Onko saippuanukella arvoa, kysyy nuken perinnöksi saanut lukijamme Ritva. Antiikin asiantuntija Pentti Avomaa vastaa.

Ohessa äidiltäni perintönä tullut saippua. Hän sai sen isältään pikkutyttönä eikä raskinut käyttää, vaan kuljetti vuodet mukanaan. Onko tällä keräilyarvoa vai otanko käyttöön? Se on noin 11 cm pitkä ja ehkä vuodelta 1930.

Ritva Rindell
 

Pentti Avomaa vastaa:

"Yllättävänkin monilla vanhemmilla ihmisillä on kotonaan säilössä vanhoja hienoja kynttilänukkeja, joita ei ole raaskinut polttaa. Ne voivat olla vaikkapa lapsena joululahjaksi saatuja. Harvemmin tulee vastaan ihmisiä, joilla on kätköissään vielä vanhoja saippuanukkeja, joiksi näitä saippuavaloksia voidaan kutsua. Niitä on ollut Suomenkin markkinoilla ainakin 1930-luvulta lähtien.

Jo ensimmäisen saunakerran jälkeen ne olivat enää pelkkiä saippuoita, kun nukkemaiset ääriviivat kuluivat pesussa tietysti nopeimmin. Ehkä niiden avulla saatiin joku puhtautta karsastava kersa oppimaan saunatavoille.

"Näitä 60-80-vuotiaita saippuanukkeja näkee myynnissä erittäin harvoin."

Eihän niitä oikein hyllykoristeina voi pitää, mutta toisaalta ne ovat oman aikansa mielenkiintoisia kuvastimia. Itse en niitä raaskisi ottaa käyttöön, koska jo ensimmäinen käyttökerta huuhtoisi pois niihin liittyvän henkilöhistorian.

Rahallista arvoa niillä ei järin paljon ole, koska keräilijät ovat harvassa. Äskettäin oli nettihuutokaupassa myynnissä 12 cm pitkä saippuanukke 1950-luvulta peräti alkuperäispakkauksessaan, ja sen pyyntihinta oli vain 10 euroa. Lukijan saippuan ikää ei tiedä, koska alkuperäispakkausta ei ole, joten rahallinen arvo on ehkä 3-6 euroa. Mitään vakiintunutta hintatasoahan näillä ei ole.

Myöskään kansainvälistä kiinnostusta ei kovin paljon ole, ja hintatasosta antavat hyvän kuvan seuraavat esimerkit:

Alkuperäispakkauksessaan olevat 4 saippuanukkea 1930-luvulta olivat juuri myynnissä Australiasta kansainvälisessä nettihuutokaupassa, ja niistä pyydettiin 30 euroa.

Yhdysvaltain presidenttivaalien 1896 kampanjassa käytettiin Willian McKinleyn saippuanukkea yhtenä kampanjavälineenä. Sellainen myytiin Yhdysvalloissa viime vuonna 90 eurolla alkuperäispakkauksessaan.

Ilmeisesti tämän kampanjan sanomana oli se, että politiikka on likaista peliä, jossa tarvitaan McKinleyn saippuaa. Se meni ilmeisesti perille – ainakin hänet valittiin."

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.


Kannattaako vanhoja Arabian Disney-astioita antaa lasten leikkeihin, vai olisiko ne parempi siirtää turvaan myyntiä varten?

Lukija kysyy:

"Äitini aikoi antaa omia leikkikalujaan lapsenlapsilleen. Otin ne kuitenkin pois heiltä, sillä nämä lienevät Arabian 1940-luvun lastenastioita. Onko näillä jotain arvoa vai pannaanko takaisin leikkeihin?"

Asiantuntija vastaa:

Teko oli julma lasten kannalta – mutta eipä siitä huolimatta palauteta astioita leikkeihin!

Nämä Disneyn Mikki Hiiret, Lumikit ja Kääpiöt ovat tavattoman suosittuja keräilijöitten keskuudessa. Lumikki-astiastoa valmistettiin vuosina 1939–1953 ja Mikki-kahviastiastoa 1937–1945. Kuvassa näkyvää Hannu ja Kerttu -astiastoa valmistettiin 50-luvulla.

Valokuvasta eivät pikkuviat näy, mutta jos esineet ovat aivan ehjiä, niitten arvo on helposti 30–50 euroa kuppiparilta ja ainakin saman verran sokerikolta. Ja koska tämänikäisiä Disney-esineitä ei enää lisää tule, arvo vain nousee.

Uskoisin, että lapset vielä aikanaan kiittävät viisaasta takavarikointipäätöksestä.

Päivitys 15.3.2017:

Maaliskuussa 2017 kahvikannusta, kermakosta ja sokerikosta koostuvasta Lumikki-asiastosta pyydettiin Huuto.netissä 245 euroa. Lumikki-kahvikupin pyyntihinta liikkui noin 50-90 euron välillä ja Lumikki-lautasen kappalehinta oli 35 euron luokkaa.

Hyvin säilynyttä Minni Hiiri -kahvikuppia kaupattiin 95 eurolla.