Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuon mielestä grillaus ei ajaisi meitä ähkyyn, jos muistaisimme muutaman nyrkkisäännön.

Kauppojen lihatiskit notkuvat kesällä tuhteja lihapakkauksia, erilaisissa marinadeissa, tikuissa ja fileinä. Hyvin usein grillatessa suomalaiselle käy kuten joulupöydässä: ylilyödään ja ylensyödään. Vähän hampurilaista, vähän pihviä, vähän kanaa, vähän pekoniin käärittyjä sieniä ja monia muita herkkuja.

THL:n ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo on huomannut ilmiön.

– Koostamme grilliateriat lähtökohtaisesti väärin, Reinivuo huomauttaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun grillataan, yksi pihvi per ruokailija ei tunnu riittävän, vaan on oltava joka sorttia lihaa, majoneesipohjaisia salaatteja ja siihen vielä kyytipojaksi olutta. Ei ihme, että tulee ähky.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä lisäkkeeksi grilliruualle? Katso simppelit salaattiohjeet täältä.

Reinivuon mukaan suhteellisuudentaju häviää erityisesti grilliruokien ääressä.

– Syömme yksinkertaisesti liian paljon. Ehkä se on suomalainen ilmiö – kesä on niin lyhyt ja siitä yritetään sitten ottaa kaikki irti myös ateriointimielessä. 

Reinivuo ehdottaa, että grilliin valitaan yksi pääraaka-aine, liha tai kala, ja lisäksi kevyitä salaatteja ja juomaksi ihan vaikka vettä.

– Hyvän jälkiruuan saa raikkaista marjoista. Ja vatsakin toimii!

Alkupalaksi helpot kurkkukierteet? Katso video tästä!

Haluatko kysyä jotain ravitsemuksesta?

Lähetä oma kysymyksesi Heli Reinivuolle täältä.

Mistä tämän ilmiön huomaa? Käymällä vakoilemassa ihmisten grillaamista? Vai lukemalla lehtien grillausjuttuja? Minä olen ollut muutamia kertoja grillijuhlissa ja niissä on kyllä meininki ollut aika rauhallista. Jos on paljon ihmisiä, niin pitää olla myös erilaisia grillattavia tarjolla. Kaikilla ei ole samanlainen maku.
Jos tämä on asiantuntijan mielestä "ehkä" suomalainen ilmiö, niin kannattaa tutustua amerikkalaiseen grillauskulttuuriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla