Pähkinöitä kannattaa pureskella kouranpohjallisen verran vaikka päivittäin. Sydän ja muisti kiittävät.

Luonnon superpaloja

Pähkinöissä on runsaasti pehmeää rasvaa, hyvää kasviproteiinia, kuitua, tarpeellisia kivennäisaineita sekä vitamiineja, erityisesti muistille arvokasta E-vitamiinia.

Kolesteroli kutistuu

Säännöllinen pähkinöiden ja manteleiden käyttö vähentää pahaa LDL-kolesterolia ja auttaa pitämään sydämen ja verisuonet kunnossa. Kookospähkinä on ainoa pähkinä, jonka terveellisyydestä ei ole takeita, sillä siitä saatava rasva on lähes kokonaan tyydyttynyttä rasvaa.

Maun mukaan

Pähkinöitä kannattaa syödä vaihtelevasti, sillä jokainen pähkinälaatu on ravitsemuksellisesti omanlaisensa. Esimerkiksi saksanpähkinässä on runsaasti omega-3-rasvahappoa. Manteli, maapähkinä ja hasselpähkinä puolestaan ovat erityisen hyviä E-vitamiinin lähteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pureskellen parempi

Pureskelu vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen. Kun pureskelet pähkinät kunnolla, saat hyvät rasvahapot tehokkaasti elimistön käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohtuus kaikessa

Pähkinöissä on energiaa yhtä paljon kuin suklaassa. Suositeltava annos on pieni: kourallinen päivässä riittää. Sopivina annoksina pähkinät tukevat painonhallintaa, koska ne ylläpitävät kylläisyyden tunnetta.

100 g pähkinöitä sisältää rasvaa 46-76 g / 100g ja energiaa 550-710 kcal.

Syö sellaisenaan

Suolatuista ja suklaalla tai jogurtilla kuorrutetuista pähkinöistä saa samat hyödyt kuin naturelleista, mutta kyytipoikana tulee valitettavasti myös suolaa tai kovaa rasvaa ja sokeria.

Muista! Pähkinäallergisille pähkinät voivat olla hengenvaarallisia.

Asiantuntija: ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa, Sydänliitto

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 4/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla