Nelosen Kuppilat kuntoon -ohjelmasta tuttu Jyrki Sukula sukeltaa suvun tarinoihin ja muistoihin ruoan avulla. Mutta mitkä ovat hänen suosikkinsa – jopa heikkoutensa?

”Mummolaruoka on tärkeä osa ruokaperinnettä. Se on myös tärkeä viestinviejä. Mummolaruokiin liittyy tarinoita ja muistoja, joita jokainen meistä voi kertoa. Niissä on niiden arvo.

Meillä se näkyy ihan kotiruokailussakin, jossa perinteiset ruoat toimivat keskustelun herättäjinä. Lapseni kysyvät minulta, mitä minä muistan tietystä ruoasta tai miksi se on minulle tärkeä. Siitä lähtee liikkeelle keskusteluja, joissa voin kertoa lukemattomia hienoja muistoja omasta lapsuudestani.

Nuorisopsykologit varmaan kavahtaisivat pappani sotatarinoita, joita hän meille lapsille kertoi. Tarinointi tapahtui aina ruoan päälle. Ensin syötiin, sen päälle mentiin päivälevolle, ja pappa aloitti kertomisen. Näen edelleen silmissäni Mainilan, Retuperän ja Valkeasaaren maisemat, vaikka en ole niissä koskaan edes käynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testaa: Oletko sinä ravintolatietäjä?

Ruoka ja kertomukset liittyvät mielessäni yhteen. Muistan edelleen mitä ruokaa syötiin ennen mitäkin tarinaa. Karjalanpaistin ja makaronilaatikon päälle puhuttiin yleensä Karjalasta. Itkin aina tarinassa, jossa pappa vietiin leirille keskiseen Neuvostoliittoon, ja Anna-mamma Hilja- ja Helmi-tyttärineen päätyivät sodan jaloissa Hatsinan kaupunkiin Leningradin eteläpuolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pappa ja mamma elivät toista vuotta toisistaan tietämättä. Kohtalon kautta pappa tapasi leirillä vierailleen hatsinalaisen upseerin, joka tiesi mamman ja tyttöjen asuvan kaupungissa. Myöhemmin pappa pääsi leiriltä lomalle, matkusti Hatsinaan ja löysi perheensä.

Tällaiset tarinat liittyivät meille ruokaan ja ruoan äärellä tarinointiin. Se on tosi iso osa identiteettiäni ja ajatteluani. Saman haluan välittää omille lapsilleni."

"Perinteisiä suomalaisia ruokia ei juuri saa ravintoloista. Euroopan kivijalkakeittiöissä, Ranskassa ja Italiassa, mummolaruoista on aina tehty myös ravintolaruokaversioita. Se on taannut sen, että ruoat ovat eläneet ja kehittyneet."

Tee testi: Kuinka paljon mummoa sinussa on?

Jyrki Sukulan Top3-mummolaruoat

  • 1. Kaalikääryleet eivät ole ihan aito suomalainen ruoka, sillä ne ovat tulleet meille Venäjältä. Ne ovat aina olleet herkkuruokaani.
  • 2. Perinteinen häränrinnasta tehty lihakeitto, pot-au-feu, on ihan supersuosikkini.
  • 3. Karjalanpiirakat ovat aina olleet heikkouteni. Voin ahmia niitä määrättömästi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla