Onko sinullakin kotona tällainen? Keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa vastaa lukijan kysymykseen 1990-luvun muistokellosta.

Olin 1990-luvulla muutamia keroja venäjällä ja ystävystyin siellä joidenkin poliittisen tason liikekumppaneiden kanssa. Sain Venäjän Karjalassa eräältä henkilöltä lahjaksi taskukellon, joka lienee sikäläisille sotaveteraaneille lahja Neuvostoliitolta.

Hän halusi luovuttaa kellon minulle ystävyyden merkiksi koska isämme ovat taistelleet vastakkaisilla rintamilla, ja me olemme nyt ystäviä.

Osaatteko sanoa kellosta mitään sen enempää? Kello on hyvin kaunis, laadukkaan oloinen kaikin puolin ja toimii moitteettoman tarkasti. Se ei tietenkään ole myytävänä, mutta olisi kiva tietään onko se paikallista rihkamaa vai onko sillä myös jokin muukin kun ystävyyden arvo!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Markku

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neuvostoliiton sotaveteraaneille on annettu Suuren isänmaallisen sodan muistoksi runsaasti niin erilaisia prenikoita kuin myös kelloja, joissa hyvin usein on juuri tuo sirppi-vasara-kuvio ja teksti ”Isänmaallinen sota”. Koska sodista selvinneitä oli miljoonia, on selvää, että mitenkään harvinaisia ne eivät ole, mutta saajilleen tietysti arvokkaita muistoesineitä.

Tämä kello on tehty sodan loppumisen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Se on terästä sekä nikkeliä ja varustettu emalikuvioinnilla. Kellojen valmistuspaikka on valittu mielenkiintoisesti: se on Chelyabinskissa sijaitseva tehdas, jonka koneet tuotiin aikoinaan Saksasta sotasaalina sodan loppuvaiheessa.

Tämä kaupunki tunnetaan yhtenä Venäjän puolustusteollisuuden keskuspaikkana, jossa on myös tapahtunut useita ydinjäteonnettomuuksia. Muutama vuosi sitten sinne putosi myös harvinaisen suuri meteoriitti, joka räjähti.

Vaikka sotiin liittyvän esineistön keräilijöitä on paljon ympäri maailmaa, venäläiset sotien muistoksi tehdyt kellot eivät ole nousseet mitenkään arvokkaiksi keräilykohteiksi.

"Näitä muistokelloja on voinut ostaa kuka tahansa."

Näitä muistokelloja on voinut sitä paitsi ostaa kuka tahansa – silloinen liikekumppanisi mukaan lukien. Hinta on ollut 20-25 euroa/kello.

Samantyyppisiä ja samoilla teksteillä varustettuja uusia kelloja kaupataan paljon mm. maailman suurimman nettihuutokaupan eBayn sivuillakin. Ne ovat usein kiinalaisia piraattikelloja, joista pyydetään 12-18 euroa.

Mitä haluat kysyä antiikista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

vieras

epätietoinen arvosta kirjoitti:
Minun pappa on tuonut joskus 1900 luvun alussa amerikasta hopeisen taskukellon Elgin -merkkinen,onko tämä arvokas,voisiko joku vastata

Vaikea arvioida, onko hopeaa käytetty ja hinnan suhteen on tärkeää koneisto laatu ja "kivien" määrä. Joissakin venäläisissä voi olla muutama kivi mutta 15 tai 17 kivinen antaa jo suhteellisen hyvän arvon.

Hintaa saattaa nostaa jos/kun kellon historiasta on tarkat tiedot ja tunnearvostakin maksavat monet.

Käytä kellosepällä niin vilkaisee kohtu hintaan ellei jopa ilmaiseksi..

epätietoinen arvosta

Minun pappa on tuonut joskus 1900 luvun alussa amerikasta hopeisen taskukellon Elgin -merkkinen,onko tämä arvokas,voisiko joku vastata

Sisältö jatkuu mainoksen alla