Venäjältä lähtöisin oleva kulitsa on pyöreä leivonnainen, joka on valmistettu hiivataikinasta. Kulitsa syödään perinteisesti pääsiäisenä pashan kanssa.

Kulitsa

8 annosta

  • 2 ½ dl täysmaitoa
  • 2 dl sokeria
  • 1 ps (0,5 g) sahramia
  • 30 g hiivaa
  • 2 kpl kananmunaa
  • n. 700 g vehnäjauhoja
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 150 g voita

Voiteluun

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • 1 kananmuna

Tee näin

  1. Kuumenna 1 dl maitoa kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon 2 rkl sokeria, sahrami ja hiiva. Sekoita tasaiseksi. Anna juuren kuplia 40 minuuttia huoneen lämmössä.
  2. Vaahdota munat ja loput sokerista. Alusta juureen sokeri-munavaahto, jauhot, kardemumma ja suola. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi taikinaan.
  3. Kohota taikinaa kolme tuntia leivinliinan alla huoneen lämmössä.
  4. Kumoa taikina leivontapöydälle ja vaivaa sitä. Ota pala talteen koristeita varten ja vaivaa lopusta taikinasta limppu. Muotoile taikinapalasta pinnalle X- ja B-symbolit ja paina ne kulitsanpintaan.
  5. Kohota kulitsaa leivinliinan alla 30 minuuttia. Voitele pinta kananmunalla.
  6. Paista kulitsaa 200 asteessa noin 30 minuuttia ja alenna uuninlämpö sitten 180 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia. Peitä kulitsa leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa.

Tiesitkö? Kulitsan pintaan muotoillaan taikinasta kyrilliset kirjaimet ХВ eli latinalaisittain HV. Ne tulevat sanoista Hristos voskrese, 'Kristus on ylösnoussut'. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarjoile kulitsan kanssa pashaa.

Pasha

8 annosta

  • 750 g rahkaa
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 350 g suolatonta voita
  • 1 dl sokeria
  • 1-2 vaniljatankoa
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 tl sokeria
  • 80-100 g manteleita
  • 2 dl vettä
  1. Valuta rahkaa sideharsossa siivilässä kevyen painon alla yön yli.
  2. Vatkaa kananmunan keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
  3. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri kuohkeaksi. Halkaise vaniljatangot ja rapsuta veitsen kärjellä vaniljan siemenet voivaahtoon.
  4. Vatkaa kolmannessa kulhossa kerma ja ripaus sokeria.
  5. Kaada kiehuva vesi mantelien päälle. Anna kuuman veden pehmentää kuoret ja kuori mantelit käsin. Pyyhi kuivaksi ja rouhi.
  6. Yhdistä kaikki ainekset varovasti sekoittaen. Laita pashamuottiin huuhdeltu, puhdas sideharso. Kumoa massa muottiin. Laita kevyt paino päälle ja anna pashan tekeytyä jääkaapissa kahden vuorokauden ajan.
  7. Kumoa tarjolle ja tarjoa kulitsan kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla