Uusi Skoda Superb on tiloiltaan valtava. Hyvällä tolalla ovat myös muut ominaisuudet.

Otetaan viisi pitkää miestä ja jokaiselle mökkikassi. Kokeillaan mahduttaa porukka autoon. Useimmissa tapauksissa tulee tenkkapoo tai ainakin ahdasta, mutta Skoda Superbiin seurue sopii ilman kinaa. 

Mitä muuta Superb tarjoaa kuin tilaa isokenkäisille?

Tilat

Superbin kuski saa ajoasennon kohdalleen, oli sitten pitkä tai pätkä. 190-senttisen jalat eivät polkimille ylety, jos penkin vinssaa taka-asentoon. Ratissakin riittää säätövaraa. 

Etupenkit edustavat niin sanottua saksalaista koulukuntaa. Ne ovat jämäkät, joidenkin mielestä jopa kovat, mutta silti mukavat istua. Penkkejä oppii arvostamaan viimeistään pitkällä ajomatkalla, sillä useamman tunnin istuminenkaan ei saa takalistoa puutumaan. 

Kojelauta ja mittaristo ovat tyylikkään vähäeleiset. Mittaristo on selkeä suurine kierros- ja nopeusmittareineen. Kojelautaa hallitsee isokokoinen kosketusnäyttö, jonka alla ovat lämmityslaitteiden ja ilmastoinnin painikkeet. Ratkaisu on toimiva ja tyylikäs. Vähemmän tärkeitä toimintoja ohjataan kosketusnäytön kautta, kuten useimmissa nykyautoissa.   

Takapenkiltäkään ei tila lopu heti kesken. 190-senttisen kuljettajan säädettyä itselleen lokoisan ajoasennon, jää takapenkkiläiselle tilaa vaikka heilutella jalkojaan. Kolmen raavaan miehen istuessa rinnakkain voi hartioille tulla ahdasta. Takapenkin keskipaikalla voi siis aikuinenkin matkustaa. Pitemmillä matkoilla huomaa, että takapenkin istuinosa on melko matala. 

Tavaratila on suuri, 660-litrainen. Skoda on viime aikoina onnistunut muutenkin loihtimaan valtavia tavaratiloja.

Kun takapenkin selkänojan kippaa alas, syntyy peräti 1950-litrainen tila. Tilan laajentaminen onnistuu helposti takaluukun sivuun sijoitusta vivusta.

Tavaratilan suuaukon leveys on reilu metri, joten kyytiin mahtuu isojakin tavaroita. 

Turvallisuus

Superb sai virallisesta törmäystestistä täydet viisi tähteä. Jarrut ovat lukkiutumattomat ja autossa on vakiona elektroninen ajonvakautusjärjestelmä kuten pitääkin. Turvatyynyjä autossa on kuin patjakaupassa. 

Isommilta ja pienemmiltä kolareilta ehkäisee nippu turvavarusteita, joista kätevin on pysäköintiavustin, joka ohjaa auton parkkiruutuun automaattisesti. Avustin osaa tehdä taskuparkkeerauksen niin ahtaaseen koloon, ettei tavallinen kuljettaja uskaltaisi edes kokeilla. Avustimen käyttö vaatii tosin aluksi hieman rohkeutta: ei ole helppoa istua autossa, joka kääntelee itse rattia!

Toinen tavattoman hyödyllinen varuste on vakionopeudensäädin, joka pitää automaattisesti turvavälin edellä ajavaan autoon. Jos tarve on, auto osaa itsestään jarruttaa vauhdin hyvinkin rivakasti. 

Talous

Uuden Superbin saa edullisimmillaan hiukan yli 27 000 eurolla. Koeajetussa autossa oli 190-hevosvoimainen dieselmoottori, automaattivaihteisto ja kattava Style-varustelu ja muutama arvokas lisävaruste. Ne nostavat hinnan 48 000 euroon. Se on iso kasa rahaa. Toisaalta hyvin varusteltu Superb kilpailee yleisen laatuvaikutelmansa puolesta samassa sarjassa saksalaisten premium-merkkien kanssa. Niihin verrattuna auto on vielä edullisempi. 

Polttoainetta iso auto kuluttaa maltillisesti. Virallinen lukema, 4,6 litraa sadalla kilometrillä, on silti turhan optimistinen. 

Tekniikka

Skoda on ollut jo pitkään osa Volkswagen-konsernia. Sen takia Superbin tekniikkakin on monelta osin tuttua muista konsernin automalleista. Lähin sukulainen on Volkswagen Passat, joka valittiin Suomessa vuoden autoksi 2015. 

Väkivahva dieselmoottorin seurana oli koeajoautossa DSG-automaattivaihteisto. Yhdistelmä teki ajamisesta helppoa – ja tarvittaessa ripeääkin. Ripeissä kiihdytyksissä vaihteisto tosin empi hetken. Automaattivaihteisto nostaa hintaa noin 2500 eurolla, mutta on suositeltava hankinta

Vähemmän ajavalle mallistosta löytyy esimerkiksi 1,4-litrainen bensiinimoottori, joka on rauhalliseen ajoon aivan riittävä voimanlähde.

Tieto

Skoda Superb Combi 2.0 TDI 190 Style DSG

Lukujen valossa

Mitat (mm): pituus 4856, leveys 2031, korkeus 1477, akseliväli 4856, raideleveys edessä 1584, takana 1572, maavara 148, kääntöympyrä 11,7 m.
Perävaunu jarruin 2200 ja jarruitta 750.
Tavaratila (l): 660, laajennettuna 1950.
Moottori: iskutilavuus 1991cm³, teho 140kW (190hv)/3500-4000 r/min, vääntö 400Nm/1750-3250 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 7,8 sekuntia, huippunopeus 233 km/h.
Kulutus: 4,6 l/100 km, diesel.
Hiilidioksidipäästöt: 119 g/km.
Hinta: 44 438 euroa (lisävarustein n. 48 00 e). 

Arvio

Skoda Superbista on helppo pitää. Auto on tiloiltaan suuri, mutta silti kohtuullisen näppärä. Laatuvaikutelma on hyvä, ja ajaminen maistuu maantiellä ja kaupungissa. 

Plussat

Tilat etu- ja takapenkillä sekä tavaratilassa
Vakaa maantiellä, kätevä kaupungissa

Miinukset

Valot aiempaa heikommat
Etupenkiltä kapuaminen hiukan hankalaa

Isompi kori pyyhkeille ja pikkukori pesuaineille. Erikokoisia koreja on helppo virkata trikookuteesta paksulla koukulla.

Koreihin tarvitset:

  • Iso kori: Miniontelokudetta, beigeä 360 g ja reunaan vähän pinkkiä
  • Pieni kori: Miniontelokudetta, beigeä 140 g ja 40 g pinkkiä
  • Pohjaan: Nahkaa tai huopaa, pyörylän halkaisija 16 cm
  • Virkkuukoukku nro 5
  • Sakset
  • Paksu neula

Ohjeissa käytetyt lyhenteet: kjs = ketjusilmukka, ks = kiinteä silmukka, ps = piilosilmukka (eli kiinteä ketjusilmukka), krs = kerros, s = silmukka. Huom! Kiinteät s:t virkataan aina edellisen krs:n s:n takareunaan.

Näin virkkaat korit

Iso kori:

Virkkaa 6 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla (kuva 1). Kuvassa pohjaa on virkattu malliksi pinkillä, mutta iso kori on tehty kokonaan beigellä värillä.

Virkkaa beigellä 1. kerroksella 2 ks jokaiseen s:aan = 12 ks. Siirry spiraalimaisesti seuraavalle kerrokselle ja virkkaa 2. kerroksella 2 ks joka s:aan = 24 ks. Virkkaa 3. kerroksella 1 ks joka s:aan, mutta lisää tasaisesti 10 s = 34 ks (lisäys tehdään virkkaamalla 2 ks samaan s:aan). Virkkaa 4. krs kuten 3. krs = 44 ks ja jatka näin, kunnes työssä on 9 krs ja 94 ks. (Kuva 2)

Virkkaa nyt reunaa lisäämättä beigellä 18 krs.

Virkkaa kahva: 17 ks, n12 kjs (jätä 12 s väliin, kahvan kohta), 35 ks, 12 kjs (kahva), 18 ks = yht. 94 s. Virkkaa beigellä 1 krs ja virkkaa joka kjs:aan nyt 1 ks. Vaihda pinkkiin ja virkkaa 2 krs ks = reuna. (Kuva 3)

Pieni kori:

Luo beigellä n60 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla. Virkkaa pyörönä ks ensin beigellä 8 krs, sitten pinkillä 4 krs ja beigellä 2 krs. Jatka beigellä, mutta tee ripustuslenkki virkkaamalla 6 kjs (jätä n6 s väliin), jatka krs loppuun beigellä. Virkkaa vielä n1 krs beigellä ja nyt 1 ks joka kjs:aan.

Pohja: Leikkaa pieneen koriin nahasta tai huovasta sopiva pyörylä, tee reiät reikäsaksilla tai naulalla (lyö reikä naulalla pehmeällä alustalla) ja ompele pohja reikien kautta reunaan. (Kuva 4)

Hans ja Jackie Lindmark pyörittävät maalaisromanttista aamiaismajoitusta kodissaan Ahvenanmaalla. Millainen on vanhan talon tarina?

Kiemurainen hiekkatie halkoo peltoja ja mäntymetsiköitä Eckerön saarella 35 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Puiden välissä pilkahtaa meri.

Mäennyppylän päällä seisoo talo, söpö kuin karamelli. Se on Jackie ja Hans Lindmarkin koti.

Vuonna 1894 rakennettu Björnhofvda Gård on ollut pitkään saman suvun omistuksessa. Hans peri sen isoisänsä sisarelta Jennyltä, joka oli kunnostanut taloa 1960-luvulla. Ennen Jennyä talossa asui Emma-täti puolisoineen.

– Äitini asuu kymmenen kilometrin päässä, ja vietin täällä kaikki lapsuuteni kesät. Ei tullut mieleenkään, että talo olisi joskus minun. Sukuni on Ahvenanmaalta, mutta itse olen asunut lähes koko ikäni Ruotsissa, Hans kertoo.

Brunello-koira pitää vieraista, vaikka haukkuu heidät ensi kohtaamisella.
Brunello-koira pitää vieraista, vaikka haukkuu heidät ensi kohtaamisella.

Puusepästä opettajaksi ja takaisin

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten talosta tuli Hansin, hänen vaimonsa Jackien ja heidän lastensa Kallen, Adamin ja Mathildan kesämökki. Hansin mukaan kukaan muu suvusta ei halunnut huonokuntoista taloa riesakseen.

Hans on alkuperäiseltä ammatiltaan puuseppä, ja hän on rakentanut talon lähes kokonaan uusiksi, mutta vanhan näköiseksi.

– Aloitimme remontin kuusi vuotta sitten, ja valmista tuli parissa vuodessa. Minulla oli välillä apunani kirvesmies, sähkömies ja putkimies.

Remontin ohella Lindmarkit aloittivat kodissaan bed & breakfast -majoituksen. Hans lopetti opettajantyönsä tukholmalaisessa lukiossa muutama vuosi sitten, mutta Jackie opettaa Tukholmassa edelleen englantia ja ruotsia. Hän viettää Ahvenanmaalla viikonloput ja loma-ajat.

Eteisestä näkee kokin valtakunnan.
Eteisestä näkee kokin valtakunnan.

Harrastuksena huutokaupat

Talon pinta-ala oli alun perin 75 neliömetriä ja lisänä kylmä vintti. Hans lisäsi alakertaan kaksi makuuhuonetta ja ison kuistimaisen ruokasalin. Alakerran neliömäärä nousi 220:een.

– Kun aloimme sisustaa, meillä oli jo varastossa paljon kivaa vanhaa tavaraa. Pidämme talon tunnelman niin alkuperäisenä kuin mahdollista, Hans sanoo.

"Tyylejä kannattaa sekoittaa, niin on aina tehty."

Jackie harrastaa keräilyä ja käy usein kirpputoreilla ja huutokaupoissa sekä kiipeilee roskalavoille. Talossa on monia roskakatoksesta pelastettuja huonekaluja, kuten kolme ruokapöydän tuolia.

– Jackie hankkii, minä korjaan, Hans sanoo ja esittelee vihreän huoneen ranskalaisen metallivuoteen.

– Tämä on Jackien löytö jätelavalta Tukholmasta. Uuden patjan ja painavien, laadukkaiden täkkien kanssa sänky on täydellinen.

Vihreää huonetta vuokrataan. Vanha sänky löytyi roskalavalta.
Vihreää huonetta vuokrataan. Vanha sänky löytyi roskalavalta.

Vaikutteita idästä ja lännestä

Moni luulee, että talo on remontoitu 1890-luvun asuun, mutta näin ei ole.

– Meidän mielestämme kannattaa sekoittaa eri tyylejä. Ei entisaikaankaan noudatettu tarkasti vain yhtä tyylisuuntaa. Meillä on venäläisiä, ahvenanmaalaisia, ruotsalaisia ja englantilaisia vaikutteita. Olemme tarkkoja väreistä ja tapeteista. Ne ovat vanhanaikaisen näköisiä, mutta silti käytännöllisiä, Hans toteaa.

Koko yläkerta on uusittu. Siellä on Lindmarkien yksityistilat: kaksi avaraa ja kekseliäästi sisustettua huonetta.

– Sohvapöytänä on vanha matka-arkku, jonka isoisäni Verner Henriksson toi 1930-luvulla New Yorkista. Hän oli siellä muutaman vuoden rakennustöissä.

Jos majoitustarve on suuri, Lindmarkit vuokraavat myös omat huoneensa.

– Olen nikkaroinut portaikon komeroon kolme sänkyä. Joskus nukumme niissä Jackien kanssa, Hans kertoo.

Sali on tapetoitu William Morrisin tyyliin. Emma-tädin kuva on kehystetty seinälle.
Sali on tapetoitu William Morrisin tyyliin. Emma-tädin kuva on kehystetty seinälle.

Emma-täti tapetilla

Kaikki talon huoneet ovat erilaisia. On puulattiat ja antiikkihuonekaluja. Punaista ja vihreää huonetta yhdistää pieni sali, jossa on takka. Seinällä olevassa kuvassa Emma-täti valvoo talon touhuja. Kuvan alla on englantilaista William Morris -tapettia, josta Lindmarkit pitävät erityisesti.

– Epäilimme aluksi tummaa sävyä, mutta se osoittautui hyväksi valinnaksi, Hans toteaa.

Talon keittiö on isäntäväen lempipaikka. Hans on nikkaroinut sinne talonpoikaiset kaapit ja hyllyt lautasia ja kuppeja varten. Hyllyissä olevat lautaset ja mukit ovat kaikki erilaisia. Ne eivät ole vain koristeita, vaan asiakas voi niistä valita mieleisensä kahvipöytään.

Vanhat astiat luovat tunnelmaa.
Vanhat astiat luovat tunnelmaa.

"Suomalaiset lämmittävät saunan itse, mutta ruotsalaisille se pitää lämmittää."

Aamiaiseksi talo tarjoaa paistettuja munia, pekonia, kahvia, leipää, kotitekoista mysliä ja tuoreita hedelmiä.

– Suurin osa vieraistamme tilaa myös 34 euron illallisen. Siihen kuuluu kolme kotiruokalajia, esimerkiksi tuorepastaa salviavoin ja parmesaanin kanssa, lohta valkosipuliperunoiden kera ja jälkiruuaksi Toblerone-jäädykettä. Viiniäkin myymme.

Keittiö on Lindmarkien lempipaikka.
Keittiö on Lindmarkien lempipaikka.

Kukin saunoo tavallaan

Tunnelmallinen pihasauna on vähemmässä käytössä kuin Lindmarkit olettivat.

– Suomalaiset lämmittävät saunan itse, mutta ruotsalaisille se pitää lämmittää. Suomalaiset myös osaavat peseytyä vatia käyttäen, ilman vesijohtoa, mutta ruotsalaiset tulevat taloon suihkuun, Hans nauraa.

Björnhofvda Gårdissa käy vieraita ympäri maailmaa. Yleensä he kertovat löytäneensä paikan internetin avulla. Petipaikkoja talossa on parillekymmenelle vieraalle.

Omenapuun alle on mukavaa istua kahville.
Omenapuun alle on mukavaa istua kahville.

Viime keväänä pihapiiriin valmistui 340-neliöinen rakennus. Sen valmistumista Ahvenanmaan maakuntahallinto tuki 60000 eurolla.

– Yritämme pitää sellaista majataloa, jossa itsekin haluaisimme lomailla. Emme tähtää luksukseen, mutta haluamme tarjota tunnelmallisen majoituksen ja hyvää palvelua. Tykkään jutella turistien kanssa ja kertoa Ahvenanmaasta ja talosta, Hans sanoo.

Jos viikonloppuna ei ole vieraita, pariskunta nauttii kahvit terassilla. Sen jälkeen voi harkita ajelua vuoden 1964 Mercedes Benzillä, jota pari vuokraa vieraillekin."

  • Fjärdvägen 14, Eckerö, 04573447727.
  • bjornhofvda.com

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 14/2017.

 

Ahvenanmaan saariryhmä koostuu yli 20 000 saaresta ja luodosta. Niistä 6 700 on nimetty ja 60 asutettu.

Asukkaita maakunnassa on vajaat 30 000. Heistä 11 000 asuu saariryhmän ainoassa kaupungissa Maarianhaminassa.

Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi. Väestöstä 88 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia, 5 prosenttia suomea ja loput jotakin muuta.

Sää suosii ahvenanmaalaisia. Touko-elokuussa maakunta on Pohjoismaiden aurinkoisin paikka.

Majakoiden ystäville riittää koluttavaa Ahvenanmaan vesillä. Suomen läntisimmälle – ja myrskyisimmälle – paikalle Märketin majakalle pääsee keskiviikkoisin ja lauantaisin Eckeröstä. Retken hinta 67 e, sisältää opastuksen. Myös Sälskarin majakkasaarelle tehdään opastettuja veneretkiä elokuussa keskiviikkoisin, lähtö Skarpnåtön kylästä. Aikuiset 45 e.

  • aland.com/skarpnato
  • visitåland.com