Matti Pullo nauttii uuden talon mukavuudesta ja esteettömyydestä.
Matti Pullo nauttii uuden talon mukavuudesta ja esteettömyydestä.

Lyhyt matka kirjastoon ja kauppaan, ympärillä metsäinen luonto ja kotina kaunis talo, jossa pihatöitäkään ei tarvitse tehdä itse. Tällä reseptillä Lapinjärvi haluaa eläkeläisten unelmakunnaksi.

Lapinjärven kunnan mainoslause lupaa, että lähellä on tilaa. Marraskuisella kylänraitilla lupaus pitää: tilaa todella on.

Yli 400-vuotiaan kunnan kirkonkylä itäisellä Uudellamaalla on museoviraston listauksissa yksi valtakunnallisesti merkittävistä kulttuurihistoriallisista ympäristöistä.

Uusimmat talot on rakennettu ikääntyneille.

Se on kaunis ja hyvin säilynyt, muttei pelkkä ulkoilmamuseo. Idyllisen pääraitin varresta löytyvät pankki, kauppa, rautakauppa, apteekki, kahvila, kunnantalo ja kirkko.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös seniorien asumispalvelut on tässä 2 700 asukkaan kunnassa keskitetty kirkonkylälle. Taajamassa on vanhainkoti Honkahovi, tehostetun palveluasumisen yksikkö Onni ja kunnan 163 rivitaloasuntoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isännöitsijä Janne Salonen tuntee Lapinjärvitalot sokkelista kattohuopaan.
Isännöitsijä Janne Salonen tuntee Lapinjärvitalot sokkelista kattohuopaan.

Uusimmat asunnot ovat neljä ikääntyvien tarpeisiin räätälöityä alle 50 neliön omakotitaloa. Niiden ensimmäiset asukkaat muuttivat sisään muutama viikko sitten. Taloja kutsutaan Lapinjärvitaloiksi.

Seniorien tarpeet muuttuvat

Lapinjärven asukkaista noin 800 on yli 65-vuotiaita ja heistä runsas neljännes yli 80-vuotiaita. Moni lapinjärveläinen ikääntyvä asuu suurta omakotitaloa maaseutumaisemassa.

Pääkaupunkiseudun työmarkkinoille on sen verran matkaa, että vanha omakotitalo Lapinjärvellä ei ole ihan helppo myytävä.

Moni tällä seudulla haluaa asua vanhanakin omakotitalossa.

Jos ihminen on asunut ikänsä tilavassa hirsitalossa, muutto vanhainkotiin tai kunnan omistamaan 1970-luvun rivitalokopperoon on kova paikka. Moni kääntyy ovella ja päättää, että vanhassa on sittenkin vara parempi.

Kun kunnan vanhat vuokrarivitalot eivät enää vastanneet ikääntyvien tarpeisiin, Lapinjärvellä herättiin miettimään, millaiseen asuntoon ikääntyvät muuttaisivat vapaaehtoisesti.

– Meillä on tavoite, että kuntalaiset saisivat elää oman näköistään, aktiivista ja sosiaalista elämää loppuun saakka.

Moni tällä seudulla haluaa asua vanhanakin omakotitalossa. Tähän tarpeeseen uudet Lapinjärvitalot pyrkivät vastaamaan, sanoo johtaja Tiina Heikka, 41.

Omakotitalo sadalla tonnilla?

Yksi Lapinjärvitaloista odottaa vielä asukkaita, ja kunnan vuokra-asuntoyhtiön Labyrintin isännöitsijä Janne Salonen on luvannut esitellä sen. Hän vastaa siitä, että kunnan omistamat asunnot soveltuvat ikääntyvien tarpeisiin.

Lapinjärvitalo on puuta lämpöeristeitä myöten. Se on tehty talotehtaalla Kouvolassa ja tuotu tontille kokonaisena. Paikan päällä taloon on liitetty tekniikka ja nikkaroitu ulkotilat.

Kun ajokortti otettiin pois, metsikössä asumisesta ei tullut enää mitään.

Sisällä vaikutelma on laadukas ja lämmin. Lopputulos ei ollut itsestään selvä, sillä pintamateriaalien piti olla yhtä aikaa kodikkaita, turvallisia ja kotisairaanhoitoon soveltuvia.

– Seinä olisi syntynyt halvemmalla kipsilevyistä, mutta tunnelma olisi ollut laitosmainen ja kaiteiden kiinnitys vaikeaa. Niinpä valitsimme kalliimmat puupinnat, Salonen kertoo.

Lapinjärvitalossa on avaruutta, valoa ja erikoisratkaisuja, kuten laskeutuvat yläkaapit.
Lapinjärvitalossa on avaruutta, valoa ja erikoisratkaisuja, kuten laskeutuvat yläkaapit.

46-neliöinen esteetön talo ekologisilla materiaaleilla ja ikäystävällisellä tekniikalla toteutettuna sai maksaa vain 100 000 euroa. Lisäksi talon tuli olla siirrettävä ja joustaa eri elämäntilanteisiin. Lämmitysmuodoksi määrättiin kunnan biovoimalan tuottama kaukolämpö.

Tavoitebudjetti määräytyi sen perusteella, mitä Lapinjärvellä saa vanhasta talosta.

– Emme päässeet ihan tavoitteeseen, vaan pihatöineen ja kaukolämpöineen talojen hinnaksi tuli hiukan alle 150 000 euroa kappaleelta. Jos teemme näitä lisää, voimme nipistää vielä tästä, Janne Salonen uskoo.

Uuden talon hinta on alle 150 000 euroa.

Ensimmäiset talot valmistuivat vuokra-asunnoiksi, mutta talomalli on ajateltu myös myytäväksi.

Talon tekniikka on yksinkertaista, jotta muistisairaskin saa valot päälle ja hellan lämpimäksi. Astianpesukone on turhan monimutkainen, mutta Jannen mukaan helppokäyttöisempää ei löytynyt.

Ikääntyvien asumiseen on yllättävän vähän valmiita tuotteita ja ratkaisuja. Esimerkiksi pyörillä siirtyvä pöytätaso ja kaiteellinen keittiötaso piti teettää erikseen.

Lapinjärvitaloissa suositaan yksinkertaista tekniikkaa ja selkeitä näyttöjä.
Lapinjärvitaloissa suositaan yksinkertaista tekniikkaa ja selkeitä näyttöjä.

Korkeus antaa Lapinjärvitaloon avaruutta. Valaistus on tehokas, mutta asukas voi käyttää kattovalojen sijaan myös omia valaisimiaan.

Nuoretkin kiinnostuivat tästä ideasta. Voi olla, että rakennamme näitä taloja heillekin.

Lapinjärvitalossa ikääntyvien asukkaiden ei tarvitse kiipeillä. Keittiön yläkaapit voi laskea alas koneellisesti, jos käsi ei enää nouse. Pistorasiat ovat tavallista korkeammalla. Lämmityksen voi itse säätää, mutta maksimilämpötila on rajoitettu 26 asteeseen. Lvi-tekniikan huollot ja pihatyöt sisältyvät vuokraan.

Vaikka rakennusprosessi oli vaativa, Janne Salonen on lopputulokseen tyytyväinen.

– Lapinjärvitalon myötä ikääntyneen muuttopäätös ei pitäisi jäädä siitä kiinni, että uusi asunto on ankea tai liian työläs.

Mitä ihmiset haluavat?

Kunnissa keskustellaan paljon siitä, millainen kulu ikääntyminen on. Tiina Heikan mielestä aktiiviset eläkeläiset ovat pienen kunnan elinehto, sillä he pitävät vapaaehtoistyöllään pyörät pyörimässä. Kun voimat sitten hiipuvat, on kunnan vuoro jeesata.

– Kyllä meidän pitää pystyä se loppuajan hoito järjestämään ja maksamaan, Heikka sanoo.

Lapinjärvitalot ovat yksi esimerkki tästä havahtumisesta. Jos kunnan vanhat talot eivät käy kaupaksi eivätkä kelpaa vuokralle, sitä voi jäädä voivottelemaan. Toinen vaihtoehto on tehdä taloja, joihin ihmiset haluavat muuttaa.

Vanhukset ovat muutakin kuin kuluerä.

Huoleton omakotitalo kauniissa kirkonkylässä tunnin matkan päässä Helsingistä hintaan 150 000 euroa tai 535 euroa kuukaudessa kuulostaa ihan hyvältä sisäänvetotuotteelta.

Artikkelia varten on haastateltu myös Lapinjärven kunnan hyvinvointijohtajaa Tiia Gustavsonia.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 4/2020.

 

 

Koti tukee toimintakykyä

  • Selkeä koti tukee muisti-ongelmaisen toimintakykyä ja selviytymistä.
  • Hoito tulisi järjestää tutussa ympäristössä, sillä liiat muutot vähentävät muistiongelmaisen aktiivisuutta ja lisäävät turvattomuutta.
  • Koti on muistisairaalle muistojen ja minäkuvan lähde. Koska muistisairas viettää paljon aikaa kotona, koti pitää järjestää turvalliseksi ja sellaiseksi, että sinne voi tuoda tukea ja palveluita.
  • Muistisairaus ei vie itsemääräämisoikeutta, joten sairastuneella on oikeus olla päättämässä siitä, miten koti sisustetaan.
1 250€/kk minimieläkkeiksi

800€/kk köyhyyseläkeläisten, ei tarvitse vaivautua haaveilemaan, puutiaisten valtakuntaan muuttamisesta. Pitäisi myös katsoa, ettei ikäihmisiä jymäytetä, vaikka rahaa olisikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla