BB, CC, DD ja nyt uusimpana EE. Joko olet tutustunut näihin kosmetiikkatuotteisiin?

Moni pähkäilee monikäyttöisiä tuplakirjaintuotteita. Kosmetiikkahyllyillä kun on BB:tä ja CC:tä. Nyt uusimpana löytyy myös DD:tä ja pian EE:tä.

ET-lehti esittelee nyt lyhyen sanaston, jolla pääsee ainakin alkuun aakkosmeikkien viidakossa.

  • BB-voiteet (blemish balm, beauty balm) ovat tulleet tutuksi meikkivoidetta kevyempinä tuotteina. All-in-one-tuote BB:n lupauksia ovat – valmistajasta riippuen – ihon hoitavuus, värin tasapainottaminen ja kuulauden antaminen. Monikäyttöisyys on siis avainsana. Yleensä BB-tuotteissa on hyvin ohut koostumus ja lupauksia huonon ihopäivän parantajaksi. Voide sai lentävän lähdön 1980-luvulla Japanissa ja Etelä-Koreassa, vaikka länsimaisessa kulttuurissa siitä tuli hittituote vasta nelisen vuotta sitten. Sittemmin kosmetiikkavalmistajat ovat laajentaneet BB-sarjojaan voiteista puutereihin ja poskipuniin.
    Koko BB-idean äitinä pidetään Saksassa työskennellyttä kosmetologia, joka jo 1960-luvulla tarjosi BB-voiteen kaltaista suojaa kauneusleikkauksissa käyneille potilaille.
  • CC (colour correcting, colour control) haluaa olla BB-voidetta askeleen edellä: yleensä siinä on enemmän pigmenttiä, mutta CC:täkään eivät valmistajat halua kutsua perinteiseksi meikkivoiteeksi. Ominaisuuksia on myös peite- ja pohjustusvoiteesta. CC tasoittaa ja korjaa ihon sävyä peittävämmin kuin BB-voide.  Se myös auttaa ongelmakohdissa, esimerkiksi punottavan ihon ja maksaläikkien peittämisessä. Osa CC-voiteista on selvästi ohuempia kuin edeltäjänsä, ja osassa näissä tuotteissa voi olla auringolta suojaava kerroin.
    Kahta edellistä aakkostuotetta löytyy melkein kaikille ihotyypeille ja ikäryhmille räätälöitynä.
  • DD tarkoittaa kosmetiikkabrändistä riippuen joko päivittäistä puolustusta (daily defense)  tai harvemmin käytettyä timanttista täsmää (diamond definition). Myös dynamiitti on mainittu joissakin DD-nimissä (dynamic do-all ). Daily defense -ominaisuudella varustettujen DD-voiteiden sanotaan parantavan  myös ihon vastustuskykyä ja toimivan ikääntymistä vastaan.  
    Ensimmäiset DD-tuotteet kehitettiin tuhdiksi suojaksi koko keholle, kun taas BB ja CC ovat kasvojen täsmätuotteita. DD-ensiaskeleita ottivat mielellään luonnon- kuin lääkinnällisen kosmetiikan valmistajat. Myöhemmin DD on levinnyt myös kasvoille tarkoitettuihin tuotteisiin – melkoisella lupausarsenaalilla. Kun BB-voiteita mainostetaan seitsemällä tai kymmenellä ominaisuudella, kasvojen DD-voide panee paremmaksi: 15-in-1 ei ole mikään harvinainen määre. 
  • EE on saanut jo monta eri merkitystä, vaikka ensimmäiset tuotteet ovat tulleet markkinoille ihan äskettäin. Se uskottelee tekevänsä harmaasta ja tukkoisesta ihosta heleämmän (extra exfoliating, energy enhancing). Se lupaa myös peittää muun muassa ihon tummat läiskät, punakkuuden, aknen aiheuttamat läikät ja pigmenttimuutokset (even effect). Lukeepa joidenkin valmistajien tuotteissa, että EE antaa suojan ympäristön haittavaikutuksille ja toimii uv-säteitä vastaan. Yksinkertaisesti kiteytettynä EE haluaa olla ihon heleyttävä hoitotuote.

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 

Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Hiusten harmaantuessa muuttuu muukin kuin väri. Hoitorepertuaari ja muotoilutuotteet kannattaa päivittää harmaiden hiusten koostumukseen sopiviksi.

1. Käy kampaajalla teettämässä tilannetarkastus

Harmaantunut hius muuttaa usein myös tekstuuriaan. Siitä saattaa tulla lasimaisempi, karheampi, heikompi, kuivempi, kiillottomampi, tai yleensä jonkinlainen kombinaatio näistä.

Jokusen harmaan haituvan vuoksi ei hoito- ja muotoilurutiinia tarvitse erityisesti muuttaa. Kun hiuksissa on noin 20 % harmaata, alkaa se näkyä kunnolla. Kampaaja voi määritellä, kuinka paljon harmaita on ja paljonko yksittäisessä hiuksessa on harmaata. Tämä määrittely auttaa myös päättämään, kuinka hiuksia jatkossa kannattaa värjätä, kun oma harmaa halutaan kauniisti ja luonnollisesti esiin.

2. Pese ja hoida hiukset hohtaviksi

Kun harmaat hiukset sitten hallitsevat kuontaloa, kannattaa niiden koostumusta tunnustella tarkkaan. Ovatko ne kuivemmat, karheammat vai kenties kovin hentoiset?

Kosteuttavat hoitotuotteet sopivat kuiville hiuslaaduille ja hiuspohjille. Valitse siis kosteuttava ja ravitseva sampoo vakituiseksi hiustenpesuaineeksi. Koostumuksista löytyy keveitä ja tuuheuttavia tuotteita hennoille harmaille ja runsaasti ravitsevia öljyisempiä pohjia pörröisille tai karheammille kutreille.

Syväpuhdistus on tarpeen, jos käytät paljon muotoilutuotteita tai hius kellastuu tai väri muuttuu muuten turhan tunkkaiseksi. Syväpuhdistavaa, kirkastavaa sampoota kannattaa käyttää kerran parissa viikossa.

Hopeasampoo on sitten se varsinainen hopeisen tai grafiittisen hiuksen korostaja. Nämä sinisen ja lilan sävyjä sisältävät sampoot syventävät kauniisti viileitä sävyjä. Mitä kauemmin sampoo vaikuttaa, sitä viileämpi lopputulos. Älä lotraa näillä päivittäin, ellet halua sinertävää tai tunkkaista lopputulosta. Kerran viikossa on yleensä hyvä tahti.

Hoitoaine on viimeistään nyt lisättävä repertuaariin, jos haluat hallittavuutta, kiiltoa ja joustavuutta hiuksiisi. Kerran viikossa käytettävä tehohoito tekee ihmeitä kiillottomille, korppuisille tai himmentyneille hiuksille.

Vaikka hiuspohja ja hiukset ovat nyt kuivemmat, älä harvenna pesuväliä! Hiukset ja iho kaipaavat nimenomaan niitä pehmentäviä, kosteuttavia ja hoitavia aineita, joita saavat vain hoitotuotteista.

3. Ota käyttöön sopivat muotoilutuotteet

Myös hiusten muotoilutarpeet muuttuvat usein harmaantumisen myötä.

Oikein hentoinen hius kaipaa nyt volyymia, tukea ja vahvistusta. Loistotuotteita ovat hoitavat mutta napakan pidon antavat muotovaahdot sekä tuuheuttavat föönausnesteet.

Karhea, jouhimainen ja vaikeasti hallittava hius puolestaan kaipaa hoitavia öljyjä sekä joustavuutta, sileyttä ja kiiltoa lisääviä tuotteita kuten hiusöljyjä ja kutrit kuriin muokkaavia muotoiluvoiteita.

Jämäkällä hiuslakalla on taipumus tehdä kampauksesta kypärämäinen. Jos hiuskiinne on kampauksen käytössä tarpeen, valitse joustavan pidon antava kiinne ja muista suihkuttaa sitä tarpeeksi etäältä.

 

Asiantuntijat: Anna Järvinen/L'Oréal Finland, Heidi Alastaro/IdHair, Laura Bengtsson/Wella Professionals ja Tommi Ruskomäki/Goldwell