Toimitus testasi huulipunia, jotka sopivat aikuiselle naiselle. Alle kolmen euron puna yllätti hinta-laatu-suhteellaan.

Ikääntyessä huulten oma väri vähitellen haalenee ja selkeät rajat häviävät. Huulet kuivuvat entistä herkemmin ja huulten ympärille alkaa muodustua juonteita.

Näin pidät huulesi kauniina:

  • Hoida huulia ja ihoa niiden ympärillä kosteuttavalla voiteella ja sivele yöksi huulirasvaa. Rohtuneita huulia voi kuoria hellävaraisesti huulille tarkoitetuilla kuorinta-aineilla.
  • Rajaus muotoilee huulia ja estää punan karkailua juonteisiin. Ohuita huulia voi rajata reippaasti yli.  Valitse väriksi joko huulipunan värinen tai hieman tummempi rajauskynä.
  • Levitä sit­ten puna siveltimellä. Näin saat ohuem­man kerroksen kerrallaan, ja puna pysyy pidempään.

Aikuiselle naiselle sopii kosteuttava ja pysyvä huulipuna. ET-lehden toimitus testasi ison joukon huulipunia. Moni meistä löysi näistä uuden suosikin – ehkä sinäkin?

1. Joe Blasco, 27,10 e

"Punan luvataan sisältävän paljon väripigmenttiä, siitäkö johtuu, että väri kestää varsin hyvin huulilla? Tuntuma huulilla on hieman kuivahko. Makean karkkimainen tuoksu saattaa jakaa mielipiteitä. Huulipuna jopa maistuu makealta. "

2. YSL, Vernis À Lèvres Vinyl Cream, 39 e

"Huulilakka levittyi hyvin eikä tuntunut huulilla tahmealta. Sitä sai laittaa pari kerrosta, että väri pääsi oikeuksiinsa. Jätti jäljet kahvimukiin, mutta pysyi huulilla pitkään. Ruokailun jälkeen piti lisätä lakkaa huulien keskiosaan. Yleensä huulilakat kuivattavat, mutta tämä lakka kosteutti huulia juuri sopivasti. Litteällä ja teräväkärkisellä sudilla oli helppo levittää lakkaa. Melko voimakas kukkainen tuoksu."

3. Max Factor, Lipfinity Long Lasting Lipstick , 18 e.

"Huulipuna tuntui pehmeältä ja jopa kosteuttavalta. Väriä tuli sopivasti – vaikka sävy oli tosi punainen, se ei näyttänyt huulissa ”maalilta” vaan melko luonnolliselta, mukana vähän kiiltoakin. Puna kesti huulilla hyvin, eikä kuluneenakaan näyttänyt epäsiistiltä. Kelpo tuote!"

4. Clarins, Joli Rouge, 25,60 e.

"Clarinsin puna asettuu huulille kauniin tasaisesti, eikä punaa valu pieniin ryppyihin huulirajassa. Punassa on riittävästi hoitavuutta, elleivät huulet ole erityisen kuivat. Ahkera kahvinjuoja joutui lisäämään punaa päivän mittaan. Huulipunan tuoksu on kevyesti kukkainen."

5. Lumene Raspberry Miracle Shine, 11,90 e

"En käytä yleensä huulipunaa, ja yllätyin miten kivalta tämä tuntui, ja näytti luonnolliselta. Pitäisikö alkaa käyttää joskus? Huulipuna on kosteuttava ja sisältää kotimaista vadelman siemenöljyä."

6. Sensai Rouge, Intense Lasting Colour, 31,20

"Klassinen voidemainen huulipuna, jossa Triple Moisture Tecnology suojaa huulia kuivumiselta. Levittyi helposti ja tasaisesti. Tuntuu huulilla juuri sopivan rasvaiselta. Kesti hyvin iltapäivään. Väri oli kulunut hiukan noin kuuden tunnin kuluttua. Jos olisi halunnut pitää kirkkaan punan loppupäivänkin, olisi ollut hyvä lisätä uusi kerros. Napakka hylsy, joka pysyi hyvin otteessa."

7. Shiseido, Rouge Rouge 32,90 e

"Huulipuna levittyi hyvin ja tasaisesti. Puna tuntui samettiselta ja kesti todella pitkään. Huulten keskiosaan piti vähän lisätä väriä syömisen jälkeen.  Huulipuna piti huulet pehmeinä ja tuntui hoitavalta. Laadukas tuote."

8. Clinique, Pop Lip Colour + Primer, 27 e

"Huulipuna pysyy hyvin, tosin ei aamusta iltaan. Puna tuntuu pehmeältä ja rasvaiselta eivätkä huulet talven ensi pakkasissa enää rohtuneet. Sopivan pieni kotelo ja ulkonäkö on tyylikäs. Kehtaa punata missä vaan. 100 % hajusteeton."

9. Dr. Hauschka, 24,50 e.

"Levittyi hyvin siististi. Kevyt voidemaisuus ja miellyttävä tuoksu. Kohtuullisen hyvin kesti vesihörpyt ja kahvikupillisen. Lounaan jälkeen huulissa ei ollut enää häivähdystäkään punasta.  Ei kummemmin hoitava, mutta ei myöskään kuivattanut. Puna levittyi todella siististi ja tasaisesti. Hyvä hinta-laatu-suhde."

10. Essence Matt, 2,89 e.

"Levittyy nätisti, voidemainen tuntu. Minun makuuni kuivahtaa vähän liian nopeasti, tykkäisin vähän kosteammasta punasta. Kestää kohtalaisen hyvin ollakseen näin edullinen. Hinta-laatusuhde loistava!"

11. L’Oréal Paris Color Riche Gold Obsession, 10,50 e.

"Pysyi kauniina muutaman tunnin, sitten piti lisätä. Ilman huultenrajauskynää puna karkasi huulten yli. Punaan on lisätty E-vitamiinia ja Omega-3-öljyjä, jotka tuntuivat pehmentävän rohtuneita huulia. Huulipunassa on 24 karaatin kultapigmenttejä, mikä antaa punalle trendikkään metallisen vivahteen."

12. Estee Lauder, Pure Color Envy Hi-Lustre Light Sculpting Lipstick, 34 e. 

"Huulipuna tuntui tosi hoitavalta ja kosteuttavalta. Puna pysyi aika pitkään ja siistinä. Huulipuna lupaa huuliin täyteläisyyttä. Hieman pulleammilta ne ehkä näyttivätkin. Huulipuna on hajusteeton ja allergiatestattu."

13. Lancome, L’Absolu Rouge, 37 e

"Puna tuntui heti hyvin kuivalta. Toisaalta se oli miellyttävää, toisaalta huulista tuntui lähtevän viimeinenkin kosteus. Pysyi huuulilla erittäin hyvin. Kolmen kahvikupillisen jälkeen huulet helottivat edelleen. Ilman huultenrajauskynää puna levisi. Saatavana kolmea eri koostumusta, läpikuultava, voidemainen ja matta."

14. Elizabeth Arden Beautiful Color Moisturizing Lipstick, 31 e

"Rasvaisen oloinen tuote tuntui paksulta huulilla. Jämähti kiinni kuin maali. Pysyi, pysyi ja pysyi.  Kosteuttava huulipuna, silti tyylikäs mattapinta. Elisabeth Ardenin mukaan kauneus on jokaisen naisen syntymäoikeus. Juhlava pakkaus."
 

Haluatko saada silmät ja kulmat näkyviin, mutta säästyä joka-aamuiselta viivojen piirtämiseltä? Kestopigmentointi tuo katseen esille luonnollisesti.

Kestopigmentointi voi tuoda asiaa tuntemattomalle mieleen tatuoinnin, mutta siitä ei ole kysymys. Menetelmä on tatuointia kevyempi. Siinä käytetään pigmentointivärejä, jotka viedään pigmentointilaitteella ihon pintakerroksiin.

Väreillä voi tehdä rajaukset ripsien tyveen tai huuliin sekä piirtää kulmakarvat, yksi karva kerrallaan. Pigmentointijälki kestää 1–3 vuotta.

– Kestopigmentointirajaukset näyttävät samalta kuin luomissa olisi omiin väreihin sopivalla sävyllä tehdyt rajaukset. Vaikka omia kulmakarvoja olisi vain nimeksi, pigmenttivärillä piirretyt kulmakarvat "palauttavat" kulmat kasvoihin, sanoo sairaanhoitaja ja kestopigmentoija Reija Lommi Rebel Helsingistä.

Reija Lommi tekee pigmentointia mallillemme Kaija Razaville.
Reija Lommi tekee pigmentointia mallillemme Kaija Razaville.

Oma sävy jokaiselle

Reija Lommin asiakkaina on paljon yli viisikymppisiä naisia. Pigmentoinnin voi tehdä iäkkäänkin iholle. Lääkärin lupa tarvitaan vain, jos asiakkaalla on ykköstyypin diabetes. Diabeetikon iho voi reagoida käsittelyyn tavallista voimakkaammin.

Pigmentointi aloitetaan huolellisella suunnittelulla.

– Katson asiakasta ja mittailen hänen kasvojaan. Kerron väreistä ja suunnittelen viivojen paksuudet ja pituudet. Lopputuloksen pitää olla luonnollinen. Hyvin vaalealle naiselle en tee mustaa vaan tummanruskean rajauksen. Sekoitan jokaiselle asiakkaalle oman värisävyn.

Parhaiten kestopigmentoijan taidot ja tyylitaju käyvät ilmi ennen- ja jälkeen-kuvista. Jos esimerkkikuvia on paljon saatavilla ja lopputulos näyttää niissä luonnolliselta, tekijän taitoihin voi luottaa.

Mallillamme Kaija Razavilla on hyvin hennot ja haalean väriset kulmakarvat. Alla näet kuvat tilanteesta ennen (vasemmalla) ja jälkeen (oikealla). 

Valmis kestopigmentointi kulmissa ja ripsien tyvissä tuo piirteet kauniisti esille. 
Valmis kestopigmentointi kulmissa ja ripsien tyvissä tuo piirteet kauniisti esille. 

Luomien rajaus ei tee kipeää

Käsittely aloitetaan ihon puhdistuksella ja pintapuudutuksella. Kun väriä laitetaan neulalla ripsen tyveen, se ei yleensä tee kipeää, sillä ripsien juuressa ei ole paljon tuntohermoja. Sen sijaan kulmienkäsittelyn jotkut asiakkaat kokevat hiukan kivuliaana.

Kulmien tai ripsien tyven pigmentointi kestää tunnista puoleentoista. Värin pysyvyyden lisäämiseksi kannattaa ottaa vahvistuskäsittely noin puolentoista kuukauden kuluttua ensimmäisestä käynnistä. Rasvaisessa ihossa väri kestää huonommin kuin kuivassa. 

Kulmien käsittely vahvistuksineen maksaa 450–600 euroa ja rajaus vahvistuksineen 400–540 euroa.

Mitä hyötyä?

  1. Aina siistit rajaukset. Ikänäkö vaikeuttaa siistien rajauksien vetämistä.
  2. Luonnollisen näköiset kulmakarvat. Iän myötä kulmakarvat harvenevat, ja kynällä on vaikea saadaluonnollista jälkeä.
  3. Meikkiaineille allergiselle kestopigmentointi voi olla hyvä ratkaisu. Pigmentointi-värien ainesosaluettelosta voi tarkistaa, onko joukossa itselle oireita aiheuttavia aineita.

... vai sittenkin meikkiä?

Kulmat ja rajaukset syntyvät myös meikillä. Kulmakynällä saa piirrettyä yksittäisiä vetoja, puuterimaisella kulmavärillä saa pehmeän jäljen. Silmienrajauskynä tekee pehmeämpää jälkeä, nestemäisellä värillä saa vedettyä terävät ja tarkat viivat. 

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 16/2017.

Mistä huulipuna oikein koostuu? Entä voivatko ne aiheuttaa ikäviä oireita? Tutkimme asian. 

Öljyjä, vahaa, väriaineita

Perinteinen huulipuna koostuu vahoista, öljyistä ja väriaineista. Vahoja ovat esimerkiksi karnauba- ja kandelillavaha, lanoliini, karitevoi sekä ruusu- ja mehiläisvaha. Öljyinä käytetään esimerkiksi manteliöljyä, risiiniöljyä ja silikoniöljyä. Vahoja lisäämällä huulipunasta saadaan täyteläisempi, öljyjä lisäämällä kiiltävämpi. Sekä vaha että öljy hoitavat ja suojaavat huulia.

Varo tuoteväärennöksiä

Huulipunissa voi olla pienen pieniä määriä epäpuhtauksia, esimerkiksi raskasmetalleja, jotka päätyvät suun kautta elimistöön. Epäpuhtauksien määrä vastaa kutakuinkin juomaveden ja hengitysilman sisältämää tasoa.

Vaikka käyttäisi huulipunaa ahkerasti, sitä ei voi "syödä" niin paljon, että epäpuhtauksista aiheutuisi haittaa. Tämä koskee EU-alueella myytävää kosmetiikkaa. Sen sijaan halvat, kaukomailta tilatut tuoteväärennökset voivat sisältää mitä tahansa talomaaleista lyijyyn ja elohopeaan.

Kokeile kämmensyrjään

Huulipunan ainesosat voivat aiheuttaa allergisia oireita. Tavallinen oireiden aiheuttaja huulipunissa on lanoliini. Ennen kuin ostaa huulipunan, kannattaa kokeilla kämmensyrjään, miten iho reagoi.

Mattaa vai kiiltoa?

Uudet, nestemäiset mattahuulipunat levittyvät kuin huulikiilto, mutta kuivuvat nopeasti mattapintaisiksi. Niissä ei ole vahaa, ja ne saattavat kuivattaa huulia. Perinteisellä kiiltopunalla saa kauniit ja luonnolliset huulet.

Kuori ensin

Huulipuna levittyy kauniisti, kun huulet ovat kuoritut ja kostutetut.

Voit tehdä huulille kuorinnan harjaamalla ne hammasharjalla ja hoitovoiteella. Huulikuorintavoiteen voi tehdä myös itse: sekoita sokeria esimerkiksi oliivi- tai kookosöljyyn, hiero seos hellästi huulille ja pyyhi pois. Rasvaa sitten huulet.

Asiantuntijana farmaseutti, estenomi Annina Nyholm, Yliopiston Apteekki.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 16/2017.