Ientulehdus on salakavala sairaus. Eivätkä ongelmat ulotu vain suun alueelle. Mutta ikeniäkin voi nykyään ”paikata”.

Yhä useampi suomalainen vanhenee omat hampaat suussa. Hyvä! Ientulehdus on kuitenkin petollisen yleinen vaiva. Siitä kärsii puolet naisista ja peräti kaksi kolmasosaa miehistä. Tulehduksen ensimmäinen merkki on verenvuoto ikenistä hampaita harjatessa. Mutta toisin kuin hampaan tai paikan lohkeaminen, ikenien vuoto ei saa meitä hakeutumaan hoitoon yhtä vilkkaasti, vaikka pitäisi.

Pitkään vaivihkaan edennyt tulehdus saa hampaan löystymään, jopa irtoamaan.
Suun kunnolla on myös suora vaikutus yleiskuntoomme. Erityisen tärkeää se on mihin tahansa leikkaukseen valmistautuessa. Infektiopesäke suussa voi moninkertaistaa komplikaation riskin.

Perittyä ja itse aiheutettua

Ientulehduksille altistavia tekijöitä ovat huono suuhygienia ja tupakointi. Myös monet yleissairaudet, kuten diabetes, lisäävät riskiä.

Ikä tuo tulessaan monelle terveellekin rakenteellisia muutoksia, ikenien vetäytymistä. Paljastunutta kaularankaa ei suojaa edes kiille, joten se on erityisen altis bakteerien hyökkäyksille ja vihlonnalle.

Myös hampaan tukikudoksen tulehdus voi aiheuttaa ienvetäytymiä. Joillakin ihmisillä ienkudos on myös luontaisesti hyvin ohutta ja venymille altista. Syynä voivat olla myös hampaan virheasennot tai kiristävät jänteet. Jopa se, että pitää tapanaan harjata hampaita liian kovaa.

Paikkalappu kitalaesta

Syvät ienvetäytymät on vaikea puhdistaa ja niihin kertyy helposti bakteeriplakkia, eli noidankehä on valmis. Onneksi ikeniäkin voidaan hampaiden tavoin korjata kirurgisesti, jopa paikallispuudutuksessa.

– Tervettä kudosta siirretään ongelmakohtiin lähialueelta tai suulaesta, kertoo erikoishammaslääkäri Sam Häyry.

– Epäsäännöllisen ienrajan korjauksella paranee myös koko hammasrivin ulkonäkö, joka ei ole mikään mitätön asia sekään. 

Panostus kannattaa

Huolellinen kotihoito, säännölliset tarkastukset sekä hammaskiven vuotuinen poistaminen maksavat itsensä varmasti takaisin. Varhainen hoito säästää hampaita ja on monin verroin edullisempaa kuin iso remontti. Kaupan päälle saa kauniimman hymyn – sen nopeampaa ja parempaa kasvojenkohotusta ei ole.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: