THL:n erikoistutkija, ET-lehden ravitsemusasiantuntija Marja-Leena Ovaskainen selvittää suomalaisen kanan turvallisuutta.
Minua on hätkähdyttänyt eräs dokumentti, jossa kerrottiin kanojen sisältävän muun muassa antibiootteja.
Uskallanko nyt syödä kananlihaa?
Nimimerkki Epätietoinen
Ruuan tuotannossa käytetään erilaisia kasvua suojelevia, tauteja parantavia ja säilyvyyttä lisääviä aineita. Eläinten sairauksia hoidetaan usein antibiooteilla, joiden jäämiä kulkeutuu lihaksiin, muniin tai maitoon.
Suomalainen tuotanto on toistaiseksi selvinnyt muuta Eurooppaa pienemmällä antibiootin käytöllä. Mutta kautta maailman tuotannossa on kehittynyt myös antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja, eikä Suomenkaan ruokaketju ole täysin turvassa.
Lähes kaikki tuotteet altistuvat vierasaineille. Kasvinviljelyssä käytetään taudinaiheuttajilta suojaavia aineita, joiden määrää kuluttaja pystyy pienentämään pesemällä kasvikset hyvin.
Taustaa: Epäpuhtauksia riistassa ja villikaloissakin
Ruoka kuljettaa monia ympäristön ja tuotantoprosessien riskejä, sitä ei voi kiistää.
Kuluttajan kannattakin vaatia tuotanto-olosuhteita, joissa että lääkejäämien tai muut haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Luomubroileri on kokeilemisen arvoinen uutuus. Uskon kuitenkin, että suomalainen broileri on tällä hetkellä turvallinen tuote oikein käsiteltynä.