Kun omainen vaatii ympärivuorokautista hoitoa, moni jättää työnsä hoitaakseen läheistään. Uhrauksella on taloudellisia vaikutuksia.

Kunta maksaa omaishoitajalle tukea, joka kartuttaa työeläkettä kunnallisen eläkelain mukaan. Hoitopalkkio on vähintään 381 euroa kuukaudessa.

Eläkettä voi karttua rinnakkain omaishoidosta ja palkkatyöstä, jos työssäkäynti on mahdollista hoitosuhteen aikana.

Ennen vuotta 1940 syntyneelle, jonka hoitotyö alkoi alle 65-vuotiaana, karttuu eläkettä niin kauan kuin hoitosuhde jatkuu. 1940 ja sen jälkeen syntyneelle eläkettä karttuu enintään 68-vuotiaaksi saakka.

Omaishoidosta karttunut eläke alkaa samaan aikaan kuin muusta työstä karttunut vanhuuseläke, jos hoitosuhde on päättynyt. Vain, jos hoitaja jää eläkkeelle kunnan palveluksesta, hoitosuhteen ei tarvitse katketa. Jos vanhuuseläkkeen saaja ryhtyy omaishoitajaksi, hän voi hakea tästä karttuneen eläkkeen 68 vuotta täytettyään, kun hoitosuhde on päättynyt.

Jos ansiotyötä tekevä omaishoitaja siirtyy osa-aikaeläkkeelle, omaishoidon palkkio otetaan huomioon sekä osa-aikaeläkkeen perusteena olevassa vakiintuneessa ansiossa että osa-aikatyön palkassa. Jos jo osa-aikaeläkettä saava ryhtyy omaishoitajaksi, hoitopalkkio otetaan huomioon osa-aikatyön ansiona. Eläke lasketaan uudelleen, jos osa-aikatyön ansiot muuttuvat yli 15 % aikaisemmasta osa-aikatyön ansiosta.
 

Asiantuntijat: Merja Purhonen Omaishoitajat ry, Raija-Liisa Foudila Kela ja Hannele Kantanen, eläketiedottaja Keva.

Vierailija

Omaishoitaja - näin elämäntilanne vaikuttaa eläkkeeseesi

Muutamia mietteitä omaishoidosta joka perheessämme vallitsee. Olen 59v työssäkäyvä hoitaja jonka vanhemmat asuvat n. 70 km päässä. Isäni vaatii lähes jatkuvaa hoivaa ja huoltoa, On ajoittain kärsimätön ja vaativa varsinkin äitini suhteen, Äiti on vireä ja hyväkuntoinen, sosiaalinen ja haluaisi käydä teattereissa, elokuvissa, kerhoissa, matkustellakin. Isäni taas liikkuu huonosti, vaatii säännöllistä ruokailua(johon äitini on hänet opettanut). Isällä ei ole muistisairautta, ajokortinkin...
Lue kommentti

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.