Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava uumoilee, ehtiikö hänen lääkkeensä vaikuttaa aamupalajuoman kanssa samaan aikaan nautittuna?

Teen suolentoimitusta ajatellen aina koktailin, jossa laitan yöksi lasilliseen vettä pari luumua ja ruokalusikallisen pellavansiemeniä.

Heti kun herään otan Thyroxin-tabletin ja huuhdon sen koktaililla alas. Vatsa toimii liukkaasti puolen tunnin päästä. Nyt mietin, ehtiikö Thyroxin lainkaan imeytyä tässä rytäkässä?

Nimimerkki Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava

Kyllä se ehtii. Viime kädessähän tyroksiinin imeytyminen näkyy voinnissasi ja kilpirauhasarvoissa. Jos molemmat ovat reilassa, niin hyvä.

Tyroksiinin imeytyminen siitä tabletista on lähtökohtaisesti kyllä hyvin yksilöllistä. Toisilla imeytyy 75 prosenttia, toisilla alle puolet. Ja imeytymistä häiritsevät monet aineet, esimerkiksi rautavalmisteet ja liikahappoisuuteen käytettävät antasidit. Siksi tuoteseloste kannattaa lukea tarkoin.

Yleensä Thyroxin otetaan heti aamulla, mutta joskus annos jaetaan kahtia aamuin illoin otettavaksi. Hyvää hoitotasapainoa edistää, että jokainen ottaa tablettinsa aina samalla tavalla.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Tutustu myös kilpirauhasosioon.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: