”Heli on oma ihanaiseni. On tärkeää, että suhteessa saa olla oma itsensä”, Jussi sanoo.
”Heli on oma ihanaiseni. On tärkeää, että suhteessa saa olla oma itsensä”, Jussi sanoo.

Millaista on olla parisuhteessa, mutta asua eri asunnoissa? Heli ja Jussi kertovat.

Heli Isola, 78, ja Jussi Berg, 75, Helsinki

”Kun aloitimme seurustelumme 11 vuotta sitten, asuimme kilometrin päässä toisistamme, Jussi 350-neliöisessä omakotitalossaan ja minä omassa rivitaloasunnossani. Kuljimme kylässä toisillamme ja olimme tyytyväisiä.

Tilanne muuttui nelisen vuotta sitten, kun yksi tuttumme kaipasi kuumeisesti vuokra-asuntoa. Keksimme, että minä vuokraan asuntoni hänelle ja muutan kokeeksi Jussin talon toisessa päässä olevaan 90 neliön asuntoon. Hänen äitinsä oli asunut siinä 97-vuotiaaksi.

Jussi tietää, että Emmerdalen aikaan minua ei saa häiritä.

Yhdessäolo on sujunut sopuisasti. Kotiemme välissä oleva ovi on aina auki, mutta kunnioitamme toistemme reviirejä. Minä teen paljon käsitöitä ja maalaan, ja on ihanaa saada jättää kaikki levälleen. Jussi tietää, että Emmerdalen aikaan minua ei saa häiritä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jussi taas voi tuijottaa urheilua telkkarista milloin haluaa ja pelata nettishakkia tietokoneella ulkomaisten vastustajien kanssa vaikka aamuyöstä. Emme nuku säännöllisesti yhdessä, sillä kumpikin kuorsaa. Päiväunet sen sijaan otamme aina yhdessä. On ihanaa torkkua Jussin kainalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teemme juuri sitä, mikä hyvältä tuntuu.

Heli ja Jussi touhuavat pihalla omilla puolillaan.
Heli ja Jussi touhuavat pihalla omilla puolillaan.

Elämämme on vapaata kaikista säännöistä, teemme juuri sitä, mikä hyvältä tuntuu. Emme välttämättä juo aamukahvejakaan yhdessä. Naureskelimme yksi päivä, että pitäisikö hankkia itkuhälytin. Sen kautta voisi tiedustella toisen kahvihaluja.

Matkustamme paljon ja silloin saatamme olla kylki kyljessä viikkokausiakin. Matkoilla punnitaan sopu ja joustavuus. Kukaan ei ole täydellinen, mutta suurempaa sanomista ei koskaan tule. Jussilla on minun toiveitani vastaava seikkailunhalu. Hän kutsuu minua Ihanaisekseen, mikä kuulostaa aina yhtä suloiselta.

Meillä on omat taloudet ja rahat.

Meillä on omat taloudet ja rahat. Maksan omaan asuntooni kohdistuvat laskut, keskimäärin muutaman satasen kuussa. Saan vuokratuloa omasta rivitalokodistani, mutta siitä menee kolmannes veroon.

Kummallakin on oma jääkaappi ja kauppareissulla kumpikin poimii omat ruokansa omaan koriinsa. Silloin tällöin syömme yhdessä, mutta usein käymme lounaalla läheisessä Kustaankartanon palvelukeskuksessa, jossa eläkeläiset saavat maittavan aterian seitsemällä eurolla.

Nyt tuntuu hyvältä olla näin, mutta tilanne saattaa muuttua, kun ikää tulee. Ehkä haluammekin olla toistemme turvana koko ajan. Onneksi Jussi on minua nuorempi, ja parisuhde eli nainen tutkitusti pidentää miesten elinikää.

Olemme jo pitkään suunnitelleet asuntojemme myymistä ja uusien ostamista. Kummallekin hankitaan oma, mutta läheltä toisiaan.

Erillään asuminen plussat ja miinukset

OMA REVIIRI SÄILYY. Parien erillään asuminen on nyt yleisempää kuin koskaan ennen. Usein syynä on eri paikkakunnilla asuminen, mutta myös se, että moni haluaa säilyttää oman reviirinsä ja sopia selkeästi, milloin vietetään parisuhdeaikaa.

YHDESSÄOLOON PANOSTETAAN. Kun yhdessä ollaan vain osa ajasta, siihen myös panostetaan. Yhteisestä ajasta halutaan tehdä itselle ja toiselle hyvä ja voimaannuttava. Sivutuotteena tämä järjestely voi tuoda myös parempaa huolehtimista omasta hyvinvoinnista ja ulkonäöstäkin, koska kumpikin haluaa yhä uudelleen ilahduttaa toista ja ”hurmata” hänet.

SUHDE PYSYY TUOREENA Toiseen ei ehdi kyllästyä. Kun viettää aikaa myös erillään, tulee jo ikävä ja tapaaminen tuntuu hyvältä.

OMA AIKA ON VAPAUTTA. Erillään asuminen antaa molemmille osapuolille mahdollisuuden harrastuksiin ilman syyllisyyttä tai tarvetta pyytää lupaa toiselta. Kun saa toteuttaa itseään ja omia toiveitaan, haluaa toteuttaa myös parisuhteen yhteisiä unelmia.

TOISTA EI OPI TUNTEMAAN. Huonoina puolina erillään asumisessa saattaa olla, ettei toista opi riittävästi tuntemaan vuosienaan kuluessa. Kun panostetaan laadukkaaseen yhdessä olemiseen, voivat omat ja toisen haasteellisemmat puolet jäädä kokonaan tunnistamatta. Suhde voi pysyä idealistisena ja epärealistisena.

VÄLILLÄ ISKEE IKÄVÄ. Läheisyyden ja toisen läsnäolon puutetta joutuu myös välillä sietämään ja siirtämään niiden tyydyttymistä seuraavaan yhdessäoloon. Ikävän ja kaipuun yllättäessä voi kuitenkin yrittää muistuttaa itseään siitä, että hyvää kannattaa aina odottaa.

Asiantuntijana perheterapeutti Marita Toivonen, Kannuksen perheneuvola.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2018.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla