Suurin osa suomalaisista työntekijöistä on ylipainoisia, mikä aiheuttaa vakavan riskin niin ihmiselle itselleen kuin suomalaiselle työelämälle.

Keski-ikäisiä työntekijöitä uhkaa Suomessa työkyvyttömyys ja eläköityminen lihavuuden vuoksi.

Tuore väitöskirja paljastaa, että painonnousu on yleistä keski-ikäisillä työssäkäyvillä suomalaisilla. Lihavuus sen sijaan on yhteydessä tilapäiseen ja pysyvään työkyvyttömyyteen.

Lääketieteen lisensiaatti Eira Roos tutki Helsingin kaupungin työntekijöiden terveyttä seitsemän vuotta. Mukana tutkimuksessa oli 7 000 työntekijää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Noin neljäsosalla tutkimukseen osallistuneista työntekijöistä paino nousi merkittävästi 5–7 vuoden seuranta-aikana, selvitti Roos tutkimuksessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Roos huomasi, että lihavuus lisäsi sairauspoissaolojen riskiä.

Ylipaino oli yhteydessä lisäksi tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutuneisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Se lisäsi lievästi myös eläköitymisen riskiä mielenterveyssyistä sekä muista syistä.

Mikä on työpaikan osuus?

Työoloilla ei näyttänyt olevan merkitystä painonnousuun, väitöstutkimus selvitti.

– Tutkittujen työolojen yhteys painonnousuun oli heikko tai puuttui kokonaan, Roos kertoo.

Silti Roos uskoo, että työpaikalla on merkitystä työntekijän työkyvyn ylläpitämisessä. Hän myös toivoo, ettei lihavuuteen yhdistyvien työkykyongelmien käsittely johtaisi työntekijöiden eriarvoiseen kohteluun eikä leimaantumiseen.

– Terveyden säilymistä tukeva ja terveyttä edistävä työpaikka lisää todennäköisesti työhyvinvointia ja auttaa vähentämään työkyvyttömyyden kustannuksia. Terveyttä edistäviä toimia työpaikalla voivat olla esimerkiksi työtapojen kehittäminen, työmatkaliikunnan tukeminen sekä panostaminen terveelliseen työpaikkaruokailuun ja terveisiin työaikoihin, sanotaan Helsingin yliopistossa tarkistetun Obesity, weight change and work disability -väitöskirjan tiedotteessa.

Vierailija

Painon nouseminen keski-iässä on normaalia kun aineenvaihdunta laskee.
Miksi ei katsota, kuinka paljon alkoholistit, tupakinpolttajat, vanhatpiiat yms. tuovat kustannuksia työpaikoille. Kuinka sinkkujen työkyky laskee, kun ne eivät saa tarpeeksi läheisyyttä.
Ärsyttää tällainen lihavien syyllistäminen. Ainoa asia, jonka näkee päältä päin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla