Kännykän kameralla on helppo räpsiä kuvia, kokeilla ja leikkiä. Näiden ohjeiden avulla otat parempia kuvia ja opit muokkaamaan niitä.
1. Tutustu oman puhelimesi kameraan
Useimpien puhelinmallien kamerat tallentavat kymmeniä megapikseleitä, mikä tarkoittaa jo hyvin tarkkaa kuvaa. Lisäksi kuvien laatuun vaikuttavat kennon koko ja valoherkkyys, linssit sekä ohjelmisto, jolla puhelin valokuvan käsittelee.
Kännykän useat kameralinssit parantavat esimerkiksi värien tallentamista.
Vanhemmissa puhelinmalleissa on yksi kameralinssi, mutta uudemmista löytyy jo kaksois- tai kolmoiskamera tai useampia. Useat kameralinssit parantavat esimerkiksi zoomausta ja värien tallentamista. Monista malleista löytyy laajakulman eli pääkameran lisäksi ainakin ultralaajakulma, jolla saa käyttöön erittäin laajan kuvakulman.
2. Tarkkuutta ja valoa yhdellä näpäytyksellä
Älypuhelimiin sisältyy verraton ominaisuus: ruutua näpäyttämällä kamera tarkentaa ja valottaa kuvan automaattisesti. Tarkennuskohdan voi näpäyttää ruudulla haluamaansa paikkaan, ja valittu kohta on kuvan tarkin osa. Esimerkiksi maisemakuvissa hyvä valotuspiste löytyy yleensä horisontin tietämiltä.
3. Perustoiminnot haltuun kokeilemalla
Puhelinmalleista löytyy erilaisia valmiita kuvaustiloja, joita voi hyödyntää eri tarkoituksiin. Kuva-näkymä on valokuvaamisen perusnäkymä. Selfien saa napattua kätevimmin kääntämällä kameran selfie-tilaan merkistä, jossa kaksi nuoliviivaa muodostaa ympyrän.
Muotokuvatila korostaa kohteena olevaa henkilöä ja häivyttää taustan.
Videotila tallentaa liikkuvaa kuvaa, ja joistakin malleista löytyvillä nopeutetun ja hidastetun kuvan tiloilla voit ottaa haluamastasi tilanteesta videonpätkän, joka tallentuu pikavauhdilla tai erittäin hitaasti. Muotokuvatila korostaa kohteena olevaa henkilöä ja häivyttää taustan. Panoraamakuvaan voi vangita maisemman laajemmin kuin tavalliseen kuvaan mahtuisi.
Kuvaan voi valita haluamansa kuvasuhteen: 4:3 on tuttu yleiskoko.
Monista malleista löytyy yökuvaustila, joka tallentaa kuvaan enemmän yksityiskohtia hämärässä ja jonka ansiosta kuvista tulee parempia silloinkin, kun valonlähteitä on vähän. Valotusta voi jo ennen kuvan ottamista säätää liukuvalikosta.
Kuvaan voi valita myös haluamansa kuvasuhteen: 4:3 on tuttu yleiskoko, maisemakuviin voi kokeilla kokoa 16:9. Neliön mallinen 1:1 tekee kuvasta valmiiksi esimerkiksi Instagramiin sopivan muotoisen. Joissakin puhelinmalleissa ultralaajakulman saa käyttöön näppäämällä 0,5-kuvaketta ruudun alareunassa. Puhelimen kamerasta löytyy usein myös ajastin itselaukaisimella otettavia kuvia varten.
4. Tavoitteeksi tarkka kuva
Jotta kuva ei tärähdä, ota hyvä asento ja pidä kädet kyljissä kiinni. Hämärässä puhelin kannattaa asettaa tukea vasten.
Tiesitkö, että monilla puhelinmalleilla kuvan saa napattua myös painamalla volyyminappulaa? Sitä käyttämällä voi olla helpompi pitää puhelinta vakaana.
5. Salama pois päältä
Puhelimella kuvatessa ei kannata käyttää salamaa. Salaman saa useimmissa malleissa pois kameratilan yläreunasta. Kannattaa valita asetus, jossa se on oletuksena pois päältä. Jatkuvasti päällä oleva salama kuluttaa valtavasti akkua.
6. Käytä apukeinoja sommittelussa
Horisontti kannattaa asettaa 1/3-etäisyydelle ylä- tai alareunasta sen mukaan, mitä haluaa korostaa: vaikkapa taivasta, kauniisti läikehtivää vettä tai komeita peltoja.
Useimmista puhelinmalleista löytyy kätevä ruudukkotoiminto, joka auttaa kuvan sommittelussa ja horisontin suoristamisessa. Kun se on päällä, ruudulle tulee kuvausvaiheessa kahdesta pysty- ja kahdesta vaakaviivasta koostuva ruudukko, joka ei näy lopullisessa kuvassa. Kuvauskohde kannattaa asettaa viivojen risteyskohtaan. Ruudukkotoiminnon saa yleensä päälle puhelimen asetuksista.
Varo muotokuvassa klassista mokaa: ihmisen päästä kasvavaa puuta.
On hyvä varmistaa, että kohde erottuu taustasta. Muotokuvassa kannattaa varoa klassista mokaa: ihmisen päästä kasvavaa puuta tai pensasta.
7. Suosi jalkazoomia eli siirry lähemmäksi
Puhelimella kuvatessa voi zoomata lähemmäs kohdetta vierittämällä sormia näytöllä keskeltä kohti reunoja. Ominaisuutta kannattaa käyttää harkiten, sillä digitaalinen zoomaus huonontaa kuvan laatua. Sen sijaan kannattaa mennä ottamaan kuva niin läheltä kohdetta kuin mahdollista.
8. Opi korostamaan ja häivyttämään
Kännykkäkuvia on helppo muokata. Kun avaat kuvat-sovelluksen, muokkaa-valikon kautta voi muuttaa esimerkiksi valotusta ja rajausta, suoristaa kuvaa, säätää eloisuutta, valokohtia, kirkkautta, varjoja ja kontrasteja.
Säätömahdollisuudet vaihtelevat malleittain, mutta uusissa puhelimissa on useimmiten valtavasti vaihtoehtoja. Kokeile rohkeasti ja päästä luovuutesi valloilleen. Jos kuvaa tuli muokattua liikaa, ei hätää: muokatusta versiosta voi aina palata alkuperäiseen.
Filtterit ovat hauska tapa muokata tavanomaiselta vaikuttavan räpsyn tunnelmaa.
Filtterit ovat suodattimia, jotka muokkaavat kuvaan tietynlaisen sävyn tai tunnelman. Haluamansa filtterin voi valita jälkikäteen muokkausvaiheessa tai jo ennen kuvan ottamista. Käytössä olevat filtterit vaihtelevat malleittain, mutta yhdellä painalluksella voi monissa puhelimissa loihtia kuvastaan vaikkapa tyylikkään mustavalkoisen tai vanhanaikaisen rusehtavan. Filtterit ovat hauska tapa muokata tavanomaiseltakin vaikuttavan räpsyn tunnelmaa.
9. Kuvat talteen ja kansioihin
Puhelimella otetut kuvat tallentuvat puhelimen muistiin. Jotta tallennustila ei pullistelisi, kuvia voi siirtää pilvipalveluun ja sitä kautta halutessaan omalle tietokoneelle. Pilvipalveluja ovat esimerkiksi Google Drive, One Drive ja iCloud.
Kuvia voi myös jakaa erillisiin kansioihin puhelimessa. Omat kansiot voi luoda esimerkiksi tärkeille muistoille tai matkakuville. Myös matkalipuista ja pääsylipuista voi ottaa valokuvan ja siirtää ne erilliseen kansioon. Sieltä ne löytyvät helposti ilman kuvasovelluksen selailua.
Lähteet: Mediakouluttaja Päivi Airas; kamerakoulu.fi
Tämä on ote jutusta, joka on julkaistu ET-lehdessä 9/23. Tilaajana voit lukea koko jutun myös täältä. Jos et ole vielä ET-lehden tilaaja, tee tilaus tästä tai tutustu digilehdet.fi-palveluun.
Tiesitkö?
- Yksi digikuva koostuu miljoonista erivärisistä pikseleistä. Megapikseli tarkoittaa miljoonaa pikseliä, eli 12 megapikselin kameralla otetussa kuvassa on 12 miljoonaa pikseliä.
- Naks! Kameran suljinäänen saa joissakin malleissa pois asetuksista. Jos se ei ole mahdollista, naksahduksen saa pois säätämällä puhelimen äänenvoimakkuutta tai asettamalla puhelin äänettömään tilaan.
- Muista kuvien jakamiseen liittyvä sääntö: omalla sometilillä ei saa jakaa toisesta otettua kuvaa ilman lupaa. Erityisesti lasten kohdalla tämä on tärkeää: jakamiseen on aina oltava huoltajien lupa.