Jos sairaus tai onnettomuus vie kyvyn vastata itsestäsi, voitte sinä ja läheisesi jäädä pahaan pinteeseen asioittesi hoidossa. Ennakoi tilanne jo nyt.

Puoliso joutui onnettomuuteen ja vammautui. Pihalla seisoo hänen autonsa. Se joutaisi myydä, sillä rahoille olisi muutakin käyttöä. Vammautunut autonomistaja ei kaupantekoon kykene, eikä sitä hänen puolestaan saa tehdä edes puoliso, kun ei ole saanut omistajalta valtuutusta.

Läheisen sairaus on edennyt siihen vaiheeseen, ettei hän osaa huolehtia laskuistaan tai pohtia, millaista hoitopaikkaa hänelle pitäisi hakea. Hänen pankkitililleen ei muilla ole  käyttölupaa, eikä hoitotahtoa löydy.

Päätä itse tulevasta

Tällaiset arjen murheelliset tilanteet kävisivät hieman siedettävämmiksi, jos avuttomaan tilaan joutunut olisi tehnyt edunvalvontavaltuutuksen tai kirjannut hoitotahtonsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lainmukainen ja oikeudellisesti pätevä ennakointi on tähän asti ollut hankalaa. Esimerkiksi edunvalvontavaltuutusten teko on vaatinut vaivalloista tietojen haalimista monesta paikasta ja jopa arvailua siitä, millainen valtuutus olisi laillinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monelta se on kin jäänyt tekemättä. Muistiliitto tutki muutama vuosi sitten vastikäään diagnoosin saaneita musitisairaita ja heidän omaisiaan.

Ensimmäisen vuoden aikana vain 13 prosenttia muistisairausdiagnoosin saaneista teki hoitotahdon.

Nyt Suomen muistiasiantuntijat ry. on koonnut laajan asiantuntijajoukon avustuksella oppaan siitä, miten voi lainmukaisesti turvata oman tahtonsa toteutumisen.

Tuore opaskirja kertoo, miksi kannattaa ennakoida tulevaa, mitkä asiat erityisesti kaipaavat ennakointia ja miten se käytännössä tehdään. Lisäksi se esittelee lyhyesti hoitotahtoa, testamenttia ja myös viranomaisen määräämää edunvalvontaa. Tämä tulee eteen, jos menettää kykynsä hoitaa asioitaan, mutta ei ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta.

Toisin kuin moni pelkää, edunvalvontavaltuutus ei vie itsemääräämisoikeutta toimintakuntoiselta henkilöltä. Päinvastoin se varmistaa, että häntä ja hänen asioitaan hoidetaan hänen itsensä parhaaksi katsomalla tavalla vielä sittenkin, kun toimintakyky on mennyt. Edunvalvontavaltuutus astuu voimaan vasta, kun maistraatti on sen vahvistanut.

Parhaassa tapauksessa koko valtuutusta ei koskaan tarvitse ottaa käyttöön. Huonoimmassa tilanteessa se olisi ollut tarpeen jo nuorella iällä.

Varo näitä virheitä

Opaskirjan tekoon osallistunut oikeustieteiden maisteri Vesa Anttila työskentelee Edunvalvontavaltuutus ry:n palveluksessa ja on yksi sen perustajista. Yhdistys muun muassa järjestää kursseja edunvalvontavaltuutuksen tekemisestä, tiedottaa sekä tarkastaa ja tarvittaessa tekee valtakirjoja.

Vuoden aikana olen tarkastanut 80 edunvalvontavaltakirjaa. Yksi niistä oli täysin virheetön, Anttila kertoo.

Yksi pahimmista virheistä liittyy valtakirjan todistajiin. Suuri osa sukulaisista tai puolisukulaisista ei nimittäin käy todistajiksi.

Edunvalvontavaltuutus on pätevä, vaikka olisi valtuuttanut vain yhden henkilön, mutta järkevämpää olisi valita myös joku muu korvaamaan hänet tarvittaessa pysyvästi ja lisäksi tilapäiseksi avuksi muutama henkilö, joista joku myös perheen ulkopuolelta.

Tyypillinen tilanne on, että edunvalvojaksi valtuutetaan vain oma puoliso.

– Silloin kysyn, kuinka usein matkustatte samalla autolla, Anttila sanoo.

Kovin moni ei myöskään ole tiennyt, että omaisuuden hoitoa koskevassa valtuutuksen kohdassa on erikseen mainittava, että se koskee myös kiinteistöjä, kuten omakotitaloa tai kesämökkiä.

Juristin apu maksaa 0-450 euroa

Jos koko edunvalvontavaltuutuksen teon ostaa asianajotoimistolta, sen hinnaksi tulee 200-450 euroa.

-Kyse on erikoisasiantuntijan työstä, joten hinta on kohtuullinen, Vesa Anttila arvioi.

Anttilan edustama yhdistys tarjoaa 60 eurolla kahden tunnin kurssituksen, mallipohjat ja ohjeistuksen edunvalvontavaltuutuksen sekä hoito- ja hoivatahdon tekemiseen. Neljän tunnin kurssitus ja asiantuntijan laatima valtuutus maksaa 195 euroa.

Vähävarainen henkilö saa edunvalvontavaltuutuksen tekoon ilmaista asiantuntija-apua valtion oikeusaputoimiston juristeilta.

Miten turvaan tahtoni toteutumisen? Opas oikeudelliseen ennakointiin -kirja on luettavissa verkossa muistiasiantuntijat.fi/julkaisut ja tilattavissa osoitteesta info@muistiasiantuntijat.fi hintaan 2 e + toimituskulut.

täysi järkinen ja kirjoitustai...

Miksi netistä ei voi tulostaa valmista mallipohjaa joka olisi helppo täyttää jokaisen itse. Onko kaikki pelkkää rahastusta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla