Onko Unto Koistisen maalauksella mitään arvoa, kysyy ET-lehden lukija. Lue, mitä keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa kertoo.

Mieheni on perinyt tämän Unto Koistisen öljymaalauksen lapsuuskodistaan. Rehevän naisen muotokuva on vuodelta 1956 (37 x 50 cm).

Olen ollut huomaavinani, että Koistisen niin sanotuilla kamee-naisilla on kysyntää taidehuutokaupoissa. Entä tällaisen vähän vanhemman teoksen arvostus?

Nimimerkki Espoolainen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unto Koistisen maalauksilla on ollut jatkuvasti kysyntää, ja runsaahkosta tarjonnasta huolimatta hintatasokin on hyvin pitänyt pintansa. Alastomista naisista – yhdistettynä omaperäiseen maalaustyyliin - tehdyt maalaukset ovat hänen erikoisalaansa, ja ne tuntuvat viehättävän myös nuorempia taiteen harrastajia. Tyylissä on jotain picassomaista. Hintataso on kuitenkin lähempänä varttuneempien taiteen keräilijöiden lompakkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koistinen harjoitti taiteilijan opintojaan jo 1930-luvulla, mutta teki syrjähypyn toisen maailmansodan aikana poliisin ammattiin. Sodan päätyttyä hän kuitenkin palasi taiteilijanuralle, mikä oli onneksi ainakin maan taide-elämälle ja ehkä myös poliisilaitokselle. Mielenkiintoisemmistakin syrjähypyistä kuiskailtiin pääkaupungin kulttuuripiireissä.

Tuo lukijan mainitsema kamee-nimitys tulee muuten kovalevylle valkoiselle pohjalle kaiverretuista ja koistismaisesti niukoin värein patinoiduista naishahmoista. Nämä työt muistuttivat kameekoruja.

Unto Koistinen palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1963.

"Laittaisin hintahaarukan huutokaupassa 3 000-6 000 euroon."

Koistisen maalauksia 1950- ja 1960-luvulta ei ole läheskään niin paljon tarjolla kuin 1970-luvun töitä. Varhaisemmat ovat todennäköisesti arvokkaampia, mutta hinta riippuu niin monista muistakin seikoista – mm. aiheesta ja taulun koosta.

1960-luvulta peräisin olevia öljyväritöitä - joissa on suunnilleen samanlainen aihe kuin lukijan lähettämässä kuvassa – on myyty Hagelstamin ja Bukowskin huutokaupoissa yleensä 1.500-3.000 euron hintaan, mutta onpa Bukowskilla maksettu hänen Kaunotar-öljyvärityöstään peräti runsaat 18.000 euroa. Se oli vuodelta 1968 ja isokokoinen, 123X95 cm.

Koska tämä lukijan omistuksessa oleva työ on melkoisesti pienempi, mutta 1950-luvulta, laittaisin hintahaarukan huutokaupassa 3 000-6 000 euroon.

Jos Suomen talous lähtisi taas kunnolla käyntiin, tämä hinta-arvio olisi todennäköisesti alakantissa.

Mitä haluat kysyä antiikista ja keräilytavaroista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla