovaa.

Paikkalappu kitalaesta

Syvät ienvetäytymät on vaikea puhdistaa ja niihin kertyy helposti bakteeriplakkia, eli noidankehä on valmis. Onneksi ikeniäkin voidaan hampaiden tavoin korjata kirurgisesti, jopa paikallispuudutuksessa.

– Tervettä kudosta siirretään ongelmakohtiin lähialueelta tai suulaesta, kertoo erikoishammaslääkäri Sam Häyry.

– Epäsäännöllisen ienrajan korjauksella paranee myös koko hammasrivin ulkonäkö, joka ei ole mikään mitätön asia sekään. 

Panostus kannattaa

Huolellinen kotihoito, säännölliset tarkastukset sekä hammaskiven vuotuinen poistaminen maksavat itsensä varmasti takaisin. Varhainen hoito säästää hampaita ja on monin verroin edullisempaa kuin iso remontti. Kaupan päälle saa kauniimman hymyn – sen nopeampaa ja parempaa kasvojenkohotusta ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla