Arviolta 300 000 suomalaista saa lääkitystä kilpirauhasen toiminnan häiriöihin. Mutta tiesitkö, että kilpirauhashäiriöitä on muitakin kuin vajaa- ja liikatoiminta?

Kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormonia. Se sijaitsee kaulalla, aataminomenan alapuolella. Sen häiriöitä on monenlaisia. Listasimme viisi yleisintä kilpirauhasen toiminnan häiriöön liittyvää tautia.

 1. Liikatoiminta
  Kilpirauhasen liikatoiminnassa oireita ovat hikoilu, käsien vapina, painonlasku, lisääntynyt ruokahalu, suolen toiminnan vilkastuminen, sydämen tykytys, hermostuneisuus, unettomuus ja Basedowin taudissa silmien kirvely ja valonarkuus.
  Yleisin syy on Basedowin tauti, joka liittyy kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen.
 2. Vajaatoiminta
  Kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää kilpirauhashormonia. Oireina painonnousu, syvä uupumus, muistihäiriöt ja sydämen sykkeen hidastuminen. Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy myös monia iho- ja hiusvaivoja. Vajaatoiminta on yleensä pysyvä, mutta pysyy hallinnassa tyroksiinilääkkeellä.
 3. Autoimmuunitulehdus
  Yleisin kilpirauhasen vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen jatkuva autoimmuunitulehdus. Se voidaan tutkia määrittelemällä kilpirauhasen vasta-aineet verestä. Tulehdus syntyy yleensä hiljalleen, eikä siihen liity kipuja tai muita oireita kilpirauhasen seudulla. 
  Autoimmuunitulehdusta ei aiheuta virus eikä bakteeri, vaan elimistö vain jostain syystä nousee omaa kudostaan vastaan ja ryhtyy tuhoamaan sitä.
 4. Struuma
  Struuma on uurentunut kilpirauhanen. Usein struuma koostuu monista pienistä kyhmyistä, jolloin kyseessä on kyhmystruuma. Joskus siihen liittyy kilpirauhasen liikatoimintaa. Tämä ei ole vaarallinen eikä struumaa tarvitse aina hoitaakaan.
 5. Subakuutti tulehdus
  Tämä tarkoittaa usein kipua kaulalla ja sitä, että kilpirauhanen voi suurentua. Tämä tulehdus ja sen oireet ilmaantuvat nopeammin kuin autoimmuunitulehduksessa. Tyypillisiä oireita ovat kipu ja arkuus kilpirauhasen seudulla.

Lähde: Duodecim/terveyskirjasto ja etlehti.fi/kilpirauhanen

5 merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Strategiset mitat 

 • Aikuisen kilpirauhanen painaa 15–30 g, on noin 4 cm pitkä ja noin 2–2,5 cm paksu. Pieni elin säätelee lähes koko kehomme peruselintoimintoja aineenvaihdunnasta mielialaan, lämpötilaan, ravintoaineiden imeytymiseen ja luuston kuntoon.

Kilpirauhaseen liittyvät verinäytteet 

 • TSH-arvo nousee, kun kilpirauhasen toiminta hidastuu.
  Viitearvo 0,3–4,0 mU/l.
 • Tyroksiini laskee vajaatoiminnassa. Tyroksiinin vapaan muodon T4V
  viitearvo 10,2–21 nmol/l.
 • Autoimmuunitulehdus voidaan selvittää tutkimalla vasta-aineita S-TPOAb tai TyglAb.
Sisältö jatkuu mainoksen alla