Yksi kuva ihmetyttää ulkomailla, kertoo ylilääkäri Hannu Alho. Lue jutusta, mikä kuva on kyseessä ja testaa samalla, onko pelaamisesi lähtenyt lapasesta.

Nuorehkot miehet ovat perinteisesti alttiita rahapeliriippuvuudelle. Professori, ylilääkäri Hannu Alhon mukaan toinen riskiryhmä ovat eläkkeellä olevat naiset.

Ikääntyneiden naisten pelaamista ei ole tutkittu ainakaan Suomessa. Alho kuitenkin arvelee, että pelaamisella saattaa olla  jotain tekemistä tyhjän tilan täyttämisen kanssa. Osa ikääntyneistä on saattanut pelata rahapelejä pienin panoksin vuosikausia, mutta eläkkeelle jäätyään heillä on paljon vapaa-aikaa.

Kuka tahansa marketissa käyvä voi huomata Alhon olevan oikeassa: pelikoneilla on paljon iäkkäitä naisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Juuri hedelmäpelit ja muut peliautomaatit ovat kaikkein koukuttavimpia pelejä. Niitä voi pelata helposti ja pienillä panoksilla. Lisäksi koneiden äänet ja visuaalisuus lisäävät jännitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Kaikki kärsivät, kun pelaamisesta tulee ongelma

Rahapeliriippuvuuteen sairastutaan pelaamalla: mitä enemmän pelaa, sitä helpommin pelaamisesta tulee riippuvaiseksi. Riippuvuus kehittyy nopeasti. Jos pelaa säännöllisesti eli kolme kertaa viikossa, peliriippuvaiseksi tulee keskimäärin kahdessa ja puolessa vuodessa. Alkoholistiksi päädytään usein vasta vuosikymmenien juomisen jälkeen.

– Pelaamista on helpompi toistaa kuin juomista. Viinaa täytyy lähteä hakemaan Alkosta, kun pokeria voi pelata omalla tietokoneella. Lisäksi pelaamiseen liittyy jännitystä, Alho sanoo.

Masennus altistaa pelaamiselle

Rahapelien pelaaminen on ongelma noin kolmelle prosentille suomalaisista. Kolmasosalla heistä on rahapeliriippuvuus.

Pelaamiselle altistavat muun muassa impulsiivinen luonteenlaatu, masennus ja omien vanhempien esimerkki. Suomessa pelaaminen on helppoa, koska automaatteja on enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

– Ulkomailla puhuessani näytän kuvaa hampurilaisravintolasta, jossa isä pelaa ja poika katsoo vierestä K-18-viivan takaa. Se herättää ihmetystä, Alho kertoo.

Seppo Jokinen: "Minulla on vieläkin taipumus riippuvuuksiin"

Alhon mukaan ihmiset kaikkialla maailmassa pelaavat – myös niissä maissa, joissa se on kiellettyä. Pelitutkijat pohtivatkin, onko parempi, että Suomessa valtio pyörittää rahapelejä. Siten niiden tuotto jää kotimaan vähäosaisten auttamiseen eikä mene ulkomaille.

Alho on yksi uuden Rahapeliriippuvuus-kirjan (Duodecim) tekijöistä. Kirja on tarkoitettu kaikille, joilla on rahapeliriippuvuus tai lievempiä rahapeliongelmia, sekä pelaajien läheisille.

Testaa alla olevalla Päihdelinkin testillä, onko rahapelaamiskäyttäytymistäsi syytä muuttaa.
Jos et näe testiä tässä, testaa itsesi täällä.

Täältä saat apua

Suomessa on tarjolla runsaasti apua peliriippuvuuteen. Myös riippuvaisen omaiset voivat saada apua.

Apua saa muun muassa A-klinikoilta, mielenterveystoimistoista ja terveyskeskuksista. Joillakin paikkakunnilla myös sosiaalitoimistot ja seurakunnat voivat auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla