Omaishoitajilta puuttuu työterveyshuolto, kunnon sosiaaliturva ja eläkeikä. Miksi omaishoitoa ei tunnusteta työksi, kysyy mikkeliläinen omaishoitaja.

"Miksi omaishoitoa ei tunnusteta työksi, vaikka kuntien kulut pienenevät omaishoitajien työn kautta? Miksi laitoshoitopaikkojen purkamisesta vapautuneita määrärahoja ei ole panostettu omaishoitoon?

Miksi omaishoitoa ei ole nivelletty osaksi julkisia palveluja, esimerkiksi osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja määritelty vastuun jakamista?

Omaishoitajien sosiaaliturva on heikko. Omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittaminen on ylikuormittavaa. Kokonaisvastuu on sysätty omaisille, joilta puuttuu perehdytys omaishoitoon ja palvelujärjestelmiin. Myös "työterveyshuolto" puuttuu.

Omaishoitajien asema ja oikeudet sosiaali- ja terveydenhuollossa pitää määritellä ja kirjata lakiin. Omaishoitajat täytyy hyväksyä ammattihenkilöstön yhteistyökumppaneiksi, ja yhteistyön aloitusvastuun tulee kuulua ammattihenkilöstölle.

Omaishoidon vuosittainen hinta on keskimääräisesti 13 400 euroa perhettä kohti. Laitoshoito ja palveluasuminen maksavat moninkertaisesti enemmän."

Leena Herranen
Sairaanhoitaja/omaishoitaja
Mikkeli

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 2.9.2014

Pitäisikö omaishoitajilla on parempi sosiaaliturva, työterveyshuolto ja eläkeikä?

Vierailija

Miksi omaishoitoa ei tunnusteta työksi?

Arvostan omaishoitajia suuresti. Tekevät tätä työtä pyytettömästi. Pieni rahallinen korvaus ei todellakaan vastaa tehdyn työn määrää. Ja kuinkahan monia on, jotka joutuvat huolehtimaan omaisistaan ilman minkäänlaista laista korvausta?! Kun hoidettavat ovat muka liian hyväkuntoisia, käy ihan kotisairaanhoito antamassa lääkkeet kerran päivässä ja kylvettämässä kerran viikossa! Muun ajan saa hoidon tarpeessa oleva maata omassa liassaan, jos ei ole auttavaa lähimmäistä. Hei haloo. Omaishoitajille...
Lue kommentti

Kookosöljyn purskutteleminen suussa on vanha juttu. Myös yrttejä voi purskutella.

Jossain vaiheessa vuotta Suomeenkin tuli tohinalla oil pulling -ilmiö. Se tarkoittaa, että kookosöljyä purskutellaan hyvinvoinnin nimessä suussa.

Mutta kuinka moni on purskutellut suussaan yrttejä? Oreganoa tai esimerkiksi pinaattia?

Se vasta onkin terveellistä – ja kaiken puolin suotavaa. Niiden kanssa kannattaa olla kuitenkin sen verran huolellinen, että tarkastaa tuoreesta yrtistä sopivuuden purskutteluun. Sekä mahdollisesti makua täytyy laimentaa vedellä.

Vaikka purskutteleminen ei parantaisi tautia, antaa yrttien pureskelu ainakin raikkaan hengityksen.

Ja ennen kaikkea yrttejä kannattaa suunnata ääntä kohti ruokanautinnon vuoksi.

– Tuoreita, vihreitä yrttejä suositellaan lisättäväksi ruokavalioon, kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo luettelee.

Hän nostaa esiin erityisesti salvian, joka on Suomessa huonosti tunnettu, mutta tehokas tulehduksien ehkäisijä.

Salvia saattaa tehota hankalaan hiivatulehdukseen. Ientulehduksista kärsivä voi valmistaa salviasta väkevää purskutteluvettä.

Antiseptista salviaa on käytetty myös hengitysteiden vaivoihin ja virtsateiden desinfiointiin.

Näin lisäät yrtit ruokaan

Toinen tulehduksia tehokkaasti lievittävä yrtti on rosmariini, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen. Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa vaikka rosmariinikylpy.

Yrtit lisätään kypsennettä­vään ruokaan aina loppuvaiheessa, jotta niiden hyvät yhdisteet eivät tuhoudu. Yrteistä kannattaa tehdä teetä.

Salviasta maksimimäärä on neljä lehteä, sillä suurina määrinä voimakas yrtti saattaa aiheuttaa huimausta.

Pinaattia – ja maha kiittää!

Pinaatti kannattaa ottaa terveelliseen ruokavalioon monesta syystä. Sen sisältämien glykoglyserolipidien on huomattu suojaavan suolen
pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta.

Virallisia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa nauttia säännöllisesti pinaattikeitosta ja silputa kasvin vihreitä lehtiä salaattiin – etenkin, jos kärsii suoliston alueen tulehduksista.

Pinaatti sisältää runsaasti erilaisia keholle hyvää tekeviä ominaisuuksia, joilla on arveltu olevan vaikutuksta myös ikääntyvien silmien sarveiskalvon rappeutumisen ehkäisemisessä ja torjumisessa.

Pinaatti ja sen runsaaseen lehtivihreään liittyvät yhdisteet ovat nykyisin tärkeitä tutkimuskohteita.

Lähteet: www.kasvikset.fi, Peltola, Aili: Suuri yrtti- ja maustekirja, WSOY 1988, ja Rautavaara, Toivo: Terveysteetä luonnonkasveista, WSOY 1982.
 

Vierailija

Yrttejä suuhun ja purskuttele tulehdukset pois!

Kuvassa houkuttelevan näköisiä yrttejä. Pitäneepä kohta, kun keväälle käännytään, hankkia tommoset omalle ikkunalle ruokapöydän eteen. Siitä niitä on helppo napsia ruokaan kuin ruokaan mausteeksi ja vaikka leivän päälle aamupalalla ja onhan noista silmäniloakin. Myös tutut ExoticGardenin ja Korpikangas Siemenen kevät-kuvastotkin jo saapuivat ja niistä sitten voi alkaa, ellei tilaamaan, niin ainakin ihailemaan tulevan kesän kukkakauneutta. -Elisa
Lue kommentti

Turvonneet ja jäykät sormet kärsivät usein hidastuneesta nestekierrosta. Hieronta on hyvä konsti vetreyttää kovia kokeneita käsiä.

1. Aloita sormien ja kämmenten hieronta rauhallisilla sivelyillä. Lisää sivelyyn hankaavuutta, kun iho lämpenee. Jatka näin muutamia minuutteja.

2. Paras hierontaote sormille on pyörittelevä peukalo-etusormi -ote. Käy tällä tavalla läpi jokainen sormi ja rystynen, varo kuitenkin kipuherkkiä kynsinauhoja

3. Kun siirryt hieromaan kämmentä, voit lisätä voimaa pyörittävään otteeseesi. Kämmentä voi hieroa myös puristelemalla.

4. Kämmen ja sormet pitävät taivuttelusta: Käännä hierottava kämmen ylöspäin ja ”avaa” se varovaisen hitaasti ulkoreunastaan sekä peukalontyvestä – kuin yrittäisit saada kämmenestä tasaisen  levyn. Pidä kämmen ja peukalo taivutteluasennossaan tovi, ja irrota otteesi.

Lähde: Arponen ja Airaksinen/Hoitava hieronta. WSOY.