Moni on koko elämänsä jollain dieetillä – mutta miksi? ”Tietyn kilolukeman saavuttaminen ei ole oikea syy korjata painoa”, sanovat Älä laihduta -päivän puuhanaiset.

Lohdullista: voit olla pyöreä, tanakka, pönäkkä ja pullukka ja silti ihan terve! Painonhallinnan tärkein osa lienee itse asiassa sinuiksi kasvaminen itsensä kanssa ja sananmukaisesti "painonhallinta".

Kolme erinomaista motiivia dieetittömään elämään antoivat ET-lehdelle toiminnanohjaajat Kaisa Lehtonen ja Uura-Liisa Lahti Syömishäiriöliiton jäsenyhdistyksestä Etelän-Sylistä.

  1. Laihdutuskuurit eivät kuulu mihinkään ikään. Laihduttamisen sijaan tulisi toteuttaa elämäntapamuutoksia, jotka tähtäävät ensisijaisesti terveyteen ja hyvinvointiin, ei painon pudottamiseen. Tämän myötä myös paino normalisoituu.

     Lue myös: Lihavuuden haitat vähenevät ilman painonpudotusta

  2. Voit olla ylipainoinen ja terve. Jos ei merkittäviä sairauksia ole ja ihminen voi hyvin sekä kokee itsensä hyväksi, niin ihminen voi samaan aikaan olla ylipainoinen ja terve. Tällöin laihduttamiselle ei ole perusteita. Painoa ei tulisi koskaan lähteä korjaamaan vain saavuttaakseen jonkin tietyn kilolukeman.

    Taustaa: Kaikilla lihavilla "ei ole aineenvaihdunnan häiriöitä"

  3. Parempi on syödä hyvin. Vanhemmalla iällä monipuolisen ja ravinteikkaan ruoan merkitys korostuu esimerkiksi luuston ja terveyden sekä oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Omin päin toteutetuilla kuureilla voi olla vakavia seurauksia, kuten lonkkamurtumat ja luukato.

    Helppo testi: onko sinulla lonkkamurtuman riski?

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä saa ahmimaan?

Syömishäiriöt eivät ole vain nuorten tyttöjen sairaus. Ne koskettavat laajaa joukkoa ihmisiä ikään ja sukupuoleen katsomatta.

– Kasvava joukko lienee ikääntyneissä ahmintatyyppisesti oireilevia. Ahminta voi olla seurausta tiukoista laihdutuskuureista, joiden uskotaan tuovan terveyttä, sanoo Syömishäiriöliiton jäsenyhdistyksen Etelän-Sylin toiminnanohjaaja Kaisa Lehtonen.

Lehtosen mukaan ahmimisen taustalla voi myös olla elämänmittainen ”elämäntapalaihduttaminen”: Syöminen – sen rajoittaminen tai ylensyöminen – on yleinen tapa käsitellä omia tunteita ja olotiloja, hän kertoo.

Niin ikään yksinäisyys voi ajaa häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen, Lehtonen mainitsee. Jokainen tuntee joskus itsensä yksinäiseksi, mutta krooninen yksinäisyys on terveysriski monella tapaa – ei pelkästään ruokahalun laukaisijana.

Lue lisää: Yksinäisyys tappaa useammin kuin ylipaino

Sisältö jatkuu mainoksen alla