Onko saippuanukella arvoa, kysyy nuken perinnöksi saanut lukijamme Ritva. Antiikin asiantuntija Pentti Avomaa vastaa.

Ohessa äidiltäni perintönä tullut saippua. Hän sai sen isältään pikkutyttönä eikä raskinut käyttää, vaan kuljetti vuodet mukanaan. Onko tällä keräilyarvoa vai otanko käyttöön? Se on noin 11 cm pitkä ja ehkä vuodelta 1930.

Ritva Rindell
 

Pentti Avomaa vastaa:

"Yllättävänkin monilla vanhemmilla ihmisillä on kotonaan säilössä vanhoja hienoja kynttilänukkeja, joita ei ole raaskinut polttaa. Ne voivat olla vaikkapa lapsena joululahjaksi saatuja. Harvemmin tulee vastaan ihmisiä, joilla on kätköissään vielä vanhoja saippuanukkeja, joiksi näitä saippuavaloksia voidaan kutsua. Niitä on ollut Suomenkin markkinoilla ainakin 1930-luvulta lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo ensimmäisen saunakerran jälkeen ne olivat enää pelkkiä saippuoita, kun nukkemaiset ääriviivat kuluivat pesussa tietysti nopeimmin. Ehkä niiden avulla saatiin joku puhtautta karsastava kersa oppimaan saunatavoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Näitä 60-80-vuotiaita saippuanukkeja näkee myynnissä erittäin harvoin."

Eihän niitä oikein hyllykoristeina voi pitää, mutta toisaalta ne ovat oman aikansa mielenkiintoisia kuvastimia. Itse en niitä raaskisi ottaa käyttöön, koska jo ensimmäinen käyttökerta huuhtoisi pois niihin liittyvän henkilöhistorian.

Rahallista arvoa niillä ei järin paljon ole, koska keräilijät ovat harvassa. Äskettäin oli nettihuutokaupassa myynnissä 12 cm pitkä saippuanukke 1950-luvulta peräti alkuperäispakkauksessaan, ja sen pyyntihinta oli vain 10 euroa. Lukijan saippuan ikää ei tiedä, koska alkuperäispakkausta ei ole, joten rahallinen arvo on ehkä 3-6 euroa. Mitään vakiintunutta hintatasoahan näillä ei ole.

Myöskään kansainvälistä kiinnostusta ei kovin paljon ole, ja hintatasosta antavat hyvän kuvan seuraavat esimerkit:

Alkuperäispakkauksessaan olevat 4 saippuanukkea 1930-luvulta olivat juuri myynnissä Australiasta kansainvälisessä nettihuutokaupassa, ja niistä pyydettiin 30 euroa.

Yhdysvaltain presidenttivaalien 1896 kampanjassa käytettiin Willian McKinleyn saippuanukkea yhtenä kampanjavälineenä. Sellainen myytiin Yhdysvalloissa viime vuonna 90 eurolla alkuperäispakkauksessaan.

Ilmeisesti tämän kampanjan sanomana oli se, että politiikka on likaista peliä, jossa tarvitaan McKinleyn saippuaa. Se meni ilmeisesti perille – ainakin hänet valittiin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla