Onko sinullakin kotona tällainen? Keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa vastaa lukijan kysymykseen 1990-luvun muistokellosta.

Olin 1990-luvulla muutamia keroja venäjällä ja ystävystyin siellä joidenkin poliittisen tason liikekumppaneiden kanssa. Sain Venäjän Karjalassa eräältä henkilöltä lahjaksi taskukellon, joka lienee sikäläisille sotaveteraaneille lahja Neuvostoliitolta.

Hän halusi luovuttaa kellon minulle ystävyyden merkiksi koska isämme ovat taistelleet vastakkaisilla rintamilla, ja me olemme nyt ystäviä.

Osaatteko sanoa kellosta mitään sen enempää? Kello on hyvin kaunis, laadukkaan oloinen kaikin puolin ja toimii moitteettoman tarkasti. Se ei tietenkään ole myytävänä, mutta olisi kiva tietään onko se paikallista rihkamaa vai onko sillä myös jokin muukin kun ystävyyden arvo!

Markku

Neuvostoliiton sotaveteraaneille on annettu Suuren isänmaallisen sodan muistoksi runsaasti niin erilaisia prenikoita kuin myös kelloja, joissa hyvin usein on juuri tuo sirppi-vasara-kuvio ja teksti ”Isänmaallinen sota”. Koska sodista selvinneitä oli miljoonia, on selvää, että mitenkään harvinaisia ne eivät ole, mutta saajilleen tietysti arvokkaita muistoesineitä.

Tämä kello on tehty sodan loppumisen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Se on terästä sekä nikkeliä ja varustettu emalikuvioinnilla. Kellojen valmistuspaikka on valittu mielenkiintoisesti: se on Chelyabinskissa sijaitseva tehdas, jonka koneet tuotiin aikoinaan Saksasta sotasaalina sodan loppuvaiheessa.

Tämä kaupunki tunnetaan yhtenä Venäjän puolustusteollisuuden keskuspaikkana, jossa on myös tapahtunut useita ydinjäteonnettomuuksia. Muutama vuosi sitten sinne putosi myös harvinaisen suuri meteoriitti, joka räjähti.

Vaikka sotiin liittyvän esineistön keräilijöitä on paljon ympäri maailmaa, venäläiset sotien muistoksi tehdyt kellot eivät ole nousseet mitenkään arvokkaiksi keräilykohteiksi.

"Näitä muistokelloja on voinut ostaa kuka tahansa."

Näitä muistokelloja on voinut sitä paitsi ostaa kuka tahansa – silloinen liikekumppanisi mukaan lukien. Hinta on ollut 20-25 euroa/kello.

Samantyyppisiä ja samoilla teksteillä varustettuja uusia kelloja kaupataan paljon mm. maailman suurimman nettihuutokaupan eBayn sivuillakin. Ne ovat usein kiinalaisia piraattikelloja, joista pyydetään 12-18 euroa.

Mitä haluat kysyä antiikista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.


Kannattaako vanhoja Arabian Disney-astioita antaa lasten leikkeihin, vai olisiko ne parempi siirtää turvaan myyntiä varten?

Lukija kysyy:

"Äitini aikoi antaa omia leikkikalujaan lapsenlapsilleen. Otin ne kuitenkin pois heiltä, sillä nämä lienevät Arabian 1940-luvun lastenastioita. Onko näillä jotain arvoa vai pannaanko takaisin leikkeihin?"

Asiantuntija vastaa:

Teko oli julma lasten kannalta – mutta eipä siitä huolimatta palauteta astioita leikkeihin!

Nämä Disneyn Mikki Hiiret, Lumikit ja Kääpiöt ovat tavattoman suosittuja keräilijöitten keskuudessa. Lumikki-astiastoa valmistettiin vuosina 1939–1953 ja Mikki-kahviastiastoa 1937–1945. Kuvassa näkyvää Hannu ja Kerttu -astiastoa valmistettiin 50-luvulla.

Valokuvasta eivät pikkuviat näy, mutta jos esineet ovat aivan ehjiä, niitten arvo on helposti 30–50 euroa kuppiparilta ja ainakin saman verran sokerikolta. Ja koska tämänikäisiä Disney-esineitä ei enää lisää tule, arvo vain nousee.

Uskoisin, että lapset vielä aikanaan kiittävät viisaasta takavarikointipäätöksestä.

Päivitys 15.3.2017:

Maaliskuussa 2017 kahvikannusta, kermakosta ja sokerikosta koostuvasta Lumikki-asiastosta pyydettiin Huuto.netissä 245 euroa. Lumikki-kahvikupin pyyntihinta liikkui noin 50-90 euron välillä ja Lumikki-lautasen kappalehinta oli 35 euron luokkaa.

Hyvin säilynyttä Minni Hiiri -kahvikuppia kaupattiin 95 eurolla.