Nouseeko tämän nostalgisen kortin, puhelukortin, arvo vielä? ET-lehden lukijalla on kotona peräti käyntikorttina toiminut puhelukortti. Mikä on tällaisen kortin hinta, keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa?

Löysin vanhoista kätköistäni pari nimikorttikansiollista puhelukortteja 1980- ja 1990-luvuilta – niin suomalaisia kuin eteläeurooppalaisia.

Muistelen, että niiden keräily oli aikoinaan vilkasta – niitä vaihdeltiin ja osteltiinkin.

Miten lie nykyään? Ostaisikohan niitä enää kukaan?

Joukossa on tavallisten ohella myös erikoisuutena erään Telen ylimpään johtoon kuuluneen henkilön käyntikorttikin, joka on samalla puhelukortti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nimimerkki Kuulumisiin

Lue myös: Onko sinullakin lasikaapissa lottopotti? "Näistä saa nyt yllättävän paljon"

Pentti Avomaan vastaus:

"Kyllähän näitä puhelukortteja keräiltiin vilkkaastikin viime vuosisadan loppupuolella, mutta sitä mukaan kuin niiden käyttö väheni, innostus keräilyäkin kohtaan hiipui. Niitähän voitiin käyttää yleisöpuhelimissa ikään kuin prepaid- sirukortteja nykyään omassa puhelimessa, eli niihin oli ladattu joku summa puheluita varten.

Eräällä alan liikkeellä oli – keräilyn ollessa vielä lähes huipussaan – varastoissaan peräti 150 000 puhelukorttia. Niistä jäi varmasti varastoon melkoinen määrä, kun kysyntä alkoi hiipua. Monella niitä myös löytyy piirongin laatikoista.

Puhelukortteja julkaisivat Telen ohella myös monet paikalliset puhelinlaitokset. Erilaisia tapahtumia – ainakin Porin jazzia ja Särkänniemi 25 v -juhlaa. – varten oli myös omia puhelukorttejaan.

Kyllä niillä vieläkin kauppaa käydään alan erikoisliikkeissä ja huutokaupoissa, mutta hinnat ovat muutamasta kymmenestä sentistä ylöspäin – ainakin jos niitä ostaa isomman määrän. Erikseen ostettuna lähtöhinta nettihuutokaupoissa on yleensä 1 euro, mutta sitäkään niistä tuskin saa.

"Vuoden 1984 Samtalskort-puhelukorttia kaupataan satojen eurojen hinnalla."

Poikkeuksia toki on: alan erikoisliikkeessä kaupataan esimerkiksi vuoden 1984 50 markan Samtalskort-puhelukorttia jopa satojen eurojen hinnalla, vuoden 1994 Kissa ja koira -korttia  yli sadalla eurolla, ja useampia kymppejä voi joutua maksamaan vuoden 1991 50 markan Olavinlinnasta sekä vuoden 1993 Kaktuksista, kun kortti on käyttämätön. Lisäehtona voi olla joku painoerikoisuus. Ostajan löytäminen näillä hinnoilla on kuitenkin vaikeaa.

Tuo käyntikorttierikoisuus olisi varmaan kiinnostanut ainakin sadan euron verran keräilijöitä keräilyn huippuaikoina, mutta nyt tilanne on luultavasti toinen."

Mitä haluat kysyä antiikista ja keräilytavaroista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Kysely

Olet säästänyt vanhoja puhelukortteja?

Kyllä
Kyllä
91.3%
En
En
8.6%
Ääniä yhteensä: 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla