
Syötkö usein pähkinöitä, kokojyväviljaa, avokadoa ja kasviöljyjä? E-vitamiinipitoinen ruokavalio nimittäin alentaa riskiäsi sairastua Alzheimerin tautiin.
Iäkkäillä, joilla on korkeat veren E-vitamiinitasot, on vähemmän muistihäiriöitä kuin muilla, osoittaa uusi tutkimus. Tutkimukseen osallistui 140 yli 65-vuotiasta suomalaista ja 232 yli 80-vuotiasta ruotsalaista. Tutkittavat olivat tutkimuksen alussa tervemuistisia.
Kahdeksan vuoden seurannassa havaittiin, että veren seerumin hyvä E-vitamiinipitoisuus alensi yli 65-vuotiaiden riskiä sairastua Alzheimerin tautiin 70 prosentilla. Yli 80-vuotiaita tutkittiin kuusi vuotta ja riski sairastua muistisairauksiin aleni 50 prosentilla.
Ei purkista
Kaikki E-vitamiiniperheen kahdeksan muotoa ovat yhteydessä pienentyneeseen muistihäiriöiden vaaraan. Aiemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu vain E-vitamiinin yhden muodon, alfatokoferolin vaikutuksia. Parhaita E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kananmuna, hedelmät ja erityisesti vihreät kasvikset sekä pähkinät ja täysjyvävilja.
E-vitamiinivalmisteiden käytöstä muistihäiriöiden ehkäisyssä ei ole riittävästi näyttöä ja niiden käyttöä purkista kannattaa välttää mahdollisten sivuvaikutustenkin vuoksi. Useimmissa lisäravinteissa on ainoastaan yhtä E-vitamiinin muotoa, alfakoferolia.
- E-vitamiinitasoja tarvitsee mitata vain harvoin, silloin, jos on viitteitä selkeästä puutoksesta. Jos taso on matala, suositellaan ruokavalion monipuolistamista ja tarvittaessa monivitamiinivalmisteita, kertoo tutkimusjohtaja Miia Kivipelto Itä-Suomen yliopistosta.
Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Karoliinisen instituutin ja Perugian yliopiston yhteinen tutkimus julkaistiin Experimental Gerontology -lehdessä.