Moni omaishoitaja on varmasti miettinyt, miten käy hoidettavalle, jos hoitaja itse joutuu onnettomuuteen.

Suomen Punainen Risti (SPR) on tuonut omaishoitajan turvakortin. Sen on tarkoitus nopeuttaa prosessia, jos omaishoitajalle käy huonosti. 

Turvakortissa on sen henkilön yhteistiedot, joihin toivotaan otettavan yhteys, jos omaishoitaja on ollut onnettomuudessa. Tällöin kotona hoidettavakaan ei jää ilman hoitoa, vaan saa apua mahdollisimman nopeasti muualta.

– Ideointi lähti liikkeelle vuosi sitten syksyllä erään omaishoitajan puhelinsoitoista. Hänellä oli huoli tilanteesta, että hän joutuu onnettomuuteen, saa sairauskohtauksen tai menee tajuttomaksi, omaishoidon koordinaattori Sisko Aalto sanoo ET-lehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä hetkellä Suomessa on arviolta 300 000 omaishoitajaa, joista sitovaa ja raskasta omaishoitotyötä tekee arviolta 60 000 henkilöä. Kortti tulee tarpeeseen, sillä omaishoitaja kantaa onnettomuustilanteessakin huolta oman hyvinvointinsa lisäksi myös hoidettavastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Onnettomuustilanteessa kukaan ei tiedä kotona olevasta toimintakyvyttömästä hoidettavasta, eikä kukaan ulkopuolinen edes osaa kysellä tästä tilanteesta. Monet omaishoitajista ovat pariskuntia, joiden omaiset tai lapset saattavat asua toisella paikkakunnalla tai ulkomailla ja onnettomuustilanteissa on suuri riski, että hoidettava jää pitkään ilman apua, Sisko sanoo.

Jos omaishoitajalla ei ole sukulaisia, niin tästä voidaan sopia muun muassa kunnan kotihoidon tai omaishoidon tuen työntekijän kanssa, että korttiin tulee yksikön yhteystiedot. Tämä edellyttää henkilön yhteydenottoa kunnan kotihoitoon tai omaishoidon työntekijään, Sisko opastaa.

Hänen mukaansa turvakorttia pitäisi kantaa aina matkassa – ja näkyvästi esillä. Se roikkuu punaisessa kaulanauhassa, ja on helposti havaittavissa onnettomuuden aikaan. Kortti sopii myös lompakkoon.

Kortin voi ostaa Punaisen Ristin verkkokaupasta, kuuden  euron kappalehintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla