Grillaaminen on terveellinen tapa valmistaa ruokaa, kunhan malttaa odottaa kunnollista hiillosta eikä päästä ruokaa mustumaan.

1. Hyötyä ja haittaa

Grillaaminen on mainio tapa valmistaa ruokaa, koska siinä ei tarvitse käyttää rasvaa. Tulikuumassa grillissä ruoka kypsyy nopeasti ja myös ravintoaineet säilyvät hyvin.

Grillauksessa voi kuitenkin syntyä terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä, jotka lisäävät syöpäriskiä. PAH-yhdisteiden määrään vaikuttaa merkittävästi se, miten grillaa.

2. Varo käristämistä

PAH-yhdisteet syntyvät, kun orgaaninen aine palaa epätäydellisesti. Liekeissä mustaksi hiiltyneen makkaran tai maissin syöminen on terveydelle haitallista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuhti annos yhdisteitä syntyy myös silloin, kun ruuasta tippuu rasvaa hiillokseen ja se syttyy palamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Hitaasti hyvä tulee

Fiksu grillaaja odottaa kunnon hiillosta. Turvallisinta on grillata grillausalustan päällä ja säätää sen korkeus sopivaksi niin, ettei ruoka mustu. Marinoidun lihan pinta kannattaa pyyhkiä ennen grillausta, koska hiillokseen tippuva marinadi syttyy helposti tuleen. Ruuan tummumista voi estää myös foliolla.

4. Puhdasta poltettavaa

Parasta polttoainetta ovat puhtaat halot tai laadukas grillihiili. Esimerkiksi pihkainen tai käsitelty puu ei kuulu grilliin. Myös kävyt tuottavat palaessaan paljon PAH-yhdisteitä, joten niitä ei kannata grilliin keräillä.

Tiesitkö? PAH-yhdisteitä muodostuu enemmän liikenteessä kuin grillauksessa.

Asiantuntijana tutkija Mirja Hokkanen, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla