Apu virtsankarkailuun saattaa löytyä lantionpohjan lihasten täsmäharjoittelusta. Ja sitä voi tehdä missä ja milloin vain.

Pakko päästä pissalle. Heti. Tuttu tunne vaikkapa ostosreissulla. Ennätänkö ajoissa tavaratalon vessaan? Tai saanko kotioven auki riittävän nopeasti? Hätä on räjähtävän kova.

Joskus tarvitaan vain kevyt aivastus, ja pissatilkka karkaa housuun. Sitkeä flunssayskä on kauhistus, ja hillitön naurunremakkakin saattaa avata hanat. Vaiva on erityisen tuttu sekä nuorille äideille että vaihdevuosi-ikäisille ja sen ylittäneille. Raskauden ja imetyksen aikana kudokset pehmenevät hormonitoiminnan muutosten vuoksi. Vaihdevuosien aikana estrogeenituotanto vähenee ja lihakset haurastuvat.

Jumppaa ajoissa

Virtsankarkailuvaivaan on saatavilla apua. Joku tarvitsee leikkauksen, toinen lääkehoitoa. Monet saavat vaivan hallintaan harjoituksilla, jotka voimistavat lantionpohjan lihaksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Useimpien naisten elämänlaatu paranee, kun oppii käyttämään oikein lantionpohjan lihaksia, kertoo fysioterapeutti Sinikka Ojanperä HUS:in Naistenklinikalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän pitää naisille ryhmiä, joissa asiaa opetellaan ensin teoriassa ja sitten yksilöohjauksessa. Moni on saanut lähetteen terveyskeskuslääkäriltä tai erikoislääkäriltä. Julkisen terveydenhuollon puolella on pitkät jonot lihasvoimaharjoitteluun Helsingin Kätilöopistolle ja Naistenklinikalle. Apua on mahdollista saada myös yksityiseltä puolelta.

– Lantionpohja on tärkeä paikka naiselle. On se sitä miehellekin, mutta heidät on rakennettu eri tavalla.

Sinikka Ojanperä korostaa, että harjoituksiin kannattaisi ryhtyä jo ennen kuin virtsankarkailusta tulee todellinen vaiva.

– Kun lantionpohjan lihakset ovat kunnossa, monet muutkin vaivat jäävät tulematta. Seksielämä sujuu. Myös laskeumia voidaan ennaltaehkäistä ja usein selkäongelmatkin vähenevät.

Älä vältä juomista

Arviolta lähes puoli miljoonaa suomalaisnaista kärsii virtsankarkailusta. Sinikka Ojanperä arvelee, että joukko saattaa olla paljon suurempikin. Kyseessä on arkaluontoinen asia, josta usein vaietaan. Se häiritsee sosiaalista elämää ja huonontaa elämänlaatua.

– Moni pelkää haisevansa. Ja onhan se epämiellyttävää, jos housut ovat märkänä tai joutuu koko ajan miettimään rakkonsa toimintaa.

Yleisin syy ikävään virtsankarkailuun on ponnistuskarkailu, ja siihen lantionpohjan lihasten harjoittaminen auttaa siihen hyvin. Pakkokarkailu ja rakon yliaktiivisuus taas ovat vaivoja, joihin lihaksilla ei ole niin suurta merkitystä.

Flunssat ja oksennustaudit ovat lantionpohjan vihollisia. Yskiessä vatsaontelon paine nousee ja ai­heuttaa painetta myös lantionpohjaan. Juuri silloin tarvitaan lantionpohjan lihasten tukea.

– Kahvi, tee, kaakao, limpparit, olut ja viini lisäävät nesteen eritystä ja virtsaamisen tarvetta. Joillakin sitä lisäävät sitrushedelmät, mansikat, jopa suklaa. Kaikki aineet eivät vaikuta samalla tavalla kaikkiin, yksilöllisiä eroja on valtavasti. Juomisen kanssa ei kannata olla liian tiukka, sillä jokaisen pitää juoda jotakin vähintään litra pari päivässä.

– Jos emättimen limakalvot ovat kunnossa, karkailuvaivat usein helpottuvat. Ylipainokin on pahasta, Sinikka Ojanperä huomauttaa.

Kuntoliikunta tekee hyvää kaikille lihaksille: sauvakävely, pilates, hiihto ja vaikkapa vatsatanssi. Jos kärsii virtsankarkailusta, kannattaa välttää lajeja, joissa on hyppyjä.

– Lantionpohja on sielun peili. Se reagoi väsymykseen tai psyykkiseen kuormitukseen. Kun mieli on iloinen, lantionpohjakin voi paremmin.

Jumppaa kassajonossa

Lihasten harjoittaminen lähtee sen tiedostamisesta, että lantionpohjassa ylipäätään on lihaksia. Kun ne on löydetty, seuraa varsinainen jumppa. Ensin opetellaan perustemppu, lantionpohjan imaiseminen sisälle ylöspäin.

– Eli rypistä peräaukkoa ja imaise emätin sisään ja ylös. Vältä pakara-, reisi- ja vatsalihasten käyttöä.

Myös voimaharjoittelu on tarpeen: supistuksia pidennetään ja napakoitetaan. Supista ja rentouta, ne ovat tärkeimmät käskyt lantionpohjan lihaksille. Rentoutuminen on tärkeää, jotta lihakset jaksavat toimia. Rentoutuessa lihakset avautuvat.

– Jotta tuloksia saadaan aikaan, pitää harjoittelun olla säännöllistä, ja se vaatii aikaa. Tuloksia alkaa näkyä yleensä vasta kolmen kuukauden jälkeen. Osalla vaiva loppuu kokonaan. Suurin osa hyötyy lihasharjoittelusta: sen avulla oppii hallitsemaan lihaksensa, saa vyötärön takaisin ja selän parempaan kuntoon.

Kun oppii oikeat harjoitukset, niitä saattaa tehdä missä tahansa: nakkisoppaa sekoitellessa tai vaikka kauppajonossa, junassa ja bussissa.

Rakkoa voi kouluttaa

Aikuinen tyhjentää rakkonsa normaalisti 4–7 kertaa vuorokauden aikana, yöllä korkeintaan kerran. Pissaamisväli on yleensä kolme neljä tuntia. Pissatessa pitää huolehtia, että rakko tyhjenee hyvin.

– Olisi tärkeää saada ajatukset pois hädästä. Myös virtsarakkoa on syytä kouluttaa, Ojanperä opastaa.

Varmuuden vuoksi ei kannata käydä vessassa, koska jos rakko ei täyty kunnolla, se alkaa kutistua. Se taas vaikuttaa siihen, että on pakko hypätä pytyllä tämän tästä.

– Edes lapsia ei saisi patistaa jatkuvasti pissalle, Sinikka Ojanperä muistuttaa.

Hätään on monta syytä

  • Ponnistuskarkailu: Esimerkiksi yskiminen, ylipäätään ponnistus, aiheuttaa virtsankarkailua.
  • Pakkokarkailu: Voimakas virtsaamisen tarve, joka ei ole yhteydessä ponnisteluun. Tätä vaivaa on vaikea hallita.
  • Yliaktiivinen rakko: Pakko juosta koko ajan pissalla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla