Älykäs ja leikkisä korppi on lintujemme ehdotonta aatelistoa. Luontokuvaaja Mika Honkalinna hurmaantui palvotusta ja pelätystä linnusta jo poikasena. Nyt vuosikymmenien työ kiteytyy palkitussa teoksessa Korppiretki. Upeaa kuvitusta täydentää eläytyvä – ja luonnon puolesta kantaaottava teksti.

– Kyllä korpit tietävät myös sen, milloin heitä kuvataan. Saattavat ihan pilkallaan matkia lokin kävelyä, naurahtaa Mika Honkalinna, joka on tutkinut ja kuvannut korppeja vuosikymmeniä.

Viimeiset pari vuotta ovat olleet viisikymmpiselle Honkalinnalle muutenkin antoisaa aikaa. Perhe on täydentynyt kahdella lapsella, ja omin käsin rakennettu hirsitalo Limingalla on viimeistelyä vailla valmis.

ET-lehti iski silmänsä persoonalliseen korppimieheen jo kolmisen vuotta sitten. Artikkeli Musta Hurma (ET 5/2013) kertoo myös sen, miten rakkaus korppeihin Anjalankoskella roihahti.

 

Lue koko artikkeli täältä

"Metsä on olo- ja makuuhuoneeni"

”Sain ensimmäisen lintukirjani viisivuotiaana. Kuljin jo tuolloin isän kanssa karpaloretkillä ja öisin pöllöä kuulemassa. Opin sulautumaan maisemaan. Mutta vasta korppi oli käänteentekevä tuttavuus. Se muutti koko loppuelämäni, ja tunne kumppanuudesta on vain vahvistunut. Korpissa kiehtoo kaikki: sen arvokkuus, nokkeluus ja sosiaalisuus, ristiriitainen maine tietäjänä ja tuonelan viestintuojana. Korppiin verrattuna petolinnut ovat aika yksioikoisia.

Fillarimatkan päässä lapsuudenkodistani oli korkea kallioinen vuori. Nuorena jannuna olin käynyt siellä kerran kaverien kanssa korppia katsomassa, mutta nyt menin yksin, mummolta lainattu pokkarikamera taskussa. Muistan vieläkin sen huhtikuisen valon ja unenomaisen tunnelman, kun lintua lähemmäs päästäkseni kiipesin kalliopaasien välistä, ikään kuin portista. Koin vahvasti, että se oli selkeä siirtymä toiseen maailmaan. Sillä tiellä olen yhä.

Jos joudun päiväksi sisätiloihin, alan rauhattomasti kiertää kehää.

Metsä on mieluisin olohuoneeni, joskus makuuhuonekin. Yhdellä kierroksella tulee helposti käveltyä parikymmentä kilometriä. Avovaimo ymmärtää retkiäni aika hyvin, tulee joskus mukaankin.

Erityisesti pidän hiljaisen harmaista talvipäivistä, koska niissä kiteytyy suomalaisuuden ydin. Jos vielä kuulen korpin äänen ja näen mustan höyhenpuvun hohtelevan valkeutta vasten – siinä on tunnelma kohillaan.

Pelottomiakin yksilöitä olen tavannut. Ja surun murtamia. Kerran olin soutamassa järven yli, kun vastaan lensi korppi ihan hädissään, pyöri veneen ympärillä, teki syöksyjä ja palasi välillä metsän suojiin. Maihin päästyäni nousin läheiselle kukkulalle ja löysin sieltä ammutun korpin. Varmaan tuon onnettoman puoliso.

Korpin vaino oli huipussaan 1950-luvulla, agraariyhteiskunnassa se leimattiin tarpeettomaksi. Nyt kannat ovat kasvaneet ja korppi on levinnyt jopa taajamametsiin, kunhan löytyy pesimiseen sopivia jyrkänteitä. Monille komeille korppikallioille pääsee vain köysien avulla.

Vapaudella on myös hintansa.

Taloudellinen epävarmuus on minulle tuttua, mutta silti tämä on ihanne-elämääni. Senkin olen oppinut, että hyvä kuva ei välttämättä ole kaunis, koska maailma ei ole sellainen. Olenkin pikkuhiljaa tajunnut oman roolini: olla välittäjä ihmisen muokkaaman maiseman ja villin luonnon rajalla. Silloinkin, kun luonto on kärsinyt tappion.”

Mika Honkalinnan kirja Korppiretki voitti Vuoden 2015 luontokirja -palkinnon.

Muita teoksia: Metsäpäiviä, 2005, Lumen aika, 2007, ja Suuri pöllö, 2011.

Honkalinna on pitänyt lukuisia näyttelyjä ja esitelmiä. Toimii myös eräoppaana. Suomen luonnonsuojeluliiton kultainen ansiomerkki 2008.

www.honkalinna.fi

 

 

3 x totta & tarua korpista

Totta:

  1. Korpeilla on lintumaailman isoimmat aivot, ja niiden älyä on tutkittu tieteellisesti. Korpit tekevät saman tyyppisiä asioita kuin ihmisapinat, käyttävät työkaluja ja leikkivät leluilla.
  2. Varislinnuista suurin, nokasta pyrstöön jopa 70 cm pitkä. Siipien kärkiväli voi olla reilusti toista metriä. Suvereeni lentäjä.
  3. Viihtyy parhaiten synkkien salojen katveessa. Nykyisin Suomessa lasketaan olevan pareja liki 20 000. Laji on rauhoitettu muualla paitsi poronhoitoalueilla.

Tarua:

  1. Alkuperäiskansojen tarinoissa korppi on suvereeni voimaeläin, joka opettaa tyhmille ja tärkeileville nöyryyttä ja harkitsevaisuutta.
  2. Kalevalasta korpin löytää sen vanhalla kutsumanimellä kaarne, joka tarkoittaa myös venettä.
  3. Jo antiikin myyteissä korppia pidettiin tahdittomana lörpöttelijänä. Rangaistukseksi Apollo muutti linnun alkuaan valkeat sulat mustiksi.

 

Joulupukkitoiminta on ollut jo 1950-luvulta lähtien keino ansaita rahaa partiolippukunta Haagan Eräveikoille. Lauri, 31, Tarmo, 20, sekä Ilmari, 17, kertovat, miten aatto sujuu pukilta. 

Onkos täällä kilttejä lapsia?

Partiolippukunta Haagan Eräveikkojen kellaritilat kaikuvat kolmen joulupukin harjoitellessa perinteisiä vuorosanoja. Aattoiltana samasta kellarista ampaisee liikkeelle kymmenkunta punapukuista ukkoa valkoiset parrat viipottaen. Eräveikot on järjestänyt joulupukkitoimintaa 1950-luvun lopulta lähtien. Se on yhdistykselle yhä tärkein keino hankkia varoja.

Harjoitusvuorossa olleet pukit riisuvat nuttunsa ja muhkeat partansa. Se käy nopeasti, sillä kulmakarvojen liima ei ole vielä ehtinyt kovettua ja sen saa huuhdeltua vedellä pois.

Pukujen alta paljastuu kolme nuorta miestä: Lauri Jahkola, 31, Tarmo Asikainen, 20, ja Ilmari Pyykkö, 17. Lauri on porukan nestori viidellä joulupukkivuodellaan. Tarmo on tehnyt keikkoja kolmena jouluna, Ilmarikin kahtena.

Tonttu ratissa

Jouluaatto työllistää partiolaisia sankoin joukoin. Jokaisella pukilla on työpari, joka toimii kuskina ja sparraajana. Näin pukki voi keskittyä tehtäväänsä, eikä hänen tarvitse hermoilla ajamisen kanssa. Eikä autoilu huopikkaat jalassa ja silmälasit huurussa välttämättä onnistuisikaan.

– Ennen uuteen kotiin menoa kuski kertaa pukin kanssa lasten nimet ja iät. Usein vanhemmat ovat esittäneet toiveita asioista, joista pukki voisi lapsia kiittää tai muistuttaa, Ilmari kertoo.

Aattoillan valmistelu käynnistyy pari kuukautta ennen joulua, jolloin toimistolla aletaan ottaa vastaan varauksia. Ensimmäiset soittajat voivat saada parhaat ajankohdat. Lopullinen aikataulu selviää vasta aivan aaton lähellä.

"Yksi partiolainen koodasi tietokoneohjelman, joka laskee pukeille ajoreitit."

Aaton aikataulu on tiukka. Suunnittelussa on otettava huomioon myös siirtymiset kodista toiseen. Kullekin pukille yritetään luoda reitti, jossa vierailupaikat ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Kyläpaikkoja pukeilla on keskimäärin 15.

– Aiemmin aikataulujen miettimiseen meni monta iltaa. Lopulta puuhaan kyllästynyt partiolainen koodasi tietokoneohjelman, joka laskee automaattisesti parhaat mahdolliset reitit, Tarmo kertoo.

Joulupukin kannalta ei ole yhdentekevää, mihin aikaan oveen kolkuttaa.

– Valoisaan aikaan on ihan erilainen tunnelma kuin pimeän laskeuduttua. Loppuillasta lapset ovat väsyneitä, mistä voi seurata kiukkua, Ilmari selittää.

Illan viimeisen keikan jälkeen pukki kuskeineen palaa partiokololle luovuttamaan pukin asun, tilittämään rahat ja syömään iltapalaa.

Lippukunnan joulupukkitoiminnan saldo on komea: kymmenen pukkia ansaitsee yhteensä yli 10 000 euroa. Varat käytetään esimerkiksi leiritoimintaan.

Ilta yhtä huippua

Joulupukiksi ryhtyminen tarkoittaa luopumista oman perheen jouluaatosta. Pukkikolmikko myöntää, että kotiväelle muutos voi olla iso asia.

Poissaolon hyväksymistä on helpottanut se, että pukkitoiminta kuuluu lippukunnan perinteisiin. Muutaman aaton työskentely on nuorille miehille lähes velvollisuus. Laurin pukkikeikat loppuivat oman lapsen syntyessä.

Vaikka aattoilta voi venyä pitkäksi, se ei tunnu raskaalta.

– Joulupukin tulo on monessa perheessä aaton huippuhetki. Saan elää sen huipennuksen monta kertaa illan aikana. Kyllä se vaikuttaa omaan tunnelmaan. Illan jälkeen on ylevöitynyt olo, toteaa Lauri.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.

Aiotko joulupukiksi? Muista nämä!

1. Aikatauluta

Suunnittelu on kaiken perusta. Pukin kyläpaikkojen pitäisi olla mahdollisimman lähellä toisiaan, jotta aikaa ei kulu turhaan edestakaisin ajamiseen. Reitti kannattaa ajaa läpi aatonaattona, ettei aattona tule vastaan yllättävää umpikujaa tai muuta hidastetta. Suunnistamisessa auttaa navigaattori. Sellaisen saa alle sadalla eurolla. Useimmille älypuhelimille on ilmaisia karttaohjelmia.

2. Panosta asuun

Parta ja nuttu kannattaa valita huolella. Lapset ovat tarkkasilmäisiä, eivätkä heikkolaatuisen parran kuminauhakiinnitykset jää huomaamatta. Myös aluspaidan ja housujen on oltava kuin pukin vaatekaapista. Hyvä pukin puku maksaa alle sata euroa.

Silmälasit on syytä käsitellä huurtumista estävällä aineella. Muuten rillit ovat sumeina jokaisessa kyläpaikassa.

3. Valmistaudu kunnolla

Muistilaput voivat pelastaa aattoillan. Jokaisen kyläpaikan tiedot kannattaa kirjata omalle pahvilapulleen, jolloin lasten nimet ja iät sekä vanhempien esittämät toiveet löytyvät näin helposti. Yhteyshenkilön puhelinnumero on syytä kirjoittaa ylös kaiken varalta. Sido laput narulla yhteen vierailujärjestyksessä.

Autoon on hyvä varata helposti syötävää evästä. Ei kuitenkaan suklaata, sillä se sotkee parran.

4. Sovi säännöt asiakkaan kanssa

Asiakkaiden toiveet vaihtelevat. Niitä kaikkia ei voi toteuttaa, ja se kannattaa kertoa etukäteen. Pukki ei esimerkiksi syö perheen kanssa tai jaa kaikkia lahjoja. Myös vierailun kesto on syytä selvittää. Kymmenen minuuttia on riittävä aika. Siinä ehtii laulaa, kertoa Korvatunturin kuulumiset ja kysellä lapsilta monenlaista. Ensimmäisten lahjojen jälkeen lasten mielenkiinto pukkiin lopahtaa. Silloin on hyvä lähteä.

Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne, pohtii Pirkko Arstila – itsekin turisti.

Veden pinta hohtaa kuunvalossa mustana silkkinä. Gondolieri sauvoo venettään, se kolahtelee kanaalin kivisiin seiniin. Samettityynyillä istuvat rakastavaiset takertuvat toisiinsa.

Matkakumppani ei herkisty, vaan tarkastelee gondolieriä käytännöllisesti: ”Työasento on hirveä. Hän muuttuu muotopuoleksi ja saa hirveitä särkyjä.” Niinpä, missä ovat turvaliivit ja kypärä?

Mutta Venetsiassa romantiikka myy. Olen lukenut Donna Leonin kirjat ja tiedän, että paikalliset inhoavat turisteja. Minäkin inhoan heitä – vai meitä? Kaupungin taustamusiikki on vesibussien keuhkotautista rahinaa ja turistien vetokärryjen kärinää. Palatsit reunustavat Pyhän Markuksen aukiota kuin uljas nuottiviivasto oman aikakautensa matemaattisessa rytmissä. Näkymän pilaa valtava risteilyalus, joka työntyy mozartmaiseen maisemaan kuin Tähtien sota. Paha näky.

Hotellimme on 1400-luvulta ja rakennettu ilman vatupassia – sen huomaa. Sähköjohtojen lonkerot kiipeilevät seinillä. Huone on kuusi metriä korkea, ja jossain siellä ylhäällä paistaa sähkölamppu, onneksi ei kaasuvalo. Tilan täyttävät sänky, pöytä ja mahtipontisesti drapeeratut ikkunaverhot.

Ikkunasta näen muuttokuorman kanavalla. Kippurajalkaiset tuolit ja plyysisohva on lastattu pieneen moottoriveneeseen. Toisessa veneessä matkaa perhe mukanaan paksu piironki ja jääkaappi. Kokassa seisoo onnellinen koira.

Vesibussista katsottuna palazzot lipuvat ohitse kuin elokuvan kulisseina. Illan tummetessa näen pariskunnan, joka kömpii pyjamissaan yöpuulle välittämättä sulkea ikkunaluukkuja. Turistin ahneudella tarkastelen heitä kuin alkuasukkaita savanneilla. Ovatko he ylhäisöä, henkilökuntaa vai turisteja?

Pakenemme ihmismassoja vuonna 1822 perustettuun Hotel Danieliin Canal Granden varrella. Aika pysähtyy.

Smokkipukuinen tarjoilija ilmestyy tyhjästä, katoaa tyhjään. Hiljaista. Kullattuja pylväitä. Silkkisiä nojatuoleja. Komea kipsikatto. Mahtava, koristeellinen portaikko ohjaa kattoterassille, josta avautuu Venetsian loisto. Täällä kalliissa, ajan säilömässä miljöössä viipyy vielä se lumo ja charmi, josta kirjat kertovat ja runoilijat runoilevat.

Tulee haikea olo. Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne. Jonain päivänä kaikki vajoaa mereen, ja jälkipolville jää vain taru kuin uponneesta Atlantiksesta.

Kolumni on ilmestynyt ET-lehdessä 21/2017.