Uusi tutkimus on havainnut, että ylipainoiset ihmiset voivat välttyä aineenvaihdunnan häiriöiltä. Tämä puolestaan vähentää vakavien sairauksien, kuten diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä.

Lihavilla ihmisillä on usein epänormaali aineenvaihdunta, joka painonnousun ja -laskun myötä vain sekoittuu entistä pahemmin.

Mutta onneksi tämä ei päde aina. Lihavuuteen ei liity aina metabolisia eli aineenvaihdunnan häiriöitä ja pahoja tauteja: Noin neljännes lihavista ei kärsi lainkaan aineenvaihdunnan epänormaalista tilasta, kertoo tuore tutkimus.

Journal of Clinical Investigation -julkaisussa esiteltävät tulokset kertovat, että jotkut lihavat ihmiset ovat ikään kuin saaneet luonnollisen suojan aineenvaihdunnan häiriöitä vastaan. Tutkimuksessa ilmeni, että jos osallistujan aineenvaihdunta oli normaali lähtötilanteessa, pysyi se normaalina loppuvaiheessakin – vaikka henkilö lihoikin lähes 10 kiloa seuranta-aikana.

Yhdysvaltalaisilla tutkijoilla oli haastava tilanne ja käytössään metodi, jota moni voisi kutsua epäilyttäväksi: Tutkittavia nimittäin rohkaistiin syömään noin tuhat ylimääräistä kilokaloria päivittäin muutaman kuukauden ajan.

Jos aineenvaihdunnallinen häiriötila piinasi jo alkuvaiheessa, se paheni entisestään painon noustessa. Samalla lisääntyivät riskit saada muita terveyttä uhkaavia tauteja. Tutkimuksessa testattiin muun muassa verenpaine, maksa-arvot, sokerit ja kolesterolit.

Aineenvaihdunnallisista ongelmista huolimatta lihavuudella on yhteys myös moniin muihin sairauksiin, kuten syöpiin.

Se myös vaikeuttaa työntekijöiden puurtamista. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lihavuus lisää sairauspoissaoloja ja eläköitymistä.

Mikä metabolinen oireyhtymä?

Metabolisen oireyhtymän merkittävimpiä piirteitä ovat vartalolihavuus ja sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Nämä vaaratekijät kasvattavat henkilön riskiä sairastua tyyppi 2 diabetekseen sekä useisiin sydän- ja verisuonitauteihin.

Kaikilla lihavilla "ei ole aineenvaihdunnan häiriöitä"

Vierailija 06.01.2015 klo 09:22 Lihavuutta ei tule puolustella millään, ei noilla kepulikonsteillakaan. Lihavuus ja liikalihavuus on suuri riski. Ja tuo tullessaan epäesteettisyyden lisäksi mukanaan hyvin paljon vaikeuksia, saamattomuutta, sairauksia ja lisäksi ihmissudevaikeudet. Liika ja vääränlainen ruoka lihottaa ja ruoka on kallista, siis lihvuuden ei luulisi koskevan köyhiä! Ei taida niin köyhiä ollakaan, meidän yhteiskuntamme kun elättää jokaisen, jos omat rahat eivät riitä. Ihmisten...
Lue kommentti

Kaikilla lihavilla "ei ole aineenvaihdunnan häiriöitä"

kirsikankukka55 06.01.2015 klo 16:20 Jos lihavaa ihmistä ei ole mukava katsella, onko ongelma silloin lihavalla vai sillä, jonka on vaikea katsella? Poistammeko kaikki ne, joita on jostain syystä vaikea katselle..saunan taakse...?? Tietenkään lihavuus ei ole hyvä asia, jos se haittaa kantajaansa. Ja köyhä kyllä lihoo ihan yhtä lailla kuin rikas. leipä esim. on kovinkin lihottavaa.. Lihavuudella on sekin hyvä vaikutus, että luut eivät ihan helposti haurastu, kun joutuu kantamaan isoa painoa. En...
Lue kommentti