Omaishoitajilta puuttuu työterveyshuolto, kunnon sosiaaliturva ja eläkeikä. Miksi omaishoitoa ei tunnusteta työksi, kysyy mikkeliläinen omaishoitaja.
"Miksi omaishoitoa ei tunnusteta työksi, vaikka kuntien kulut pienenevät omaishoitajien työn kautta? Miksi laitoshoitopaikkojen purkamisesta vapautuneita määrärahoja ei ole panostettu omaishoitoon?
Miksi omaishoitoa ei ole nivelletty osaksi julkisia palveluja, esimerkiksi osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja määritelty vastuun jakamista?
Omaishoitajien sosiaaliturva on heikko. Omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittaminen on ylikuormittavaa. Kokonaisvastuu on sysätty omaisille, joilta puuttuu perehdytys omaishoitoon ja palvelujärjestelmiin. Myös "työterveyshuolto" puuttuu.
Omaishoitajien asema ja oikeudet sosiaali- ja terveydenhuollossa pitää määritellä ja kirjata lakiin. Omaishoitajat täytyy hyväksyä ammattihenkilöstön yhteistyökumppaneiksi, ja yhteistyön aloitusvastuun tulee kuulua ammattihenkilöstölle.
Omaishoidon vuosittainen hinta on keskimääräisesti 13 400 euroa perhettä kohti. Laitoshoito ja palveluasuminen maksavat moninkertaisesti enemmän."
Leena Herranen
Sairaanhoitaja/omaishoitaja
Mikkeli
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 2.9.2014
Pitäisikö omaishoitajilla on parempi sosiaaliturva, työterveyshuolto ja eläkeikä?
Arvostan omaishoitajia suuresti. Tekevät tätä työtä pyytettömästi. Pieni rahallinen korvaus ei todellakaan vastaa tehdyn työn määrää. Ja kuinkahan monia on, jotka joutuvat huolehtimaan omaisistaan ilman minkäänlaista laista korvausta?! Kun hoidettavat ovat muka liian hyväkuntoisia, käy ihan kotisairaanhoito antamassa lääkkeet kerran päivässä ja kylvettämässä kerran viikossa! Muun ajan saa hoidon tarpeessa oleva maata omassa liassaan, jos ei ole auttavaa lähimmäistä. Hei haloo. Omaishoitajille suurempi korvaus tehdystä työstä ja kunnia, joka heille kuuluu!
Ylläpito poisti kommentini. Kiitos myrkkymuratille