Katri Helena on löytänyt keinot omaan jaksamiseensa terveistä elämäntavoista, liikunnasta ja myönteisyydestä.

Toisinaan elämässä on hetkiä – kuin tasanteita – joille saa nousta ihailemaan, miten huikealla tavalla kaikki onkin elämässä loksahtanut kohdalleen.
Tällaisessa kohdassa seisoo juuri nyt Katri Helena Kalaoja, takanaan 70 vuotta elämää ja 50 vuotta taiteilijanuraa.

– Koko ajan olen kokenut, että kaikessa on ollut selvä tarkoitus. Aika usein silti ihmettelen ja huokaan, että kuka tätä hommaa oikein johtaa? Itse en osaisi kehitellä ihan tällaisia käänteitä.

Elämän myllerrysten keskellä Katri Helena on oppinut pitämään itsensä kasassa kurinalaisella, liikunnallisella elämäntavalla, johon hän kasvoi jo lapsuudenkodissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pienenä liikunta tarkoitti pesäpalloa ja tanhuja, nuorena aikuisena Helsingissä juoksulenkkejä. Joogaamaan hänet opetti jo toistakymmentä vuotta sitten oma vävy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Joogaa olemme harrastaneet perheessä. Se on minulle perusasia kropan joustavuuden ylläpitämiseksi. Ilman sitä en varmaan tässä riekkuisi. Vuosien varrella olen laiskistunut huomattavasti liikunnan suhteen, mutta kyllä se on edelleen minulle välttämättömyys: sauvakävelen ja käyn kuntosalilla, kun vain ehdin.

Hyötyliikunta on Katri Helenan suosikkijuttu. Sitä riittää vanhan maalaistalon pihatöissä.

– Olen tosi hyvä talonmies. Viime talvena minua suorastaan harmitti se, että lumitöitä oli vain pari kertaa, sillä ne ovat parasta liikuntaa. Kesällä on onneksi nurmikkoshow. Ja kukkapenkkishow!

Salaatit ja smoothiet

Superihmiseksi tai pyhimykseksi Katri Helena ei tunnustaudu. – Stressaan esimerkiksi esiintymisiä, sillä minulla on iso vastuu esittää yleisölle parasta mahdollista. Onneksi lähellä olevat ihmiset panevat minulle jäitä hattuun, jos hermoilen liikaa.

Äänellään ansaitsevan laulutyöläisen elämä on toki hermoherkkää. Vuonna 2012 sairastettu hinkuyskä johti melkein vuoden laulukieltoon. Sen jälkeen Katri Helena palasi laulutunneille monen kymmenen vuoden tauon jälkeen ja alkoi opiskella kokonaisvaltaisen äänen­käytön tekniikkaa. Uudenlainen treeni teki laulamisen jälleen hyvin helpoksi.

– Lauluäänen ehdoilla eläminen on minulle elämäntapa. En itse koe sitä rasittavaksi, mutta läheisten ei ole aina ollut helppo ymmärtää, miksen voi vaikkapa jonain iltana valvoa tai lähteä jonnekin. Itse mietin, että elämäntapani on myös suojellut minua, joudunhan miettimään urheilijan lailla miten syön, liikun ja nukun.

Katri Helenan elämäntavat ovatkin säntilliset. Hän on jo parinkymmenen vuoden ajan syönyt kevyesti, salaatteja suosien.

– En ole kuitenkaan ehdoton. Voin hyvällä ruokahalulla syödä keikan jälkeen huoltoasemalla puoli kahdelta yöllä myös lehtipihvin. Sitten voi taas elää kurinalaisemmin, pitää vaikka salaattikuuria tai leivättömiä kausia, jos on vaikka mahduttava johonkin vaatteeseen.

Arjessaan Katri Helena suosii etenkin kotimaisia marjoja. Niitä hänellä on isot pakastimet täynnä. Aamut alkavat aina puolukoilla ja mustikoilla.

– Jos on kiire, teen niistä smoothieta mukaani autoon pillillä juotavaksi. Muuten syön ne kauramaidon, pähkinöiden ja spelt-raksujen kera.

Katri Helena on myös terveysmarja tyrnin ystävä, kotoa löytyy tyrnimehua. Hän istutti pihalleen viime kesänä kolme tyrnipensasta.

Laulajan elämäntapaan kuuluu tähdätä vire parhaimmilleen juuri sille hetkelle, kun hän on yleisön edessä. Tämä tarkoittaa konserttipäivinä esimerkiksi sitä, että syödä pitää vähintään viisi tuntia ennen esitystä.

Puheluja yläkerrasta

Puoliso Timo Kalaojan kuolema vuonna 1988 oli Katri Helenan elämän murroskohta:

– Vasta siitä, 43-vuotiaana, alkoi tietoinen kehitykseni.
Kolme päivää Timon kuoleman jälkeen Katri Helena tunsi äkkiä selittämätöntä pakkoa mennä kotistudioon ja ottaa kynä käteen.

– Pääni oli tyhjä ajatuksista enkä tiennyt ollenkaan, mitä tulisi tapahtumaan. Sitten käteni kirjoitti kaksi sanaa: Jumala on. Ymmärsin heti, että Timohan siellä viestittelee. Tämä toi minulle suunnatonta lohtua.

Tapahtumasta alkoi Katri Helenan oma terapiamuoto, josta hän ei pitkään aikaan kehdannut kertoa kenellekään. Tuore leski otti tavakseen istuskella rauhassa kynän kanssa ja odottaa ”puhelua yläkerrasta”, omaa yksityistä opetustuokiotaan.

– Sain viesteistä voimaa, pystyin hoitamaan arkeni. Eniten minua lohdutti tietoisuus siitä, että Timolla oli kaikki hyvin.

Sittemmin Katri Helenaan ovat Timon lisäksi ottaneet yhteyttä myös muut edesmenneet läheiset, esimerkiksi vuonna 2009 kuollut poika Juha.

Kalakaveria ei rasiteta

Vaikka Katri Helena onkin astunut ulos kaapista erikoisten intressiensa kanssa, hän ei halua rasittaa läheisiään liikaa henkimaailman jutuillaan.

– Minulla on esimerkiksi ystävätär, jonka kanssa ollaan tunnettu jo 40 vuotta. Puhumme tavallaan näistä samoista asioista, mutta eri sanoilla.

Katri Helenan mielestä hienotunteisuus henkisissä asioissa on tärkeää. – Kalakaverini esimerkiksi kuuntelee näitä asioita, tietyin annoksin, hän sanoo, viitaten manageriinsa ja kumppaniinsa Tommi Liimataiseen.

– Mutta en rasita häntä liikaa, enkä myöskään tyttäriäni. Olen sitä mieltä, ettei pidäkään ruveta uskomaan mihinkään, mitä toinen sanoo. Tieto pitää löytyä omasta sydämestä.

Katri Helenan kirjaan ovat päässeet yli 30 muistikirjasta vain ne mietteet, jotka hän on itse perinpohjin ymmärtänyt ja jotka hän itse allekirjoittaa. Kuten tämä:

Hän, joka haluaa kehittyä ihmisenä,
joutuu käymään läpi juuri niitä asioita,
joissa oppi on tarpeen.
Miksi pitäisi elää sitä, mikä helpolta tuntuu,
sehän on jo opittu.

Miksi juuri laulajaksi?

Katri Helenan synnyinkunnassa Tohmajärvellä eräs katu nimettiin kesällä uudestaan Katri Helenan raitiksi. Katri Helena pitää tätä suurena kunniana, mutta tähdentää:

– Se ei ole minun katuni, se on Katri Helenan raitti. Sen Katri Helenan, joka on elänyt ihmisten silmissä nyt 50 vuotta. Pidän oman ar­keni erillään tästä julkisesta persoonasta, se pitää mielen tasapainossa.

Jälleensyntymään uskova Katri Helena on pohdiskellut viime aikoina sitäkin, mitä tarkoitusta varten hän syntyi tällä kertaa julkkikseksi. Miksi tällainen monien ihmisten mieliin vaikuttava elämä?

– En tiedä tohdinko tätä sanoakaan, mutta viime aikoina mielessä on käynyt, että jospa olen elänyt tähän asti nimenomaan tullakseni laulamaan näitä lauluja? Kaikki mitä urallani on tähän asti tapahtunut on ollut hyvää. Mutta kun se ei näytä vielä loppuvan, on alkanut ikäänkuin uusi vaihe.

– Tehtävää on näköjään vielä suorittamatta.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys -lehdessä 2/2014

Tieto

Katri Helena Kalaoja

o.s Koistinen

Syntynyt Tohmajärvellä 1945.

Asuu yksin omakoti­talossa itäisellä Uudella­maalla. Kaksi aikuista lasta, kaksi lapsenlasta.

Ammatti laulaja. Laulanut tanssi- ja iskelmä­musiikkia vuodesta 1963. 456 levytettyä laulua, 51 albumia ja kokoelmaa vuodesta 1965, 18 kultalevyä, 4 platinalevyä ja 1 tuplaplatina.

Harrastaa joogaa, sauvakävelyä, kunto­salia ja hyötyliikuntaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla