Ritarimerkki kertoo saajansa ansioituneisuudesta. Jos merkin jostain syystä haluaisi myydä, on sillä rahallistakin arvoa. Näin kertoo asiantuntijamme Pentti Avomaa.

Olen aikoinani saanut jostain syystä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkin, ja nyt haluaisin tietää sen arvon – ihan uteliaisuuttani, koska en tietenkään sitä aio myydä.

Onhan se kai jonkinlainen osoitus siitä, että jotain on tullut saatua aikaiseksi tämän maan hyväksi.

Nimimerkki Ritariksi lyöty ällikällä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei tuota ritarimerkkiä – kuten ei muitakaan ansiomerkkejä – ihan ”jostain syystä” anneta, vaan kyllä niiden saantiin pitää olla hyvät perustelut: hyvämaineisuus, töiden hoito keskimääräistä paremmin jne. Ritarimerkkejä haetaan, ja hakijoita kyllä seulotaankin moneen kertaan. Saajien määrä on kiintiöity, joten kyllä todellista karsintaa on, vaikka vuosittain itsenäisyyspäivänä myönnetäänkin yleensä kaikkiaan yli 4 000 erilaista kunniamerkkiä niin sotilas- kuin siviiliansioiden perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hakijoita seulotaan moneen kertaan

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan perusti vuonna1919 valtionhoitaja Gustaf Mannerheim isänmaan palveluksessa ansioituneiden kansalaisten ja ulkomaalaisten palkitsemiseksi. Ritarikunta on siis sekä siviili- että sotilasritarikunta. Merkit on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela, ja Suurmestarina toimii kulloinenkin tasavallan presidentti.

Kunniamerkki on valkoiseksi emaloitu yrjönristi. Sen keskuksessa on hopeinen ruusu, jollaisia on Suomen vaakunassakin. Ristin sakaroiden välissä on Suomen leijonan pää kohotettuine miekkoineen.

Koska kysymyksessä on huomionosoitus saajalle, rahallinen arvo on tietysti toissijainen. Todennäköisesti olet palvellut hyvin työpaikassasi, joka on tehnyt esityksen palkitsemisestasi alan ministeriölle, ja erinäisten seulojen jälkeen hakemus on sitten hyväksytty. Työnantajasi on todennäköisesti maksanut ritarimerkistä 329 euron lunastusmaksun – ainakin se on nykyinen taksa.

Ritarimerkin varsinainen arvo on rintapielessä

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnassa on viisi luokkaa ja lisäksi ansioristi sekä kolme mitaliluokkaa. Ritarimerkin erottaa 1. luokan ritarimerkistä siten, että jälkimmäisen nauhaan on kiinnitetty pyöreä ruusuke. Näitä on ajoittain myynnissä keräilijöille alan erikoisliikkeissä ja huutokaupoissa hintaan 150–300 euroa. Kalliimpi hinta koskee varhaista – ja siis harvinaista – variaatiota ritarikunnan synnyn ajoilta.

Ritarimerkkisi keräilyarvo on 80–130 euroa, mutta sen varsinainen arvo on tietysti rintapielessä vaikkapa syntymäpäiväjuhlissasi.

Mitä haluat kysyä antiikista ja keräilytavaroista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Vierailija

Kyllä kysyjä nyt bluffaa. Kiinnostaisi tietää miksi ritarimerkin "arvoa" kysyy sellaisen ansainnut. Kirjaimellisesti kysytään silloin paljonko maksaa  huomionosoitus valtakunnalta. Paljonko yhteiskunnan kiitos maksaa? Myydäänkö aatelisarvo eniten tarjoavalle, ja mitä sellaisen ostajasta voi ajatella? Varsin rahvaanomaista, jopa kiittämätöntä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla