Hannu Hämäläinen on menettänyt kaksi lastaan harvinaiseen sairauteen. Metsässä hän päästää tuskan käsistään.

Moottorisaha vetää täysiä kierroksia kuulaassa pakkasessa Puumalan korpimetsässä. Pyörivät teräketjut repivät reilun metrin korkuisesta kuusipölkystä muotoa enkelin siiville. Sitten Hannu Hämäläinen hahmottelee tukkiliidulla enkelin pään paikkaa pöllin kupeeseen.

– Yhden enkelin sahaukseen kuluu monta päivä, sillä sahan käsittely on raskasta ja väsyneenä vaarallista. Ensin suunnittelen siipien koon. Teen kasvotkin moottorisahalla, mutta nenän ympärille jätän paljon puuta, ja työstän sitä hienostuneimmilla välineillä, Hannu kertoo.

Hannu veistää pöllejä syksyllä ja talvella 2–3 tuntia kerrallaan. Elo-lokakuussa puu ei kuivu kunnolla vaan homehtuu. Silloin on viimeistelyn ja maalaamisen aika.

– Korvessa on ihana rauha. Parasta on, jos ihmiset ovat kilometrien päässä. Paneudun tekemiseen niin, etten kuule enkä näe mitään.

Syvimmät tunnot enkeleissä

Enkeli on Hannulle ja Reetta-vaimolle omakohtainen ja koskettava aihe, sillä he menettivät kaksi lastaan harvinaisen geenisairauden, mulibrey-nanismin nujertamina. Anssi eli 7- ja Anni 16-vuotiaaksi. Annin kuolemasta on kymmenen vuotta.

"En ole koskaan tuntenut tarvetta käydä psykologin juttusilla, mutta aloin sen sijaan veistää enkeleitä ja raamatullisia hahmoja puusta."

– Samalla mietin moneen kertaan Annin elämää. Ujutin hänet töihini. Enkeleihin voin upottaa herkkyyttä ja sieluni syvimpiä tuntoja.

Veistäminen ja metsässä oleilu on ollut Hannulle terapiaa. Hän purkaa tuskaansa metsässä. Oma paha mieli ja menetys on kanavoituu työhön, josta jää jotain konkreettisestikin, kaunis enkeli.

Hannu lahjoitti Puumalan kirkkoon kahdeksan Annin ja Anssin muistolle omistettua isoa puuveistosta. Ne ovat Maria, Joosef, Jeesus viisivuotiaana, sotapäällikkö Herodes, majatalon isäntä, Lasaruksen sisar Maria, opetuslapsi Tuomas ja enkeli.

Tässä lisää kuvia Hannun veistoksista.

 

 

 

Lue lisää ET-lehden suosittuja selviytymistarinoita täällä.
Osio päivittyy koko ajan uusilla jutuilla.