Mainos
Mainos

Kontulan Apteekissa annosjakelupalvelua on tarjottu menestyksekkäästi jo lähes kymmenen vuoden ajan. Apteekkari uskoo kysynnän kasvavan edelleen.

Itä-Helsingissä sijaitseva Kontulan Apteekki on yksi suurimmista ANJA-annosjakelua tarjoavia apteekeista Suomessa. Alueella on annosjakelun asiakkaita noin 500. Suurin osa Kontulan Apteekin annosjakelu-asiakkaista kuuluu kotisairaanhoidon piiriin tai asuu palvelutalossa. Annosjakelu-asiakkaiden terveydentila on vaihteleva.
”Joillakin päivittäin otettavia lääkkeitä voi olla yli kymmenen, kun taas toiset pärjäävät muutamalla”, kertoo apteekkari Kirsi Pietilä.
Pietilä näkisi mielellään entistä useamman yksityishenkilönkin tutustuvan rohkeasti annosjakeluun. Usein aloite palvelun kokeilemiseen tuleekin omaisilta, jotka ovat syystä tai toisesta huolissaan läheistensä lääkityksestä. Pietilän mukaan annosjakelun etu on ennen kaikkea lääketurvallisuus.

”On huolestuttavaa, että vain kolmasosa apteekkien asiakkaista käyttää lääkkeitä oikein. Osalla lääkkeiden ottaminen oikeaan aikaan unohtuu, osa ei halua syödä niitä lainkaan ja osa käyttää lääkkeitä liikaa.”

Apteekkaria hirvittää, miten paljon ongelmia lääkkeiden ottaminen voi aiheuttaa esimerkiksi muistisairailla vanhuksilla, jotka eivät saa mistään apua.
”Joillain vanhuksilla vuorokausirytmi voi olla päälaellaan. Unilääkkeet otetaan aamulla ja ollaan koko päivä ihan sekaisin. Panostaminen lääkkeiden oikeaan käyttötapaan ja annosteluun vähentäisi monia ongelmia ja säästäisi pitkässä juoksussa yhteiskunnan varoja”, hän toteaa.
Kontulan Apteekissa on muutama vastuufarmaseutti ANJA-annosjakelun asiakkaita varten. He huolehtivat reseptiasioista ja vastaavat palvelun sujuvuudesta. Kotihoidon asiakkaiden lääkerullat lähetetään Kontulan Apteekista suoraan kotihoidon toimipisteisiin ja yksityishenkilöt noutavat rullansa apteekista itse kahden viikon välein. Kirsi Pietilä iloitsee annosjakelun suomasta säännöllisestä kontaktista asiakkaisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

”Pystymme tarkkailemaan palvelun toimivuutta ja kuulemme asiakkaiden voinnista, kun näemme heitä kahden viikon välein.”
Annosjakelun asiakkaatkin ovat palveluun tyytyväisiä. Kritiikkiä on tullut ainoastaan laskutuksesta, joka aiemmin hoitui veloittamalla asiakkailta kerralla kolmen kuukauden lääkkeet palvelumaksuineen. Kritiikki on nyt huomioitu valtakunnallisesti ja 1.4.2015 alkaen annosjakelusta voidaan laskuttaa kahden viikon välein.
”Kahden viikon lääkkeiden maksaminen ei tunnu niin suurelta kertasummalta. Laskun saa kotiin tai sen voi maksaa paikan päällä apteekissa”, Pietilä sanoo.
Palvelutaloissa käytäntö on osoittanut, että koneellinen lääkejakelu säästää henkilökunnan kallista aikaa vanhusten kanssa seurusteluun ja muuhun hoitotyöhön. Malliesimerkki on Kontulassa sijaitseva yksityinen Hely-koti, jonka henkilökunta päätyi suosittelemaan asiakkailleen annosjakelun aloittamista.

 

Kirsi Pietilä uskoo annosjakelun kasvavan lähitulevaisuudessa entisestään, kun väestö ikääntyy.
”Maailmalla ilmiö on jo nähtävissä. Nykyään on tavoitteena pysyä terveenä mahdollisimman pitkään ja lääkkeiden oikeasta käytöstä huolehtiminen on siinä isossa roolissa.”
Lue mitä mieltä Heikki ja Pirjo olivat ANJA-annosjakelusta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla