Seija Helminen nauttii vapaaehtoistyöstä Muistikahvilassa

Seija Helminen ei meinannut uskaltaa jättää vakavasti sairasta miestään toisten hoiviin, vaikka omat voimat hiipuivat. Nykyisin hän nauttii vapaaehtoistyöstä, jossa hän kannustaa läheistensä hoivaajia pitämään huolta myös itsestään. 

Kun Seija Helmisen,68, puoliso Raimo sairastui vaikeaan muistisairauteen, Seija alkoi potea omaishoitajaa vaanivaa sairautta, korvaamattomuusharhaa. Onnekseen hän voitti vaivan, kun pääsi purkamaan  tilannettaan muiden saman kokeneiden kanssa.  

– Hakeuduin Muistiliiton vertaistukiryhmään. Oli helpottavaa, kun sai jutella ihmisten kanssa, jotka ymmärsivät, mitä on elämä vakavasti muistisairaan kanssa. Minulle kirkastui esimerkiksi se, kuinka tärkeää on, että omaishoitaja huolehtii omasta jaksamisestaan. Tämä meinasi unohtua minulta.

Seijan mies sairasti frontaali- eli otsalohkon rappeumaa, joka muutti voimakkaasti hänen persoonaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Vaikka mieheni oli jo hyvin sairas, tuntui vaikealta ajatella hänen siirtymistään hoitokotiin. Mietin, olenko huono vaimo, kun en jaksa hoitaa häntä. Pelotti sekin, mitä sukulaiset ajattelisivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun sitten sain hänelle paikan hoitokodista, saatoin käyttää voimani hyviin asioihin parisuhteessamme. Ehdin pitää häntä hyvänä ja hellitellä, kun ei tarvinnut keskittyä hoitamiseen ja syöttämiseen.

"Ehdin pitää miestäni hyvänä ja hellitellä, kun ei tarvinnut keskittyä hoitamiseen ja syöttämiseen."

  Puolison kanssa vietettyjen hellien hetkien lisäksi Seijalle alkoi jäädä omaa aikaa. Hän innostui vapaaehtoistyöstä.

– Joka kuukauden kolmantena tiistaina minä ja toinen vapaaehtoinen pidämme Muistikahvilaa Nokian keskustassa Kahvila Kulmakivessä. Siellä huolehdimme yhdessä muististamme pelaten, kilpaillen ja laulaen. Välillä saamme vieraaksi asiantuntijoita, muun muassa geriatrian professori Jaakko Valvanne on käynyt puhumassa meille. 

Muistikahvilan emännöinnin lisäksi Seija on joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina vertaisryhmän tilaisuudessa jakamassa kokemuksia muistisairaiden omaisten kanssa.

– Tiedän omasta kokemuksesta, miten kullanarvoista on, kun voi edes hetkeksi irrottautua hoitamisesta. Olisipa enemmän heitä, jotka vaikka veisivät muistisairasta kävelylle, tai puuhaisivat hänen kanssaan jotain muuta sen mukaan, mitä hän jaksaa.

– Vapaaehtoistyöstä saan paljon hyvää mieltä. Kun saan olla muille avuksi, se kantaa minua eteenpäin jäätyäni kesällä leskeksi.

Seija on luvannut itselleen, ettei muutenkaan käperry neljän seinän sisään. Sydäntalven viikkoihin on mahtunut vapaaehtoistyön lisäksi muun muassa teatterikäyntejä. Kevättalven hangille hän aikoo sujuttelemaan sekä Ylläkselle että Sallaan.

"Vapaaehtoistyöstä saan paljon hyvää mieltä."

– Meitä lähtee Lempäälästä iso porukka, bussilla mennään. Sallassa erityisesti pääsee nauttimaan Lapin luonnon rauhasta. Hiihdämme päivät ja iltaisin laitamme yhdessä ruokaa rennosti verryttelyasuissa. 

Arvokas Vanhuus 2 - Anneli

Tässä hyvä ja tarvittava lahja Suomen huonokuntoisille ja vähävaraisille vanhuksille:
Kun saamme Kansalaisaloitteelle Arvokas vanhuus 2 sen tarvitsemat 50.000 kannatusta, voin taata, että hallitus ja eduskunta pakotetaan osallistumaan arvokeskusteluun ikäihmisten hoidosta, hoitajamitoituksista, omaishoitajien avuista, kotihoidon työtaakasta ja vähävaraisten maksujen riittämättömyydestä. 
Kannattakaa siis aloitettamme, jonka ovat laittaneet alulle tava kansalaiset; eläkeläiset ja hoitajat ympäri Suomen, ilman politiikkaa.... Kannatusaikaa enää 10.5 2016 asti...
Aikaisemmat kannatukset edelliselle Arvokkaalle vanhuudelle eivät periydy tälle uudelle, joka aloitettiin 10.11 2015. 
Jos olet epävarma, oletko kannattanut aloitetta, käy laittamassa kannatuksesi, jos olet aikaisemmin kannattanut, niin et pääse uudestaan kannattamaan. Helppoa tarkistaa.
Tästä siis voidaan aloittaa se auttaminen.
Muistathan että aikaisemman Kansalaisaloitteen Arvokas vanhuus kannatukset eivät periydy tälle uudelle. Sähköinen kannatus pankki-/mobiilitunnuksin osoittessa;
Suomeksi; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1672
På Svenska; https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/1672
Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla olevasta linkistä PDF-lomake; 
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoituslomake/Kansalaisaloite...
Täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen; 
Anneli Koivunen, Otsontie 3, 05400 Jokela
Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla. 
Yksittäisen lomakkeen lähetyshinta on 1,20€ / lähetys.
Jos et omista tulostinta, ota yhteys paikkakuntasi eläkeläisjärjestöön tai vanhusneuvostoon ja pyydä heitä toimimaan puolestasi. Heille kaikille on mennyt tieto tästä aloitteesta.
Tai kerätkää lähipiirissä yhdessä lomakkeille kannatuksia, joku varmasti lähipiirissä osaa ottaa tulosteita lomakkeesta, ja lähettäkää samassa kuoressa kaikki kerralla taittamattomina A4-kokoisina. 
Postimaksuun 1,80€ mahtuu noi 15 lomaketta ja postimaksuun 2,40€ mahtuu noin 45 lomaketta. 
Lisäksi meillä on 21 YRITYSTÄ Suomessa, missä voi kannattaa lomakkeella ja koko ajan kannatuksia keräävät yritykset lisääntyvät. 
Lisäksi meillä on 10 läänissä 37 kerääjää ja heitäkin ilmoittautuu koko ajan lisää. Ilmoittautuminen tapahtuu minulle sähköpostilla; arvokas.vanhuus(@)kolumbus.fi ( Sulut pois @ ympäriltä.)

Vierailija

On kaksi eri merkitystä "haluaako" ja "pystyykö"

Monihan voi haluta mutta ei pysty, mutta jos sanotaan että ei halua hoitaa, niin estettä  ei olisi hoitamiselle mutta halu puuttuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla