Ilmalämpöpumput yleistyvät vauhdilla. Lämmitysteho on kuitenkin rajallinen, eivätkä pumput puhdista ilmaa, muistuttaa asiantuntija.

Ilmalämpöpumppu ei ole ratkaisu tunkkaiseen sisäilmaan, muistuttavat Hengitysliiton sekä Allergia- ja astmaliiton asiantuntijat.  Pumppu on hyvä apu sisätilojen lämmittämisessä ja viilentämisessä, mutta koneeseen liittyy paljon virheellisiä olettamuksia.

  1. Ilmalämpöpumppu ei riitä ainoaksi lämmityslaitteeksi, vaan se on lisälämmönlähde.
  2. Noin 15–20 asteen pakkasilla laite on suorituskyvyn äärirajoilla, mutta syksyllä sillä voi myöhentää peruslämmityksen käyttöönottoa.
  3.  
  4. Ilmalämpöpumppu ei ole ilmanpuhdistin eikä se auta tunkkaiseen sisäilmaan. Laite sekoitetaan usein ilmanpuhdistimiin tai ilmanvaihtojärjestelmiin.
  5.  
  6. Ei ole riittävästi tutkimustietoa siitä, että ilmalämpöpumppu poistaisi ilmasta bakteereja ja hometta, vaikka näin usein mainostetaan.
  7.  
  8. Ilmalämpöpumppu ei korvaa toimivaa ilmanvaihtojärjestelmää. Ne eivät poista sisätiloista likaista ilmaa eivätkä tuo raikasta ilmaa tilalle.
  9. Säännöllinen huolto lisää ilmalämpöpumpun energiatehokkuutta.

Muista säännöllinen huolto

Ilmalämpöpumppu vaatii muita lämmityslaitteita enemmän huoltoa, koska se kierrättää sisäilmaa, jolloin pölyt jäävät sisäyksikön suodattimiin.

Sisäyksikkö tulisi imuroida vähintään kerran kuukaudessa ja suodattimet puhdistaa parin viikon välein.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo laitetta asennettaessa tulisi yhdessä asentajan kanssa käydä läpi laitteen käyttö ja huolto, jotta osaa käyttää laitetta oikein ja huoltaa ohjeiden mukaan. Kerran kahdessa vuodessa tarvitaan ammattilaisen tekemä huolto.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntija: Hengitysliiton sekä Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvontapalvelun päällikkö Tuula Syrjänen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla