Suurin osa suomalaisista työntekijöistä on ylipainoisia, mikä aiheuttaa vakavan riskin niin ihmiselle itselleen kuin suomalaiselle työelämälle.

Keski-ikäisiä työntekijöitä uhkaa Suomessa työkyvyttömyys ja eläköityminen lihavuuden vuoksi.

Tuore väitöskirja paljastaa, että painonnousu on yleistä keski-ikäisillä työssäkäyvillä suomalaisilla. Lihavuus sen sijaan on yhteydessä tilapäiseen ja pysyvään työkyvyttömyyteen.

Lääketieteen lisensiaatti Eira Roos tutki Helsingin kaupungin työntekijöiden terveyttä seitsemän vuotta. Mukana tutkimuksessa oli 7 000 työntekijää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Noin neljäsosalla tutkimukseen osallistuneista työntekijöistä paino nousi merkittävästi 5–7 vuoden seuranta-aikana, selvitti Roos tutkimuksessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Roos huomasi, että lihavuus lisäsi sairauspoissaolojen riskiä.

Ylipaino oli yhteydessä lisäksi tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutuneisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Se lisäsi lievästi myös eläköitymisen riskiä mielenterveyssyistä sekä muista syistä.

Mikä on työpaikan osuus?

Työoloilla ei näyttänyt olevan merkitystä painonnousuun, väitöstutkimus selvitti.

– Tutkittujen työolojen yhteys painonnousuun oli heikko tai puuttui kokonaan, Roos kertoo.

Silti Roos uskoo, että työpaikalla on merkitystä työntekijän työkyvyn ylläpitämisessä. Hän myös toivoo, ettei lihavuuteen yhdistyvien työkykyongelmien käsittely johtaisi työntekijöiden eriarvoiseen kohteluun eikä leimaantumiseen.

– Terveyden säilymistä tukeva ja terveyttä edistävä työpaikka lisää todennäköisesti työhyvinvointia ja auttaa vähentämään työkyvyttömyyden kustannuksia. Terveyttä edistäviä toimia työpaikalla voivat olla esimerkiksi työtapojen kehittäminen, työmatkaliikunnan tukeminen sekä panostaminen terveelliseen työpaikkaruokailuun ja terveisiin työaikoihin, sanotaan Helsingin yliopistossa tarkistetun Obesity, weight change and work disability -väitöskirjan tiedotteessa.

Millä lailla vanhatpiiat tuovat kustannuksia työpaikoille? Mitenkä sinkkujen työkyky muka laskisi läheisyyden puutteesta? Itsepähän ovat nirsouksissaan valinneet sinkkuuden. Muuten, pienten  lasten äidit ne vasta ovat paljon poissa töistä, sairaitten lasten takia. Toisin sanoen lisäävät työpaikkakustannuksia.

Liikalihavuus mielletään usein laiskuuteen. En tiedä miksi näin on. Väittäisin että työnhaussakin vähän karsastetaan selvästi ylipainoisia.

Keskiikään tullessaan ihminen ei voi syödä samalla lailla kuin nuorempana. Pitää syödä huomattavasti vähemmän. Jos ei tätä seikkaa oivalla niin paino auttamattomasti nousee. Ylipaino saattaa olla terveysriski mutta se on myös esteettinen  haitta.

Jaa tää on tätä taas ! Riidan kylvöä useassa ketjussa ja aiheena lihavuus tai seksin puute.

Tämmöiset riita-trollit lentäkää luudalla muualle !

Sisältö jatkuu mainoksen alla